ΕΘΝΙΚΑ

Γκάουκ: Ήταν σημαντικό να ζητήσουμε συγνώμη απ’ την Ελλάδα

Γκάουκ: Ήταν σημαντικό να ζητήσουμε συγνώμη απ’ την Ελλάδα

Συγκλονισμένος εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιόαχιμ Γκάουκ από την πρόσφατη επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα, δηλώνοντας στην δημόσια γερμανική τηλεόραση ARD, ότι «ήταν σημαντικό να ζητήσουμε συγνώμη».

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στο χωριό Λιγκιάδες των Ιωαννίνων - όπου τα SS εκτέλεσαν πάνω από 80 άμαχους πολίτες - περιέγραψε τις συγκινητικές στιγμές τις οποίες έζησε, αναφέροντας ορισμένα περιστατικά τα οποία δεν δημοσιοποιήθηκαν από τα ΜΜΕ.

«Ήμουν δίπλα σε έναν άνδρα, το πρόεδρο Παπούλια και τη γυναίκα του. Ως νέος έκανε αντίσταση. Αλλά στέκονταν στο πλάι μου, γεμάτος εμπιστοσύνη, γιατί ένοιωθε ότι δεν έκανα κάποιο σόου. Ήμουν 5 χρονών όταν τελείωσε ο πόλεμος, δεν έχω ενοχή για αυτόν τον πόλεμο, αλλά ένοιωθα την ενοχή της προηγούμενης γενιάς και το έδειχνα, έπρεπε να το δείξω, όταν βρέθηκα σε έναν τέτοιο τόπο. Ό,τι μου είπε, και τα αισθήματα που μου έδειξε, ιδιαίτερα εκείνος, ήταν τόσο μεγαλειώδη, τόσο θαυμάσια που σε τέτοιες περιστάσεις νοιώθει κανείς, ότι είναι εφικτή η συγγνώμη. Και μετά η συνάντηση στα Ιωάννινα, όπου υπάρχει μικρή εβραϊκή κοινότητα, με επιζώντες…αγκαλιαστήκαμε ... ήμουν τόσο ευτυχισμένος που ήμουν εκεί ως εκπρόσωπος μια νέας αλληλέγγυας Γερμανίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός πρόεδρος.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο κ. Γκάουκ δεν δίστασε να παραδεχτεί ότι δεν γνώριζε το πραγματικό εύρος των θηριωδιών των Ναζί. «Πριν επισκεφθώ την Ελλάδα ασχολήθηκα με τη σχετική βιβλιογραφία που υπήρχε και διαπίστωσα ότι κανείς δεν ήξερε, ούτε και εγώ, σε ποιο βαθμό οι πρόγονοί μας έκαναν θηριωδίες. Επί οκτώ χρόνια ήμουν επικεφαλής συλλόγου ενάντια στη λήθη και για τη δημοκρατία, όπου εργάζονται πολλοί άνθρωποι. Γνωρίζω επίσης για το Δίστομο, όπου η Βέρμαχτ ή τα SS, έκαναν εγκλήματα. Ξέρω ότι υπάρχουν ακτιβιστές που πηγαίνουν εκεί με έργο τη συμφιλίωση. Αλλά δεν μου ήταν ποτέ γνωστές οι πραγματικές διαστάσεις των εγκλημάτων, αν και είμαι ειδήμων σε ότι αφορά το παρελθόν», είπε.

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Ο γερμανικός Τύπος για τη «συγγνώμη» του Γ. Γκάουκ

Διαφωνίες κορυφής για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Λιγκιάδες Ιωαννίνων: Αυτό είναι το χωριό που «μαρτύρησε» από τους ναζί