ΕΘΝΙΚΑ

Κυπριακό: Συνάντηση αύριο Ερντογάν-Έρογλου

Κυπριακό: Συνάντηση αύριο Ερντογάν-Έρογλου

Με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί αύριο ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Έρογλου στην Κωνσταντινούπολη, με αντικείμενο συζήτησης το Κυπριακό.

Ο Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος βρίσκεται στην πόλη Σεβάστεια της Τουρκίας δήλωσε πως μια ισχυρή Τουρκία ενισχύει το χέρι των Τ/κ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας πως όσο πιο ισχυρή είναι η Τουρκία, τόσο πιο άνετα κάθονται στο τραπέζι.

"Οι Ε/κ για 11 χρόνια μας καταδίκασαν να ζούμε χωρίς πατρίδα, ευτυχώς έπειτα από την Ειρηνευτική Επιχείρηση του 1974 έχουμε ένα κράτος. Ασφαλώς τις διαπραγματεύσεις τις συνεχίζουμε με την σκέψη να υπάρξει λύση. Η εκτίμησή σας είναι ότι οι διαπραγματεύσεις κράτησαν πολύ. Έπειτα από την απομάκρυνση από τη δημοκρατία το 1963 ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις το 1968 με τον Ντενκτάς αλλά η συμφωνία απορρίφθηκε από τους Μακαριακούς. Οι πλευρές επανήλθαν ξανά πια το 1977", είπε ο Ντερβίς Έρογλου.

Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι παρόλο που από το 1968 πέρασαν 46 χρόνια εκφράζουν την ευχή να φτάσουν σε μια συμφωνία στην Κύπρο. "Τα δικά μας νεανικά χρόνια πέρασαν πάντα μέσα από τα γεγονότα. Η ζωή μας περνάει ακόμη μέσα από αυτά τα γεγονότα. Σκεφτόμαστε ότι η διεθνής κοινότητα βλέπει αργά τις πραγματικότητες επειδή είμαστε απέναντι με μια πλευρά που δεν θέλει λύση. Αν δεν υπάρχει θέληση για λύση απέναντί σας, δεν μπορεί είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία. Εμείς και η Τουρκία είμαστε υπέρ της λύσης και το δείξαμε στη διεθνή κοινότητα αποδεχόμενοι το σχέδιο του προηγούμενου ΓΓ του ΟΗΕ. Οι Ε/κ κάθονται ακόμη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το 'όχι'", είπε ο Ντερβίς Έρογλου.


ΠΗΓΗ ΠΟΛΙΤΗΣ

Διαβάστε επίσης

Η Τουρκία θέλει σύντομα λύση στο Κυπριακό για ενεργειακούς λόγους