ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

ΚΙΝΑΛ: Η κινούμενη άμμος των δημοσκοπήσεων, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ

Κίνημα Αλλαγής
Ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό προκαλούν οι εκογές του ΚΙΝΑΛ
INTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μια τρελή εικόνα εμφανίζουν, όλες σχεδόν, οι δημοσκοπήσεις που αναζητούν τον υποψήφιο που έχει το πραγματικό προβάδισμα στην κούρσα για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

Τελευταίο παράδειγμα; Η έρευνα της Marc (για λογαριασμό του ΑΝΤ1), που εμφανίζει άλλον να έχει το προβάδισμα, άλλον να είναι ο πιο δημοφιλής και έναν τρίτο να προηγείται στην παράσταση νίκης. Ένα πεδίο που θυμίζει κινούμενη άμμο σε μια παράταξη που κυριάρχησε στη μεταπολίτευση και τα τελευταία χρόνια δίνει μάχη πολιτικής επιβίωσης.

Το ΚΙΝΑΛ πλήρωσε τις επιλογές της ηγεσίας του, την κεντρώα στροφή του κ. Κώστα Σημίτη που βρήκε ανέτοιμη την παραδοσιακή βάση του ΠΑΣΟΚ, αλλά - κυρίως - τους... νεωτερισμούς του κ. Γιώργου Παπανδρέου που μιλούσε για την προώθηση της μεσογειακής διατροφής, όταν η χώρα βρισκόταν μια ανάσα από την χρεοκοπία.

Η αξιοπρεπέστατη παρουσία της Φώφης Γεννηματά, που συνέθεσε όλες τις «φυλές» του ΠΑΣΟΚ με τον μετριοπαθή χαρακτήρα της, έδωσε «πολιτικό οξυγόνο» στην παράταξη διατηρώντας έναν διακριτό ρόλο στο πολιτικό σύστημα. Τώρα, το ΚΙΝΑΛ δείχνει να επιστρέφει δημοσκοπικά με ποσοστά που αγγίζουν - μετά από χρόνια - τα διψήφια επίπεδα. Ωστόσο, το εάν αυτή η ανάκαμψη οφείλεται σε συγκυριακούς και μόνον λόγους (συγκινησιακή φόρτιση λόγω της απώλειας της Φώφης Γεννηματά, πόλωση λόγω της εκλογικής κούρσας) ή ήρθε για να... μείνει, είναι κάτι που θα φανεί μετά την εκλογή νέου αρχηγού.

Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας παρακολουθούν με ενδιαφέρον τα όσα συμβαίνουν στο ΚΙΝΑΛ, αλλά έχουν υιοθετήσει μια διαφορετική τακτική απέναντι στις εξελίξεις. Ο πρωθυπουργός επέλεξε να «χτυπήσει» εν τη γενέσει του το αφήγημα περί «δημοκρατικής διακυβέρνησης», που χρησιμοποίησαν υποψήφιοι για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά το δίδυμο Τσίπρα - Παπανδρέου. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένει το εκλογικό αποτέλεσμα, προκειμένου να αποκτήσει επίσημο συνομιλητή και να θέσει σε εκείνον τα θέματα που αφορούν την στάση απέναντι στην κυβέρνηση, μια ενδεχόμενη κοινή πορεία με συγκεκριμένη ατζέντα και πιθανώς το σενάριο μιας ευρύτερης συνεργασίας.

Όλα αυτά, βέβαια, αυτή την ώρα ηχούν... μακρινά για τους υποψήφιους του ΚΙΝΑΛ που δίνουν την μάχη της εκλογής ψήφο - ψήφο. Και φυσικά, το πρώτο στοίχημα για τον νικητή (όποιος κι αν είναι αυτός) δεν θα είναι οι σχέσεις του με τα αλλά κόμματα, αλλά η διατήρηση της ενότητας της παράταξης καθώς δεν είναι αυτονόητο ότι τα προβλήματα για το ΚΙΝΑΛ θα τελειώσουν αυτομάτως στις 12 Δεκεμβρίου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έξαλλος ο Γκλέτσος στο Περιφερειακό: «Φεύγουν τα εκατομμύρια όπου γουστάρετε και ο κόσμος πεινάει»

Βόλος: Κατέρρευσε ο δικηγόρος μπροστά στους αστυνομικούς - Ένα φλιτζάνι τσάι πρόδωσε τον δολοφόνο

Άγριο έγκλημα στην Ιταλία: Δολοφόνησε το παιδί του αφού δραπέτευσε από νοσοκομείο