ΕΘΝΙΚΑ

Τουρκία: Σενάρια έντασης στο Αιγαίο μετά τις εκλογές

Τουρκία: Σενάρια έντασης στο Αιγαίο μετά τις εκλογές

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθεί ο τουρκικός Τύπος τις εκλογές στην Ελλάδα, αφήνοντας αιχμές για ενδεχόμενο ελληνοτουρκικής έντασης.

Τα σενάρια για ένταση στο Αιγαίο τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης βασίζουν την υπόθεση ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα θέσει θέμα ΑΟΖ.

Η εφημερίδα «Ζαμάν», που πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρει σε σχόλιό της: «Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ θεωρούν ότι η έξοδος από την κρίση βρίσκεται στα κοιτάσματα πετρελαίου στο Αιγαίο». «Αμφότερα τα κόμματα, μετά τις εκλογές θα επικεντρωθούν στην οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ελλάδας στο Αιγαίο, πράγμα που αναμένεται να αυξήσει την ένταση με την Τουρκία», προσθέτει.

Τον ίδιο ισχυρισμό προβάλλει και η εφημερίδα «Χουριέτ», σημειώνοντας ότι «ο ηγέτης της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, κατά την περίοδο που υπήρξε υπουργός εξωτερικών (1989-1992), ακολούθησε σκληρή πολιτική απέναντι στην Τουρκία. Προεκλογικά έχει δεσμευτεί ότι σε περίπτωση που εκλεγεί πρωθυπουργός η Ελλάδα θα κηρύξει ΑΟΖ. Επίσης, δύο από τους συμβούλους του είναι γνωστοί για την αντιτουρκική τους φιλολογία». Σύμφωνα με τη «Χουριέτ», «οι προβλέψεις για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στην προσεχή περίοδο είναι αρνητικές».