Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος, πριν συνεχίσουν με πορεία προς τη Βουλή.

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Σουχάιμπ

Η πρόθεση της κυβέρνησης να μεταφέρει πυροσβέστες -χωρίς να γίνουν προσλήψεις- σε διάφορες περιοχές της χώρας προκειμένου να στελεχώσουν τα αεροδρόμια που εξαγόρασε η Fraport, «έβγαλε» τους ένστολους στους δρόμους.

Το μεσημέρι της Παρασκευής (20/01), περίπου 200 άτομα έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ευαγγελισμού, χωρίς να έχει κλείσει η Βασιλίσσης Σοφίας, ενώ αναμένονται και άλλοι πυροσβέστες που φτάνουν με λεωφορεία από την υπόλοιπη Ελλάδα και έχουν υψώσει πανό με σύνθημα: «Όχι στο ξεσπίτωμα των πυροσβεστών- Όχι στην κατάργηση του κανονισμού μεταθέσεων».

Χαρακτηριστικά, οι πυροσβέστες αναφέρουν ότι «το Πυροσβεστικό Σώμα έχει ανάγκη από προσλήψεις, έχει ανάγκη από ομογενοποίηση του προσωπικού του, έχει ανάγκη από αναβάθμιση των υπαλλήλων του με την εφαρμογή ενός σύγχρονου Βαθμολογίου κατωτέρων και όχι από οποιαδήποτε προσπάθεια κατάργησης του κανονισμού μεταθέσεων με απώτερο σκοπό την προσπάθεια νομιμοποίησης της αυθαιρεσίας και δη με μετακινήσεις πυροσβεστών προς τα αεροδρόμια που εξαγόρασε μια ιδιωτική εταιρία (Fraport)».

Παράλληλα, ζητούν από τους «αρμοδίους να εγκύψουν στα πραγματικά προβλήματα, λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι κι αυτοί άνθρωποι οικογενειάρχες με ανάγκες και υποχρεώσεις και όχι απρόσωπα όντα ενός μηχανισμού – δυνάστη των μελών του».

Στους πυροσβέστες συμπαρίστανται αστυνομικοί και λιμενικοί ενώ θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή, όπου αντιπροσωπεία πυροσβεστών θα παραδώσει ψήφισμα στον Πρόεδρο της Βουλής και σε όλα τα κόμματα για ενημέρωση των βουλευτών.

Δείτε στο βίντεο τις δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Αξιωματικών Π.Σ., Γιάννη Σταμούλη

Από τα 13 περιφερειακά αεροδρόμια, όπως λένε οι συνδικαλιστές, το Π.Σ. έχει υπηρεσίες μόνο στα πέντε, ενώ στα άλλα οκτώ θα δημιουργηθούν από την αρχή και παράλληλα θα ενισχυθούν και οι ήδη υπάρχοντες σταθμοί.

Αυτό σημαίνει, όπως υποστηρίζουν, ότι ένας αριθμός περίπου 500 ατόμων θα μετακινηθούν από τις υπηρεσίες τους, οι οποίες θα αποδυναμωθούν, σε συνθήκες ήδη σημαντικών ελλείψεων. Παράλληλα, καταστρατηγείται ο κανονισμός μεταθέσεων, αφού όσοι επανδρώσουν τους σταθμούς των αεροδρομίων δεν θα μπορούν να μετακινηθούν για τρία χρόνια.

Στον παραπάνω αριθμό, σύμφωνα με τις συνδικαλιστικές ενώσεις, θα προστεθούν άλλα περίπου 400 άτομα που θα διατεθούν για τους σταθμούς των νέων αυτοκινητοδρόμων, στερώντας από το Σώμα συνολικά 900 ανθρώπους, που δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για μεγάλες πυρκαγιές και άλλα σοβαρά περιστατικά κρίσεων.

Μεταξύ άλλων, οι πυροσβέστες ζητούν προσλήψεις για την αντιμετώπιση των νέων αναγκών που προκύπτουν και δυνατότητα μετακίνησης όλων, όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς.

Την πλήρη υποστήριξη στις κινητοποιήσεις των πυροσβεστών εξέφρασε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, η οποία σε χθεσινή ανακοίνωσή της τόνιζε: «Καλούμε τους αρμοδίους να εγκύψουν στα πραγματικά προβλήματα των συναδέλφων μας, λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι κι αυτοί άνθρωποι οικογενειάρχες με ανάγκες και υποχρεώσεις και όχι απρόσωπα όντα ενός μηχανισμού -δυνάστη των μελών του».

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery του Newsbomb.gr

Στους δρόμους οι πυροσβέστες - Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας (pics&vid)
01
Στους δρόμους οι πυροσβέστες - Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας (pics&vid)