ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

NASA: Λύθηκε το μυστήριο του «λουκουμά» στον πλανήτη Άρη

NASA: Λύθηκε το μυστήριο του «λουκουμά» στον πλανήτη Άρη

Οι επιστήμονες της NASA βρήκαν τελικώς μια εξήγηση για τη μυστηριώδη εμφάνιση μιας μικρής πέτρας κοντά στο διαστημικό όχημα Opportunity στις αρχές Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία.

Ο βράχος, που έχει σχήμα λουκουμά και το μήκος του φτάνει τα 4 εκατοστά, εμφανίστηκε σε μια από τις φωτογραφίες που μετέδωσε το ρομποτικό όχημα στις 8 Ιανουαρίου, την ώρα που οι χειριστές του ετοιμάζονταν να ενεργοποιήσουν τον τηλεχειριζόμενο βραχίονά του.

Στην εικόνα διακρίνεται μια μικρή πέτρα, λευκή στο περίγραμμα και βαθυκόκκινη στο κέντρο της, σε ένα σημείο όπου σε μια άλλη φωτογραφία που είχε ληφθεί τέσσερις ημέρες νωρίτερα δεν υπήρχε τίποτα, όπως εξήγησε ο Στιβ Σκουάιρς, ο επικεφαλής της αποστολής του Opportunity.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο μικρός βράχος, στον οποίο έδωσαν το όνομα "Πίνακλ Άιλαντ", είναι τμήμα ενός μεγαλύτερου βράχου ο οποίος έσπασε και αυτό το κομμάτι του παρασύρθηκε από μια ρόδα του διαστημικού οχήματος, στις αρχές Ιανουαρίου. Πιο πρόσφατες φωτογραφίες δείχνουν τον "μητρικό" βράχο που χτυπήθηκε από τη ρόδα του ρομπότ. "Αφού μετακινήσαμε το Opportunity σε μικρή απόσταση και αφού εξετάσαμε το Πίνακλ Άιλαντ, μπορέσαμε να δούμε λίγο πιο πάνω έναν άλλο βράχο που έχει την ίδια ασυνήθιστη όψη", εξήγησε σε ανακοίνωσή του ο Ρέι Έρβιντσον, ένας από τους επιστήμονες της αποστολής του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις του Μισούρι.

Από την εξέταση του βράχο στο μικροσκόπιο και με τη βοήθεια ενός φασματογράφου εντοπίστηκε θειάφι και μεγάλες συγκεντρώσεις μαγγανίου, γεγονός που οδηγεί τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι υδατοδιαλυτές ουσίες συγκεντρώθηκαν στο βράχο λόγω της δράσης του νερού. "Η διαδικασία αυτή έγινε είτε ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του εδάφους σχετικά πρόσφατα είτε σε μεγαλύτερο βάθος πριν από μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια λόγω της διάβρωσης απομακρύνθηκαν τα υλικά που κάλυπταν τον βράχο, φέρνοντάς τον σε άμεση επαφή με τις ρόδες του Opportunity", εξήγησε ο καθηγητής.