Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΕΛΛΑΔΑ

Norman Atlantic: Δάκρυα χαράς από τους συγγενείς των διασωθέντων

Newsbomb

Προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ελευσίνας οι διασωθέντες με C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας. Νωρίτερα έφθασε το πλοίο που μετέφερε διασωθέντες από το «Norman Atlantic» στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε στους δέκα σύμφωνα με το Ιταλικό Ναυτικό.

Σε κλίμα συγκίνησης οι συγγενείς των Ελλήνων που σώθηκαν από την τραγωδία με το φλεγόμενο πλοίο Norman Atlantic υποδέχθηκαν στην Ελευσίνα τους διασωθέντες. Αγκαλιές, κλάματα από χαρά αλλά και λιποθυμίες "έντυσαν" το σκηνικό, την ώρα που οι συγγενείς αντίκρισαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Αμέσως μετά την προσγείωση, αξιωματικός της Αεροπορίας ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους συγγενείς για τα ονόματα των επιβαινόντων στο αεροπλάνο καλώντας όσους άκουσαν κάποιο γνωστό τους όνομα να περιμένουν για νέες οδηγίες.Υπήρξαν όμως και περιπτώσεις κατά τις οποίες οι συγγενείς δεν άκουσαν τα ονόματα καθαρά με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σύγχυση.

DSC 7307

To C-130 μετέφερε 43 διασωθέντες από το «Norman Atlantic».

lista

lista1

Υπενθυμίζεται, ότι στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας αφίχθη ειδική υγειονομική ομάδα των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και ομάδα του ΕΚΑΒ για την παροχή πρώτων βοηθειων.

Μία γυναίκα λιποθύμησε από συγκίνηση όταν αντίκρισε τον άνθρωπό της.

2216161

Νωρίτερα κατέφθασε στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας έφθασαν 46 διασωθέντες, ενώ οι υπόλοιποι έχουν προορισμό την Πάτρα. Πρόκειται για 35 Έλληνες, 4 Γάλλους και 7 Τούρκους.

Επίσης, στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας αποβιβάστηκαν και επιβάτες του επιβατηγού οχηματαγωγού, το οποίο αμέσως μετά θα αποπλεύσει για την Πάτρα.

Οι διασωθέντες θα εξεταστούν από επιτροπή υγειονομικού, ενώ αν κριθεί αναγκαίο να μεταφερθεί κάποιος σε νοσοκομείο, σε ετοιμότητα βρίσκονται ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Παράλληλα, βελτιώνεται η υγεία των τριών διασωθέντων που μεταφέρθηκαν το πρωί με αναπνευστικά προβλήματα στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας, όπου θα παραμείνουν μέχρι αύριο για προληπτικούς λόγους.

Νωρίτερα μέσα στη μέρα, ελικόπτερο «Sikorsky» του Πολεμικού Ναυτικού παρέλαβε 9 Έλληνες επιβαίνοντες από το «Norman Atlantic», εκ των οποίων δύο μεταφέρθηκαν σε ελικοφόρο πλοίο του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού, ενώ οι υπόλοιποι επτά μεταφέρθηκαν στην Κέρκυρα. Οι τέσσερις φιλοξενούνται σε ξενοδοχειακές μονάδες και οι υπόλοιποι τρεις έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο Κέρκυρας με ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα.

Το επιβατηγό πλοίο «Cruise Europa» που έχει αποδεσμευτεί από την επιχείρηση διάσωσης, ώστε να μεταφέρει 69 άτομα σε Ανκόνα, Πάτρα και Ηγουμενίτσα, με βάση τις λίστες διασωθέντων που έχουν καταρτίσει οι ιταλικές αρχές.

Ο αριθμός των νεκρών έχει αυξηθεί στους δέκα, όπως αναφέρει το Ιταλικό Ναυτικό. Μέχρι στιγμής, οι συνθήκες θανάτου παραμένουν αδιευκρίνιστες, όπως και η ταυτότητα και εθνικότητα των νεκρών, εκτός από μία περίπτωση.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος θάνατος επιβεβαιώθηκε το απόγευμα της Κυριακής 28 Δεκεμβρίου. Ένας 67χρονος Έλληνας, στην προσπάθειά του να εγκαταλείψει το πλοίο, τραυματίστηκε θανάσιμα στη γλίστρα διάσωσης επιβατών.

Στέλεχος της εταιρείας που είχε μιλήσει νωρίτερα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ έκανε λόγο για 471 επιβαίνοντες (418 επιβάτες και 55 άτομα πλήρωμα) και δεν απέκλεισε κάποιοι να μην μπήκαν στο πλοίο για κάποιο λόγο.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Λιμενικού είχε αναφέρει ότι οι έρευνες στο εσωτερικό του πλοίου συνεχίζονται από ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη της ιταλικής ακτοφυλακής, ενώ τα Κέντρα Έρευνας και Διάσωσης των δύο Ακτοφυλακών βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία για τη διασταύρωση της λίστας των επιβατών του πλοίου, όπως αυτή που έχει δοθεί από την πλοιοκτήτρια εταιρεία με τη λίστα των διασωθέντων, με αυτή που έχει δοθεί από το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης της Ρώμης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν αγνοούμενοι.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας στο πλοίο επέβαιναν συνολικά 478 άτομα (πλήρωμα και επιβάτες) εκ των οποίων οι 268 είναι Έλληνες.
Το πρώτο σήμα του υπουργείου είχε αναφέρει ότι στο πλοίο επιβαίνουν συνολικά 411 επιβάτες και 55 άτομα πλήρωμα.

Από την πλευρά τους οι ιταλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι οι νεκροί από τη ναυτική τραγωδία του πλοίου Norman Atlantic ανέρχονται σε 8 και ότι 427 άνθρωποι διασώθηκαν.

Στον κατάλογο των επιβαινόντων σύμφωνα με την ιταλική πλευρά περιλαμβάνονται 478 ονόματα, εκ των οποίων οι 422 είναι επιβάτες.

Το πλοίο σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες παραμένει κοντά στις Αλβανικές ακτές σε απόσταση 5 με 6 ναυτικών μιλίων και κοντά του βρίσκονται τέσσερα ρυμουλκά, ένα ελληνικό και τρία ιταλικά.

Αυτή τη στιγμή, στο πλοίο έχει μείνει μόνο ο καπετάνιος μαζί με τέσσερα μέλη του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και τα τελευταία μέλη του πληρώματος, τα οποία παρέμεναν για την πραγματοποίηση ελέγχων, εγκατέλειψαν το «Norman Atlantic».

2216081

Στο μεταξύ, οι Εισαγγελίες του Μπάρι και του Πρίντεζι ξεκίνησαν έρευνα, προκειμένου να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια του τραγικού συμβάντος. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο η ιταλικές Αρχές επέμειναν να ρυμουλκηθεί το Norman Atlantic έως τις ακτές της Απουλίας, παρά το αίτημα της ναυλώτριας εταιρείας ΑΝΕΚ, να ρυμουλκηθεί το πλοίο στο πλησιέστερο λιμάνι.

Πάντως, η πρόγνωση για τις καιρικές συνθήκες στην περιοχή μεταξύ Αδριατικής και Ιονίου, για τις επόμενες ώρες, συνεχίζει να είναι ανησυχητική, με φουρτουνιασμένη θάλασσα και ανέμους έως 70 χιλιόμετρα την ώρα.

Παρά τις καιρικές συνθήκες, σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση έρευνας για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων στη θαλάσσια περιοχή, από εναέρια μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, μετά την αποδέσμευσή τους από την επιχείρηση διάσωσης. Στην επιχείρηση συμμετέχουν δύο ελικόπτερα Σούπερ Πούμα που θα αντικατασταθούν σταδιακά από δύο ελικόπτερα AB- 205 της Πολεμικής Αεροπορίας, δύο ελικόπτερα NH- 90 του Στρατού Ξηράς, δύο ελικόπτερα S- 70 του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και το S- 70 της φρεγάτας ΝΑΒΑΡΙΝΟ. Στην Κέρκυρα, παραμένει σε λειτουργία το Κέντρο Συντονισμού Αεροπορικών Μέσων, υπό τον διοικητή της αεροπορικής βάσης του Ακτίου.

Παράλληλα, για τη συνεχή ενημέρωση των συγγενών των επιβαινόντων του Ε/Γ-Ο/Γ «Norman Atlantic» σχετικά με την εξέλιξη της επιχείρησης, τίθενται σε 24ωρη λειτουργία δύο επιπλέον Γραμμές Ενημέρωσης, με αριθμούς κλήσης 213 137 1042 και 213 137 1036.

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις εδώ.

Ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο twitter @newsbombgr

Κάντε like και ακολουθήστε μας στο facebook.com/newsbombgr