ΕΘΝΙΚΑ

Ο αλβανικός Καλλικράτης και τα σενάρια για τις ελληνικές επαρχίες (βίντεο)

Ο αλβανικός Καλλικράτης και τα σενάρια για τις ελληνικές επαρχίες (βίντεο)

Η νέα εδαφική μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης επαναφέρει στην επικαιρότητα το διάλογο για τις μειονότητες.

Η πρόταση των βουλευτών της αριστεράς για να βγάλουν τη Χιμάρα σε ξεχωριστό Δήμο συμπεριλαμβανομένων των επαρχιών Βρανίστι, Χιμάρα, Λούκοβο και Κουρβελέσι εξισορροπεί τον αριθμό των κατοίκων της Ελληνικής Μειονότητας με τους Αλβανούς.

Ιστορικά η περιοχή της Χιμάρας δεν θεωρείται ως ελληνική μειονότητα, ενώ Δρόπολη και Λιβαδειά συμπεριλαμβάνονται στην εθνική ελληνική ομαδοποίηση μετά το έτος 1990. Έτσι η νέα διοικητική διαίρεση της Χιμάρας θα βγει ξεχωριστά από την Αυλώνα και θα έχει υπό τη διοίκηση της ένα πολύ μεγαλύτερο αριθμό επαρχιών όπου το Κουρβελέσι και το Βρανίστι είναι μέρος της Λιαμπουριάς. Οι Άγιοι Σαράντα θα γίνουν η νοτιότερη πόλη της χώρας η οποία θα είναι εξ ολοκλήρου αποκομμένη από τη μειονότητα μειώνοντας τη κατά το ήμισυ.

Επιπλέον στο πλαίσιο της νέας διαίρεσης οι Άγιοι Σαράντα θα πάρουν υπό τη διοίκηση τους τις περιοχές της Τσαμουριάς, όπως Κονίσπολη και Τζάρα.

Οι άλλες μειονοτικές περιοχές όπως η Λιβαδειά και η Δρόπολη θα είναι ξεχωριστές μονάδες.
Η Κάτω Δρόπολη θα ενωθεί με την Άνω Δρόπολη και το Πωγώνι δημιουργώντας έτσι έναν ενιαίο Δήμο.
Ενώ η Λιβαδειά θα πάρει μία ευρεία περιοχή από τους Αγίους Σαράντα δημιουργώντας έτσι την άλλη μειονοτική περιοχή.

Συγκεκριμένα θα ενωθεί με τη Φοινίκη, το Μεσοπόταμο και το Αλύκο, διευρύνοντας έτσι αυτή την περιοχή πιο πολύ από την περιοχή των Αγ. Σαράντα, η οποία παραμένει μία λεπτή παράκτια λωρίδα.

ΠΗΓΗ Ελεύθερος Λόγος Αργυροκάστρου

Διαβάστε επίσης

Αποκάλυψη! Να τι διδάσκουν στα αλβανικά σχολεία της Ελλάδας!