ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Η ακρίβεια, ο επόμενος δύσκολος κάβος...

ακρίβεια κυβέρνηση
Η ακρίβεια στο επίκεντρο της κυβέρνησης.
INTIME/ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Το ζήτημα της ακρίβειας βρίσκεται στο επίκεντρο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Τα... δόντια της δείχνει εδώ και λίγους μήνες και στην χώρα μας η ακρίβεια, χτυπώντας κάθε ελληνικό νοικοκυριό, γεγονός που αναγκάζει την κυβέρνηση να ψάξει επειγόντως το απαραίτητο… εμβόλιο πριν η κατάσταση αυτή επιδεινωθεί.

Η δήλωση του κ. Άδωνι Γεωργιάδη για μείωση του ΦΠΑ σε σειρά αγαθών, προφανώς δεν έγινε κατα… λάθος. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Εμπορίου κατέθεσε μια πρόταση που προφανώς έχει συζητηθεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης, χωρίς ωστόσο να υπάρχει απόφαση καθώς - προφανώς - δεν συμφωνούν όλοι.

Το οικονομικό επιτελείο, κάνοντας τους σχετικούς υπολογισμούς, είδε ότι το κόστος ενός τέτοιου μέτρου θα υπερβεί το 1 δις ευρώ, ποσό απαγορευτικό αυτή την ώρα για την υλοποίηση μιας τέτοιας επιλογής. Η μείωση του ΦΠΑ πάντως θα ήταν πράγματι ένα ανάχωμα, αλλά εφόσον δεν θα πραγματοποιηθεί, τώρα η κυβέρνηση οφείλει να αναζητήσει άλλους τρόπους άμεσης στήριξης του εισοδήματος των νοικοκυριών που πλήττονται από τον πληθωρισμό και την έκρηξη των τιμών της ενέργειας.

Η πρώτη σοβαρή επιλογή είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών για την γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού ( θα προσεγγίζει τα 700 ευρώ) με την σχετική συζήτηση να ξεκινά στα τέλη του μήνα και η εφαρμογή του να προσδιορίζεται από την 1η Μαΐου.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, στο πακέτο μέτρων που εξετάζει η κυβέρνηση εντάσσονται η παράταση για έναν ακόμη μήνα των αποφάσεων που έχουν ανακοινωθεί για την απορρόφηση των αυξήσεων σε ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο, το πάγωμα των οφειλών που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία για τις επιχειρήσεις, αναβολή της εκπλήρωσης φορολογικών υποχρεώσεων για τουλάχιστον έναν μήνα σε επιχειρήσεις και πιθανώς και σε νοικοκυριά, υλοποίηση νέου προγράμματος «Εξοικονομώ» και τέλος διεύρυνση του αριθμού των ΚΑΔ που δικαιούνται κρατικών ενισχύσεων λόγω της πανδημίας.

Εάν αυτά τα μέτρα είναι ικανά για να αναχαιτίσουν το τσουνάμι ακρίβειας, κανείς δεν το γνωρίζει όπως δύσκολο είναι να προβλεφθεί και το πότε θα επανέλθει η ισορροπία στην αγορά. Υπενθυμίζεται ότι ξένοι οίκοι προέβλεπαν ότι η ενεργειακή κρίση θα λήξει με το τέλος του περασμένου έτους, κάτι το οποίο δεν συνέβη.

Για την κυβέρνηση, το μέτωπο της ακρίβειας είναι εξαιρετικά σοβαρό καθώς πλήττει κάθε ελληνική οικογένεια και δη τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα. Οι αντοχές, μετά την σκοτεινή περίοδο των μνημονίων και την κρίση που προκάλεσε και στην οικονομία η πανδημία, δεν είναι απεριόριστες και γι’ αυτό απαιτούνται άμεσες και στοχευμένες δράσεις προκειμένου να προληφθούν τα χειρότερα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.