ΕΘΝΙΚΑ

Die Linke: O Ερντογάν τορπιλίζει την επίλυση του Κυπριακού

Die Linke: O Ερντογάν τορπιλίζει την επίλυση του Κυπριακού

Να ασκήσει πίεση προκειμένου η Άγκυρα να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να καταστεί δυνατή η επανένωση του νησιού, ζητά από τη γερμανική κυβέρνηση η εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) για θέματα εξωτερικών σχέσεων Σεβίμ Νταγκντελέν.

Επίσης κατηγορεί τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι "τορπιλίζει" την επίλυση του Κυπριακού.

"Ελπίζουμε ότι το καθεστώς του ΑΚΡ υπό τον πρωθυπουργό Ερντογάν, το οποίο εσωπολιτικά βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση, δεν θα συνεχίσει να τορπιλίζει την επίλυση του Κυπριακού", δηλώνει η κ. Νταγκντελέν σε ανακοίνωσή της, με αφορμή την επανέναρξη συνομιλιών για επανένωση της Κύπρου.

"Τον Νοέμβριο ακόμη του 2013 ο κ. Ερντογάν ήθελε να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία όχι ως κράτος, αλλά μόνο ως περιφερειακή διοίκηση. Η Τουρκία, με μία τέτοια επιθετική πολιτική εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως τώρα εμπόδιζε μία επίλυση του Κυπριακού. Ως σήμερα η Τουρκία αρνείται πχ να εφαρμόσει το λεγόμενο Πρωτόκολλο της Άγκυρας σε σχέση με την Κύπρο.

Η τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει επιτέλους να εφαρμοστεί, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου και πρέπει τα τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια να ανοίξουν και για κυπριακά εμπορεύματα", τονίζει η Γερμανίδα βουλευτής της Αριστεράς. Και προσθέτει ότι "η Τουρκία δεν επιτρέπεται να ασκεί πλέον πίεση στους Τουρκοκύπριους ώστε να αποτρέψει μία ομοσπονδία δύο ομόσπονδων κρατών με μία ισχυρή κεντρική διοίκηση και να επιβάλει, αντιθέτως, μια χαλαρή συνομοσπονδία", για να σημειώσει στη συνέχεια ότι "ο δρόμος προς την επίλυση του Κυπριακού περνάει από την Άγκυρα" και να καλέσει το Βερολίνο να ασκήσει πίεση ώστε η Τουρκία να αναγνωρίσει επιτέλους την Κυπριακή Δημοκρατία και να καταστεί πιθανή η επανένωση.

"Δεν επιτρέπεται (η γερμανική κυβέρνηση) να ανταμείψει την Τουρκία ούτε για την εσωπολιτική πορεία της προς ένα ισλαμικό κράτος καταπίεσης, ούτε για τον επιθετικό ρόλο της στην εξωτερική πολιτική εναντίον του κράτους-μέλους της ΕΕ, Κύπρο", αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Νταγκντελέν στην ανακοίνωσή της.

πηγη ΣΙΓΜΑ