ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, το πολιτικό στοίχημα και οι δυο βάρκες

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, το πολιτικό στοίχημα και οι δυο βάρκες
Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης
INTIME

Σε θέση άμυνας, χωρίς να υπήρχε στην πραγματικότητα κανένας λόγος, βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες το ΠΑΣΟΚ μετά από την συνειδητή (;) επιλογή της ηγεσίας του κόμματος να μείνει μακριά από την συζήτηση που εξελίχθηκε για την Novartis.

Στην αρχή ήταν ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος με μια διπλή παρέμβαση του «χρέωσε» στον πρωθυπουργό έλλειψη πολιτικού τακτ, επειδή δεν αναφέρθηκε και στα στελέχη που κατηγορήθηκαν, αλλά δεν ανήκουν στη ΝΔ. Δεν είναι ξεκάθαρο όμως, εάν ο ευφυής πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θέλησε με αυτόν τον τρόπο να καταδείξει - εμμέσως πλην σαφώς - και την... σιωπή του δικού του κόμματος, στο θέμα. Ακολούθησε ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, επίσης κατηγορηθείς για εμπλοκή στην υπόθεση, ο οποίος εξαπέλυσε ευθεία βολή κατά της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι ο ίδιος δεν είναι ισαποστακιας. Η Χαριλάου Τρικουπη απάντησε ότι δεν πολιτεύεται με μεζούρα και κάπως στις ξεκίνησε ο πρώτος - μετά την εκλογή νέου προέδρου - γύρος εσωστρέφειας στο ΠΑΣΟΚ. Το εάν αυτός ο γύρος θα είναι μεγάλος, θα έχει απώλειες (παράπλευρες ή μη) η είναι κάτι παροδικό, θα φανεί το επόμενο διάστημα. Το ζήτημα όμως είναι ότι προέκυψε ένα εσωκομματικό θέμα από το ...πουθενά.

Είναι σαφές ότι ο κ. Ανδρουλάκης πέραν των οργανωτικών έχει και σειρά πολιτικών ζητημάτων να λύσει άμεσα. Πρώτο και κύριο να αποφασίσει το εάν ο ίδιος αποτελεί συνέχεια του ΠΑΣΟΚ η αποτελεί μια νέα, λευκή σελίδα. Εάν συμβαίνει το πρώτο, τότε είναι υποχρεωμένος να «αγκαλιάσει» όλα τα στελέχη του, να υποστηρίξει επιλογές του παρελθόντος και να λειτουργεί ο ίδιος ως «ασπίδα» όταν αυτά βάλλονται. Η δεύτερη επιλογή που εμπεριέχει, προφανώς και πολιτικό ρίσκο , θα πρέπει να εξηγηθεί στα στελέχη και στους ψηφοφόρους, εάν φυσικά ισχύει. Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν μπορούν να συμβαίνουν και τα δυο ταυτόχρονα. Η επιλογή να πατάς σε δυο βάρκες έχει την γνωστή κατάληξη.

Το δεύτερο και σοβαρότερο θέμα, σχετίζεται με τις πολιτικές θέσεις του κόμματος, οι οποίες και δεν μπορούν να καθορίζονται από την ...αγωνία της διαφοροποίησης τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ . Δεν μπορεί πάντα να πετυχαίνει ο κ. Ανδρουλάκης τον... τρίτο δρόμο και όταν αυτό συμβαίνει, τότε το μήνυμα του «θολώνει» (βλ. «ναι» πρόταση μομφής αλλά όχι εκλογές τώρα).

Ο πολιτικός χρόνος (είτε οι εκλογές γίνουν μέσα στο έτος, είτε όχι), έχει αρχίσει να μέτρα και για τον ηγέτη του σοσιαλιστικού κόμματος της χώρας. Οι καθαρές θέσεις , παραμένουν ζητούμενο και οφείλει να δώσει απαντήσεις στην πράξη και στα στελέχη του, αλλά και στην κοινή γνώμη που παρακολουθεί με ενδιαφέρον και καλή πρόθεση τα τεκταινόμενα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.