ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Σκληρό ροκ

Σκληρό ροκ
InTime

Η πρώτη διετία της κυβέρνησης  Μητσοτάκη, που συμπληρώνεται σε λίγες ημέρες, «σφραγίστηκε» από δυο μεγάλα γεγονότα τα οποία δεν άφησαν πολλά περιθώρια για πολιτικές εντάσεις.

Τα ελληνοτουρκικά και η πανδημία προφανώς δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν «γήπεδα» μεγάλων συγκρούσεων. Η κυβέρνηση είχε στραμμένο το ενδιαφέρον της στον σχηματισμό διεθνών συμμαχιών και στην θωράκιση του ΕΣΥ, και ο ΣΥΡΙΖΑ, προερχόμενος από μια μεγάλη εκλογική ήττα, κατάλαβε έγκαιρα ότι δεν θα μπορούσε εύκολα να αποκομίσει κομματικά οφέλη πηγαίνοντας - αμέσως μετά μάλιστα από ένα κακό εκλογικό αποτέλεσμα - σε μετωπική αντιπαράθεση με επίκεντρο δυο εθνικά ζητήματα.

Φαίνεται, όμως, ευτυχώς, ότι η περίοδος των ταυτόχρονων μεγάλων κρίσεων περνά σιγά - σιγά στο παρελθόν. Το Αιγαίο θα έχει κατά πάσα πιθανότητα ήρεμα νερά φέτος το καλοκαίρι, ενώ η πανδημία υποχωρεί αργά αλλά σταθερά. Αυτό σημαίνει ότι και η περίοδος των χαμηλών τόνων ή έστω των σπασμωδικών πολιτικών εκρήξεων, θα δώσει την θέση της σε ένα «σκληρό ροκ» διαρκείας. Και από τις δυο πλευρές.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε ήδη μια εφ’ όλης της ύλης επίθεση στην κυβέρνηση, με αφετηρία τη συζήτηση για το εργασιακό. Θα ακολουθήσουν τα θέματα της οικονομίας και της παιδείας, ενώ η καθημερινότητα θα είναι πάντα στο «τραπέζι». Ο ΣΥΡΙΖΑ με το βλέμμα στραμμένο και στις δημοσκοπήσεις προφανώς θα θελήσει να αποδομήσει την εικόνα του πρωθυπουργού, συσπειρώνοντας ταυτόχρονα τους ψηφοφόρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της, δεν μένει με «σταυρωμένα τα χέρια». Η κίνηση της κυρίας Νίκης Κεραμέως να προσφύγει κατά των συνδικαλιστικών ηγεσιών που οργάνωσαν τη σημερινή απεργία για το εργασιακό, η επιθετική ρητορική που υιοθετήθηκε και η επιλογή να ζητηθεί από το κυβερνών κόμμα ονομαστική ψηφοφορία απόψε, με στόχο να εκτεθεί η αντιπολίτευση και δη ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι δείγματα μιας επιθετικής στάσης που είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει η ΝΔ .

Η εποχή της κανονικότητας επιστρέφει και στην πολιτική ζωή της χώρας. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, καθώς η αντιπαράθεση, εντός ορίων πάντα, αποτελεί οξυγόνο και για την ίδια τη Δημοκρατία. Τα πολιτικά ζητήματα που θα τεθούν το αμέσως προσεχές διάστημα είναι εξόχως σοβαρά και είναι αναγκαία η πολιτική συζήτηση, η διαφωνία αλλά και οι προτάσεις. Η οικονομία, το Ταμείο Ανάκαμψης, η αναμόρφωση του ΕΣΥ είναι εξόχως πολιτικά θέματα και σε αυτά όλοι πρέπει να πάρουν θέση. Σαφή και ξεκάθαρη.

Το πολιτικό παρελθόν στη χώρα δείχνει πάντως ότι το «σκληρό ροκ» δεν έλειψε πότε από τη ζωή μας. Άλλοτε οι... ρυθμοί ήταν πιο έντονοι (ποιος ξεχνά την δεκαετία του 1980; ) άλλοτε πιο ήπιοι (το 2009). Σε κάθε περίπτωση, και ανεξαρτήτως των... ρυθμών, το ζητούμενο είναι να μη χαθεί (από καμία πλευρά) η ουσία μέσα στο θόρυβο των εντυπώσεων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Απεργία: Πανελλαδική στάση εργασίας - «Παραλύει» το Δημόσιο - Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς