ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Το νέο αφήγημα της κυβέρνησης κρίνει το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών...

Το νέο αφήγημα της κυβέρνησης κρίνει το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών...

Με την ανακοίνωση, σήμερα το πρωί, του δίδυμου που θα αναλάβει το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, κλείνει μια περίοδος πολιτικής αναστάτωσης για την κυβέρνηση, καθώς ο ανασχηματισμός - μετά το «ναυάγιο Αποστολάκη» - κάθε άλλο παρά υπηρέτησε τους στόχους που είχαν τεθεί όταν ξεκίνησε η συζήτηση περί αλλαγών.

Τώρα, η επιλογή της «φυγής προς τα εμπρός», αποτελεί μονόδρομο για τον πρωθυπουργό, ο οποίος έχει μπροστά του την ΔΕΘ, το βήμα της οποίας θα αξιοποιήσει για μια συνολική πολιτική επανεκκίνηση. Είναι σαφές ότι φέτος, η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη το βράδυ του προσεχούς Σαββάτου, δεν θα επικεντρωθεί μόνον στα οικονομικά ζητήματα.

Ένα μεγάλο κεφάλαιό της θα αφορά προφανώς στην πορεία προς την ανάκαμψη, αλλά και συγκεκριμένες φοροαπαλλαγές (μείωση ΕΝΦΙΑ, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, μέτρα για μείωση τιμών ρεύματος) αλλά όχι μόνον αυτά. Η κυβέρνηση που μέτρα πλέον δύο και πλέον χρόνια στην εξουσία, έχει ανάγκη από ένα πολιτικό αφήγημα που δεν θα αφορά αποκλειστικά και μόνον στην πανδημία ή τα ελληνοτουρκικά, θέματα που μονοπώλησαν το δημόσιο διάλογο, αλλά και την πολιτική δραστηριότητα, όλο το τελευταίο διάστημα.

Για τον κ. Μητσοτάκη, οι μεταρρυθμίσεις στο κράτος, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης στο πεδίο των σχέσεών της με τον πολίτη, καθώς και η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, παραμένουν πολύ ψηλά στην ατζέντα.

Τα δυο αυτά ζητήματα σε συνδυασμό με την οικονομία και την αξιοποίηση των πόρων από το ταμείο ανάκαμψης και τις επενδύσεις, θα αποτελέσουν το νέο αφήγημα της κυβέρνησης για την επόμενη χρονιά. Ορισμένοι δε, υποστηρίζουν ότι από την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα των υπουργών σε αυτούς τους τομείς, θα κριθεί εν πολλοίς και ο χρόνος των επόμενων εθνικών εκλογών. Εάν οι κινήσεις που γίνουν ολοκληρωθούν χωρίς προβλήματα και αποδώσουν τα αναμενόμενα, τότε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το 2022 να είναι ένα εκλογικό έτος.

Σε πολιτικό επίπεδο, το μήνυμα που αναμένεται να εκπέμψει ο πρωθυπουργός αφορά στην έλλειψη εμπιστοσύνης προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και για κρίσιμα εθνικά ζητήματα. Η υπόθεση Αποστολάκη έτσι όπως εξελίχθηκε, ενταφίασε στην πραγματικότητα ακόμη και την παραμικρή πιθανότητα συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, ακόμη και για μεγάλα - κρίσιμα θέματα.

Το «τανγκό» θέλει δυο και στην προκειμένη περίπτωση δε θέλει κανείς εξ αυτών να... χορέψει. Αυτό άλλωστε θα φανεί και το προσεχές Σαββατοκύριακο που επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός, αλλά και το επόμενο όταν στο βήμα την ΔΕΘ θα βρεθεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.