ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Η πρόταση μομφής, οι εκπλήξεις που δεν υπήρξαν και τα εκλογικά διλήμματα που είναι πλέον στο τραπέζι

πρόταση δυσπιστίας
Τα συμπεράσματα από την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή
InTime / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Γιάννης Σαραντάκος γράφει στο Newsbomb.gr για τα συμπεράσματα από την καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας.

Μπορεί η συζήτηση επί της προτάσεως μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ να ολοκληρώθηκε χωρίς εκπλήξεις (δεν αναμένονταν άλλωστε), οι συζητήσεις στο επίπεδο των εντυπώσεων να κράτησαν για λίγες ώρες αλλά υπήρξε και ουσία που βρίσκεται στα πολιτικά συμπεράσματα που εξήχθησαν από την τριήμερη κοινοβουλευτική μάχη. Η ουσία δεν αφορά τίποτε άλλο από τα εκλογικά διλήμματα που οι πολιτικοί αρχηγοί έθεσαν για πρώτη φορά με καθαρό τρόπο θέλοντας να περιγράψουν - ο καθένας για τον εαυτό του - από τώρα, το διακύβευμα των επόμενων εκλογών, οποτεδήποτε και αν αυτές γίνουν.

Ο πρωθυπουργός, μέσα από τη διπλή του παρέμβαση, έθεσε εμμέσως πλην σαφώς τα δικά του διλήμματα . Ουσιαστικά κάλεσε τους πολίτες να συγκρίνουν τη δίκη του διακυβέρνηση με την περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε σειρά θεμάτων. Ανέδειξε ως ισχυρά «χαρτιά» την εξωτερική πολιτική, τις διεθνείς συμμαχίες και τις αμυντικές συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία, την πορεία της οικονομίας, τις επενδύσεις και τις φοροελαφρύνσεις. Επίσης, άνοιξε – για πρώτη φορά τόσο εμφανώς – μέτωπο και με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη, το οποίο κατηγόρησε για υιοθέτηση «θολών» θέσεων επί των πραγματικών προβλημάτων της χώρας. Προχώρησε, μάλιστα, κι ένα βήμα περισσότερο ταυτίζοντας το ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας «τράβηξε» για μια ακόμη φορά το «χαρτί» του Νεοφιλελευθερισμού θέτοντας το δίλημμα μεταξύ ιδιωτικοποιήσεων ή δημιουργίας ενός σύγχρονου, αποτελεσματικού και κοινωνικού κράτους. Επιχείρησε να πλήξει την ικανότητα διαχείρισης κρίσεων από την κυβέρνηση, γεγονός που οδήγησε - όπως αναμενόταν άλλωστε - στα τραγικά γεγονότα του Ματιού και στη σχετική σύγκριση, με τη οποία απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.

Το ΠΑΣΟΚ, τέλος, προσπάθησε να ισορροπήσει ξανά ασκώντας κριτική και στα δυο μεγάλα κόμματα, κάτι που ακόμη είναι άγνωστο το εάν θα αποδώσει δημοσκοπικά και πολιτικά, διότι είναι βέβαιο ότι αυτή η τακτική δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ άπειρον καθώς ζούμε σε εποχές που απαιτούνται από όλους καθαρές θέσεις και καθαρές σχέσεις.

Όπως εύκολα είχε προβλεφθεί, πάντως, οι συζητήσεις επί των προτάσεων μομφής δεν κρύβουν ποτέ εκπλήξεις. Καμία κυβέρνηση δεν ανετράπη από τέτοιες διαδικασίες και οι όποιες εντυπώσεις προκαλούνται από τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών ξεθωριάζουν μετά από λίγες ημέρες. Τα πολιτικά θέματα ετέθησαν, αλλά τα στοιχήματα για όλους παραμένουν εκεί ακριβώς όπου βρίσκονταν πριν από τη συζήτηση στη Βουλή.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.