ΕΘΝΙΚΑ

Η Ελλάδα «παραβιάζει τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας»

Η Ελλάδα «παραβιάζει τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης όσον αφορά στα δικαιώματα των μειονοτήτων.

Απαντώντας σε επερώτηση στο τουρκικό κοινοβούλιο για τις «παραβιάσεις που αντιμετωπίζει η τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα», ο κ. Νταβούτογλου υποστήριξε: «Ο μεγάλος αριθμός περιπτώσεων, στις οποίες η Ελλάδα έχει κριθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι παραβιάζει τη Συνθήκη, αποδεικνύει την άδικη συμπεριφορά της προς την τουρκική μειονότητα».

Ο Τούρκος υπουργός τόνισε ότι η Άγκυρα δεν περιμένει «ανταπόδοση» από την ελληνική πλευρά, για τα «τεράστια βήματα» που έχει κάνει η Τουρκία στη βελτίωση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας και υποστήριξε ότι η χώρα του θεωρεί θεμελιώδες το δικαίωμα της ανεξιθρησκίας. «Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι παραμελούμε την προστασία των δικαιωμάτων της τουρκικής μειονότητας. Έχουμε θέσει το θέμα σε πολλές διμερείς συναντήσεις», προσέθεσε.

Τέλος, ισχυρίστηκε ότι λόγω των προσπαθειών της Τουρκίας, «κάποια ελληνικά μέσα ενημέρωσης έχουν αφιερώνουν ρεπορτάζ στην τουρκική μειονότητα της δυτικής Θράκης, ζητώντας από τις ελληνικές αρχές να διευρύνουν τα δικαιώματά της».