ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Κομματικές διεργασίες με το βλέμμα στις κάλπες...

Κομματικές διεργασίες με το βλέμμα στις κάλπες...

Κοινό στοίχημα όλων των πολιτικών δυνάμεων, είναι να δείξουν ότι τα κόμματα δεν είναι μακριά από την κοινωνία.

Ένα τρίμηνο έντονων κομματικών διεργασιών, ξεκινά τον Δεκέμβριο, με τις τρεις μεγαλύτερες πολιτικές δυνάμεις της χώρας (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ) να βρίσκονται σε «πυρετό» εσωκομματικών ζυμώσεων και προετοιμασιών με φόντο την φιλολογία που εξακολουθεί (παρά τις επίσημες και αλλεπάλληλες διαψεύσεις) για εκλογές μέσα στο 2022. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζονται για τα συνεδρίας τους, ενώ στο ΚΙΝΑΛ παίζονται «όλα για όλα» με δεδομένη την εκλογή νέας ηγεσίας.

Το κυβερνών κόμμα προηγείται χρονολογικά με το συνέδριο του να έχει οριστεί για τις 3, 4 και 5 Δεκεμβρίου. Εκπλήξεις δεν αναμένονται, καθώς όταν ένα κόμμα βρίσκεται στην εξουσία και διατηρεί ισχυρό προβάδισμα έναντι του αντιπάλου του, η συσπείρωση των κομματικών στελεχών θεωρείται δεδομένη. Ο κ. Μητσοτάκης είναι βέβαιο ότι θα θελήσει να στείλει ένα ισχυρό μεταρρυθμιστικό μήνυμα, θα κάνει και ενώπιον του κομματικού του ακροατηρίου τον απολογισμό των 2,5 ετών διακυβέρνησης και θα περιγράψει τους στόχους του για το επόμενο διάστημα. Η τόνωση του κομματικού ηθικού τέλος, είναι βασικό συστατικό των συνεδρίων, ανεξαρτήτως κόμματος και αυτό θα πράξει και ο πρωθυπουργός στο συνέδριο της ΝΔ .

Αμέσως μετά, τη... σκυτάλη παίρνει το ΚΙΝΑΛ με την εκλογή νέου αρχηγού. Στις 5 και στις 12 Δεκεμβρίου, οι φίλοι και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ θα είναι στις κάλπες, ψηφίζοντας όχι μόνον για τον αρχηγό αλλά και για το ίδιο το μέλλον του κόμματος. Είναι σαφές ότι από το ποιος θα είναι ο νικητής στην κούρσα αυτή θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και η πορεία του κόμματος, ενώ το ενδιαφέρον, κατά πολλούς, δεν θα είναι την ημέρα της εκλογής, αλλά τις επόμενες εβδομάδες καθώς, τότε θα κριθεί το εάν θα επιβεβαιωθεί η συνοχή ή θα σημειωθούν... απώλειες.

Τον Φεβρουάριο, «κλείνει» τον κύκλο των κομματικών διεργασιών ο ΣΥΡΙΖΑ, με το δικό του συνέδριο. Μια κομματική εκδήλωση που θα έχει αναμφισβήτητα μεγάλο ενδιαφέρον καθώς εκεί ο κ. Τσιπρας, πέραν του απολογισμού των 2,5 ετών από τις εκλογές, θα μιλήσει και για το μέλλον. Θα επιδιώξει ξεκάθαρα τη συσπείρωση των οπαδών του και σε αυτό το πλαίσιο δεν αποκλείεται να κάνει ένα σημαντικό βήμα τακτικής και να ζητήσει ανοιχτά πλέον, την άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Σε κάθε περίπτωση, κοινό στοίχημα όλων των πολιτικών δυνάμεων, είναι να δείξουν μέσα από αυτές τις διεργασίες ότι τα κόμματα δεν είναι μακριά από την κοινωνία. Ότι δεν αποτελούν «κλειστούς» οργανισμούς που πορεύονται ερήμην των πολιτών και μακριά από τα καθημερινά προβλήματα τους. Όποιος το πετύχει αυτό θα έχει πραγματικά οφέλη που θα φανούν το επόμενο διάστημα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Περιμένουμε μεγάλο σεισμό στην Αττική; Τέσσερις σεισμολόγοι απαντούν στο Newsbomb.gr

«Με ακινητοποίησε βίαια στον τοίχο και με βίασε» - Σοκάρουν οι καταθέσεις κατά γνωστού ηθοποιού

Σκόπια - «Βάζει φωτιές» ο Μίτσκοσκι: Δηλώνει πως δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ τη νέα ονομασία