ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Ο εφιάλτης μιας (νέας) καραντίνας

Ο εφιάλτης μιας (νέας) καραντίνας

Τρομακτικά ακούγονται τα επιστημονικά σενάρια περί «εισβολής» ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας το προσεχές φθινόπωρο. 

Σε μια χώρα που έχει δοκιμαστεί σε όλα τα επίπεδα επί σειρά μηνών, μόνον ως εφιάλτης μπορεί να χαρακτηριστεί η επιστροφή του καθεστώτος της καραντίνας, πάνω στο ουσιαστικό ξεκίνημα του χειμώνα.

Τι θα σημάνει αυτό, εάν αν ο μη γενοιτο συμβεί;

Η οικονομία θα τιναχθεί στον αέρα, η εκπαίδευση μικρών και μεγάλων μαθητών θα περάσει ξανά από «χίλια κύματα», ενώ η ψυχολογία όλων μας θα βυθιστεί εκ νέου.

Δυστυχώς δεν πρόκειται για τρομολαγνικά σενάρια, αλλά μια σκληρή πραγματικότητα που θα επισυμβεί, εάν δεν λάβουμε όλοι (πολίτες και πολιτεία) τα μέτρα μας από τώρα.

Το πρώτο και κύριο μέτρο, είναι η ενίσχυση της μοναδικής ασπίδας που έχουμε αυτή την στιγμή: Των εμβολιασμών.

Είναι αδιανόητο, τώρα που υπάρχουν πλέον οι απαιτούμενες ποσότητες από όλα τα εμβόλια, να μην εκτιναχθούν τα ποσοστά εκείνων που εμβολιάζονται.

Το «γκρίζο» τοπίο σχετικά με την αποτελεσματικότητα, τις παρενέργειες κλπ , που είχε δημιουργηθεί και με ευθύνη της Ευρώπης για μια τουλάχιστον εταιρεία, ανήκει οριστικά στο παρελθόν. Δεν υπάρχει κατά συνέπεια, καμία δικαιολογία για εκείνους που καθυστερούν ή για εκείνους που επιπόλαια θεωρούν ότι ο κίνδυνος πέρασε και πως δεν υπάρχει λόγος τελικά να κάνουν το εμβόλιο.

Το δεύτερο μέτρο άφορα την τήρηση των κανόνων υγιεινής. Για την πολιτεία, είναι η ώρα του ελέγχου της... ανευθυνότητας. Τα κορονο - πάρτι, οι επιχειρήσεις εστίασης (ευτυχώς λίγες) που δεν τηρούν τους κανόνες, ο συγχρωτισμός σε πλατείες και άλση μεγάλων πόλεων, μπορούν και πρέπει να ελεγχθούν.

Με συστάσεις αρχικά και με πρόστιμα, εάν κριθεί αναγκαίο. Ούτε βία χρειάζεται ούτε έντονη αστυνομική παρουσία που μπορεί να προκαλέσει αντίθετα αποτελέσματα. Απλά συστηματικός έλεγχος.

Σε κάθε περίπτωση, το πώς θα συμπεριφερθούμε όλοι το φετινό καλοκαίρι, θα καθορίσει εν πολλοίς την εικόνα που θα επικρατήσει το φθινόπωρο. Υπενθυμίζεται ότι και πέρυσι ο καλοκαιρινός εφησυχασμός οδήγησε στο δεύτερο κύμα αμέσως μετά το καλοκαίρι στον τραγικό κατάλογο των ανθρώπων που έφυγαν από την ζωή και στην μακρά και δύσκολη καραντίνα που, μοιραία, ακολούθησε.

Εάν, πολίτες και πολιτεία συνεργαστούν στο πλαίσιο που έχει ήδη τεθεί ( εμβολιασμοί, προσοχή στον συγχρωτισμό, τήρηση κανόνων υγιεινής), τότε πράγματι μπορούμε το φθινόπωρο να έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας την πανδημία και όσα δεινά προκάλεσε και στην χώρα μας.

Και τον Σεπτέμβριο να υπάρξει η πολυπόθητη κανονικότητα όχι σε επιμέρους δραστηριότητες αλλά στο σύνολο της ζωής μας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Διπλό φονικό στην Kέρκυρα: Ήθελε να σκοτώσει ο 67χρονος - Τα σημειώματα που βρέθηκαν σπίτι του