ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

ΣΥΡΙΖΑ: Τα διλήμματα, η στόχευση και οι αποφάσεις

ΣΥΡΙΖΑ
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
InTime / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Γιάννης Σαραντάκος γράφει στο Newsbomb.gr για την προσπάθεια ισορροπίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε δυο βάρκες δείχνει να προσπαθεί να ισορροπήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσπερνώντας το - ιστορικά αποδεδειγμένο - αξίωμα ότι χωρίς το κέντρο κανένα κόμμα δεν μπορεί να διεκδικήσει πραγματικά την εξουσία. Μετά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων έγινε σαφές ότι ο κ. Τσίπρας πήρε πάνω του το «παιχνίδι». Πύκνωσε τις δημόσιες παρεμβάσεις του, εντός και εκτός Βουλής, και ξεκίνησε περιοδείες και επισκέψεις σε χώρους δουλειάς. Σωστά ως εδώ , με δεδομένο ότι ο ίδιος ήταν, και παραμένει, το ισχυρό «χαρτί» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε επίπεδο ατζέντας, ορθά ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβασε το θέμα της ακρίβειας που «καίει» κάθε ελληνικό νοικοκυριό και προσπάθησε να «στριμώξει» την κυβέρνηση στο πεδίο της οικονομίας, γενικότερα.

Προς στιγμήν η εικόνα που δόθηκε ήταν ότι κεντρική επιλογή της ηγεσίας του κόμματος ήταν η κεντροαριστερή κατεύθυνση, μετά μάλιστα και την αιφνιδιαστική κίνηση Τσίπρα να αλλάξει τον τρόπο εκλογής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των μελών της κεντρικής επιτροπής. Το μήνυμα αυτό, όμως, θόλωσε στη συνέχεια με επιλογές που δύσκολα μπορούν να εξηγηθούν. Η σύγκρουση για τα εξοπλιστικά, η αντίδραση στην ενδυνάμωση της στρατηγικής συμμαχίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, με επίκεντρο την αξιοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και - τέλος- το άρθρο με χυδαίες εκφράσεις κατά του πρωθυπουργού, από σύμβουλο του κ. Τσίπρα, κάθε άλλο παρά την προσέγγιση με το κέντρο βοηθά. Όλα αυτά (με εξαίρεση το συγκεκριμένο άρθρο που δεν μπορεί να εξηγηθεί πολιτικά), μπορεί να καλύπτουν το θυμικό ενός τμήματος της αριστεράς στην Ελλάδα δεν βοηθούν, όμως, την προσπάθεια προσέλκυσης ψηφοφόρων που αυτοπροσδιορίζονται ως «κεντρώοι - κεντροαριστεροί». Ειδικά στα ζητήματα της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να εξηγήσει πειστικά τη θέση του, με αποτέλεσμα να εμφανιστεί ως ένα κόμμα του «όχι σε όλα» και να χάσει σε επίπεδο αξιοπιστίας .

Όσο συντηρείται αυτή η θολή πολιτική στόχευση, είναι βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσει να διεισδύσει σημαντικά στον χώρο του κέντρου, ειδικά σε μια συγκυρία που ο χώρος αυτός πολιορκείται από δυο «παίκτες». Ο κ. Μητσοτάκης διατηρεί το προβάδισμα του, ενώ εντείνεται και το «φλερτ» από το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη . Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που εξηγεί τη στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, κατά την οποία φθορά εμφανίζει η ΝΔ .

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων των εκλογών του 2015 πιστοποιεί το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας με τις ψήφους των κεντρώων που δυσαρεστημένοι από τα μνημόνια και τα δύσκολα οικονομικά μέτρα εκείνης της εποχής ( βλ. ΕΝΦΙΑ) δεν είχαν πρόβλημα να μετακινηθούν εκλογικά. Σε κάθε περίπτωση, ισχύει και σήμερα απολύτως η ρήση παλαιού πολιτικού, ότι «όποιος έχει το κέντρο είναι πιο κοντά στην εκλογική νίκη».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr