ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Η πολιτική μάχη για το... πολυπόθητο «κέντρο», το ΠΑΣΟΚ και οι δημοσκοπήσεις

Η πολιτική μάχη για το... πολυπόθητο «κέντρο», το ΠΑΣΟΚ και οι δημοσκοπήσεις
Ποιος θα κερδίσει το πολυπόθητο κέντρο;
INTIME

Μια σύντομη αναδρομή στην σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας, πείθει με σχετική ευκολία ότι το εισιτήριο για την άνοδο στην εξουσία ενός, κόμματος είναι προφανώς το λεγόμενο «κέντρο».

Οι ψηφοφόροι δηλαδή που αυτοπροσδιορίζονται ως «κεντρώοι», είναι μετριοπαθείς και μπορούν εύκολα να μετακινηθούν είτε στην κεντροδεξιά είτε στην κεντροαριστερά, καθώς δεν είναι ενταγμένοι σε σκληρούς κομματικούς πυρήνες. Το 1981, η κόπωση από την διακυβέρνηση της χώρας από την συντηρητική παράταξη και η ισχυρή προσωπικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου, οδήγησε το ΠΑΣΟΚ στο 48%. Ήταν όλοι τους σοσιαλιστές; Προφανώς όχι. Το 1990 η ΝΔ του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, συγκέντρωνε το ίδιο υψηλό ποσοστό. Ήταν όλοι τους «δεξιοί»; Προφανώς όχι.

Στα χρόνια που ακολούθησαν ο Κώστας Σημίτης απευθύνθηκε (και με τα πρόσωπα που αξιοποίησε και με την πολιτική που ακολούθησε) στο κέντρο, ενώ ο Κώστας Καραμανλής έκανε σύνθημα του τον «μεσαίο χώρο» και κέρδισε με επίσης υψηλό ποσοστό στις εκλογές του 2004.

Σήμερα, η πολιτική κυριαρχία στο «κέντρο» είναι και πάλι το ζητούμενο για τα κόμματα εξουσίας, αλλά και για τον «νέο παίκτη» στο πολιτικό «παιχνίδι» , που δεν είναι άλλος από τον Νίκο Ανδρουλάκη. Σύμφωνα με τις μετρήσεις, αυτή την ώρα στον συγκεκριμένο χώρο, το προβάδισμα το έχει σαφώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η πολιτική του ρητορική, αλλά η πολιτική προέλευση προσώπων που αξιοποιεί στο κυβερνητικό σχήμα δίνουν την αίσθηση της ιδεολογικής ισορροπίας και ενός κεντροδεξιού προσανατολισμού.

Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του, με την πρόσφατη αιφνιδιαστική κίνηση του, να αλλάξει τον τρόπο εκλογής του προέδρου του κόμματος και των μελών της κεντρικής επιτροπής και να θέσει όριο θητείας σε βουλευτές και ευρωβουλευτές, δείχνει ότι θέλει να «ανοίξει» το κόμμα. Μένει να φανεί εάν αυτό το άνοιγμα θα συνοδευθεί και από την υιοθέτηση κεντρώων θέσεων σε σειρά θεμάτων, κυρίως σε ό,τι αφορά την οικονομία, πεδίο που ανέκαθεν αποτελούσε πεδίο προεκλογικής αντιπαράθεσης.

Το «κέντρο», αποτελεί στόχο και για τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος είναι βέβαιο ότι θα δεχθεί πολιτική επίθεση (δέχεται ήδη τις πρώτες προειδοποιητικές βολές) κατ’ αρχήν από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από τη ΝΔ. Πάντα στο πλαίσιο της μάχης για την κυριαρχία στον συγκεκριμένο χώρο. Τα διψήφια ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, εφ’ όσον διατηρηθούν, θα αποτελέσουν «μήλον της έριδος» για τα δυο κόμματα εξουσίας αλλά και «στοίχημα» για τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του κόμματος.

Όλα αυτά θα ξεκαθαρίσουν το αργότερο μέχρι την Άνοιξη. Εκεί θα δούμε εάν το ΠΑΣΟΚ αντέχει, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει πραγματική στροφή στο κέντρο η εάν η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένουν κυρίαρχοι στον ιδεολογικοπολιτικό χώρο που βγάζει κυβερνήσεις στην Ελλάδα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αρνιακός στο Newsbomb.gr: Η χώρα μπαίνει στην κατάψυξη - Χιόνια και στο κέντρο της Αθήνας

Μαρία Τζομπανάκη: Ο χωρισμός με τον Ντίνο Αυγούστιδη και η πρόβλεψη για τον Σασμό

Θεσσαλονίκη: Αυτά είναι τα «πιεστικά» μηνύματα που έστελνε ο διοργανωτής του πάρτι στην 24χρονη