ΕΛΛΑΔΑ

Μ. Χάλαρης: «Η τρόικα δεν ζήτησε μείωση του μισθολογικού κόστους»

Μ. Χάλαρης: «Η τρόικα δεν ζήτησε μείωση του μισθολογικού κόστους»

«Δεν έχουν ζητηθεί νέα μέτρα ούτε μείωση του μισθολογικού κόστους» υποστήριξε ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, Μιχάλης Χάλαρης, διαψεύδοντας τα όσα ακούγονται περί πιέσεων που ασκεί η τρόικα στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων.

Σε συνέντευξή του στο ρ/σ «ΒΗΜΑ 99,5», ο κ. Χάλαρης υποστήριξε ότι οι συζητήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα είναι «σε καλό σημείο», καθώς οι ελεγκτές αναγνωρίζουν τις προσπάθειες για μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας. «Ούτε νέα μέτρα μάς ζήτησαν ούτε κάτι καινούργιο», τόνισε.

Σε κάθε περίπτωση, χαρακτήρισε ανοιχτό το θέμα του κατώτατου μισθού, υποστηρίζοντας ότι η τρόικα ζητά να μειωθούν αυτά που δίνουν οι εργοδότες. «Δεν είναι θέμα μας γενικά η αμοιβή. Θέμα μας είναι, ας πούμε, πώς θα μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος, δηλαδή οι ασφαλιστικές εισφορές. Θα πρέπει να καταπολεμήσει την εισφοροδιαφυγή το ΙΚΑ, για παράδειγμα», αντέτεινε.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιθεωρητών του ΣΕΠΕ, αυξάνονται οι περιπτώσεις μειώσεων των μισθών κατά 12%, ενώ οι επιχειρησιακές συμβάσεις του άρθρου 37 «βηματίζουν πολύ καλύτερα από τις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις».