ΕΘΝΙΚΑ

Ο Πορθητής Ερντογάν κάνει τζαμί και τη Μονή Στουδίου!

Ο Πορθητής Ερντογάν κάνει τζαμί και τη Μονή Στουδίου!

Καμία αντίδραση από το υπουργείο Εξωτερικών που καμαρώνει, ακόμα, το λογότυπο της ελληνικής προεδρίας

Την πόρτα του πολιτικού φρενοκομείου έχει ανοίξει η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία έχει εγκλωβιστεί στον ιστό του υποτιθέμενου «νέο-οθωμανισμού» και επιχειρεί να μετατρέψει σε τζαμιά ένα προς ένα τα ελληνικά και χριστιανικά μνημεία στην Κωνσταντινούπολη και σε κάθε σημείο της αλησμόνητης Ρωμανίας.

Μετά τη λαϊκή αντίδραση της φιλοκοσμικής κοινωνικής τάξης το καλοκαίρι, με αφορμή όσα συνέβησαν στην πλατεία Ταξίμ και στο πάρκο Γκεζί, η ισλαμική κυβέρνηση εξακολουθεί να ακολουθεί τη φρενήρη πολιτική της ενάντια στον φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας. Μετατρέπει τη γειτονική χώρα από ένα σύγχρονο, ανοικτό και πολυπολιτισμικό κράτος σε φοβική, εσωστρεφή ειδική δημοκρατία όπου μουλάδες, ιμάμηδες και μαθητές του κ. Αχμέτ Νταβούτογλου θα απειλούν με αποσταθεροποίηση την Νοτιοανατολική Ευρώπη, την Εγγύς και τη Μέση Ανατολή.

Για μια φορά ακόμα ο Ελληνισμός και τα μνημεία της Ρωμιοσύνης στην Κωνσταντινούπολη αποτελούν τον αδύναμο κρίκο του πολιτικο-στρατιωτικού κατεστημένου της Άγκυρας.

Μετά την Αγία Σοφία στην Τραπεζούντα και τον ομώνυμο ναό της Νικαίας, οι ψευτο-χαλίφηδες της κυβέρνησης Ερντογάν προωθούν τη μετατροπή της Μεγάλης Εκκλησίας, της Αγίας Σοφίας, αλλά και της Μονής Στουδίου σε τζαμιά!

STUDIOS HANE 02

Συγκεκριμένο σχέδιο

Λίγες ημέρες μετά τις εμετικές δηλώσεις του αντιπροέδρου κ. Μ. Αρίντς για το μεγαλύτερο μνημείο της Χριστιανοσύνης που αφιέρωσε ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός στη Σοφία του Θεού, οι υποτελείς του σκοπεύουν να μετατρέψουν ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Κωνσταντινούπολης σε τζαμί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που κυκλοφόρησε χθες, η αναπαλαίωση της Μονής, θα περατωθεί το 2014 για να μετατραπεί στη συνέχεια σε τζαμί. Η κυβέρνηση του κ. Ερντογάν την έχει ήδη αποχαρακτηρίσει από μουσείο, ανοίγοντας το δρόμο στη μετατροπή της σε τζαμί.

Σύμφωνα με διπλωματικούς αναλυτές, η τουρκική ελίτ εξακολουθεί και συνεχίζει την πολιτική οικειοποίησης και εκμετάλλευσης μνημείων και περιουσιών που θυμίζουν την ιστορική παρουσία των Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη και τις βασικές εστίες του στη Μικρασία και τον Πόντο.

STUDIOS HANE 04

Αμερικανική παρέμβαση εν όψει

Το θέμα ήδη απασχολεί στελέχη της αμερικανικής διπλωματίας, τα οποία ετοιμάζουν ειδική αναφορά προς τον επικεφαλής του Στέητ Ντηπάρτμεντ κ. Τζον Κέρυ αλλά και προς τον Λευκό Οίκο.

Πηγές της NEWSBOMB στην Ουάσινγκτον επισημαίνουν πως το τελευταίο διάστημα τόσο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Μπάρακ Ομπάμα, όσο και οι συνεργάτες του δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους σχετικώς με τις επιλογές του Τούρκου πρωθυπουργού κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του μέντορά του, του κ. Αχμέτ Νταβούτογλου.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η απόφαση για τη μετατροπή του ναού της Μονής Στουδίου σε τζαμί πιθανότατα να εντάσσεται στο πλαίσιο της λεγόμενης «νέο-οθωμανικής» αντίληψης η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι δύναται να προσλάβει τα χαρακτηριστικά μιας «νεό-κατάκτησης» αφού μόνο μετά από κάθε κατάκτησή τους οι Οθωμανοί μετέτρεπαν χριστιανικούς Ναούς σε τζαμιά.

Επειδή η ελληνική πλευρά βρίσκεται στην οικτρή κατάσταση που βιώνουμε άπαντες και με το δεδομένο ότι ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος δεν φαίνεται διατεθειμένος να ασχοληθεί με τα καθήκοντα του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, το τουρκικό κατεστημένο συνεχίζει την ανθελληνική τακτική του.

Για το λόγο αυτό εκτιμάται ότι η αμερικανική πλευρά θα προβεί σε παρατηρήσεις προς την Άγκυρα επισημαίνοντας ότι η μετατροπή ελληνορθόδοξων μνημείων σε τζαμιά αποτελεί μια ακόμα λυπηρή εξέλιξη στην κατεύθυνση του σεβασμού αρχαίων χριστιανικών μνημείων της Πόλης που μετά την Άλωση, στο πνεύμα εκείνης της εποχής και στο πλαίσιο μιας άλλης αντίληψης, μετατράπηκαν σε τεμένη. Ωστόσο με το πέρασμα το χρόνου είτε εγκαταλείφθηκαν είτε μετατράπηκαν σε μουσεία προσβάσιμα από όλους τους επισκέπτες που ήθελαν να θαυμάσουν τα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα της Ρωμανίας και της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Moni tou Stoudiou

Συνοπτική ιστορία της Μονής

Η Μονή του Αγίου Ιωάννη Στουδίου ή απλά Μονή Στουδίου, το μοναστήρι των «άγρυπνων μοναχών» ήταν από τα σπουδαιότερα της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας χτισμένο στον έβδομο λόφο της Κωνσταντινούπολης, τον Ξηρόλοφο. Ήταν αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή.

Ιδρύθηκε πριν από το 454 από τον Συγκλητικό Στούδιο, ο οποίος είχε αναδειχθεί ύπατος της Κωνσταντινούπολης από το 457. Αυτός θαύμαζε το μοναχικό βίο και μέσα σε μια μεγάλη έκταση που κατείχε, έκτισε μια τρίκλιτη βασιλική, η οποία ήταν αφιερωμένη στον Ιωάννη τον Πρόδρομο, τον πρώτο ασκητή.

Το 1481, η βασιλική της μονής μετετράπη σε τέμενος από τον ιπποκόμο του Σουλτάνου Βαγιαζήτ Β', Αλβανό Ιμραχόρ Ιλιάς Μπέη και για αυτό ονομάστηκε Ιμραχόρ τζαμί, δηλαδή «Τζαμί του ιπποκόμου».

Το 1782 κάηκε, το 1894 επλήγη από το σεισμό και το 1920 κάηκε ξανά. Σήμερα σώζονται μόνο τα ερείπιά της. Τα υπολείμματα του άλλοτε τεράστιου μοναστικού συγκροτήματος που ήταν διασκορπισμένα γύρω από το ναό έχουν χρησιμοποιηθεί αλόγιστα από τους περίοικους ως οικοδομικά υλικά, κυρίως μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 1920.

πηγή: εφημερίδα NEWSBOMB

Διαβάστε επίσης:

«Λυπημένο τζαμί» η Αγία Σοφία για τον Τούρκο αντιπρόεδρο

ΥΠ.ΕΞ. για Αγιά Σοφιά: Οι Τούρκοι προσβάλλουν εκατομμύρια Χριστιανών

Η απάντηση των Κωνσταντινουπολιτών στον Τούρκο αντιπρόεδρο (vid)

«Στα όπλα» για την δήλωση Αρντίς: Θέλουμε την Αγιά Σοφιά, τζαμί!

ΝΤΡΟΠΗ: Οι «Γκρίζοι Λύκοι» κάνουν Τζαμί την Αγία Σοφία

Τούρκος βουλευτής:«Παράνομη»η απόφαση να είναι μουσείο η Αγ.Σοφία

Να λειτουργήσει η Αγία Σοφία ως τζαμί ζητά Τούρκος πρωθιερέας

Το...«κοκκοράκι» κάνει ο Τούρκος «λεβέντης»