ΕΘΝΙΚΑ

Η φρεγάτα «Σαλαμίς» κατευθύνεται προς τη Λιβύη

Η φρεγάτα «Σαλαμίς» κατευθύνεται προς τη Λιβύη

Σε λίγη ώρα αναμένεται να φθάσει στο λιμάνι της Τρίπολης στη Λιβύη η φρεγάτα του Στόλου «ΣΑΛΑΜΙΣ» προκειμένου να αρχίσει την επιβίβαση των περίπου 200 ως τώρα ατόμων.

Το πλοίο του Πολεμικού μας ναυτικού θα μεταφέρει και πολίτες άλλων χωρών που έχουν ζητήσει από την Αθήνα την βοήθειά μας.

Η «Σαλαμίς», εκτός απροόπτου, αναμένεται να φθάσει στο λιμάνι γύρω στις 19.30.

Για λόγους ασφαλείας, τόσο το ΥΠΕΞ, όσο και το ΓΕΕΘΑ δεν ανακοινώνουν την ακριβή ώρα έναρξης της επιβίβασης των πολιτών στην ελληνική φρεγάτα.

Ο όλος συντονισμός τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ το επιχειρησιακό σκέλος το έχει το ΓΕΕΘΑ, διά του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και του Αρχηγείου Στόλου.

Η φρεγάτα «ΣΑΛΑΜΙΣ» (F-455), με κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Δημήτριο Ευσταθίου (τάξεως 1989 της ΣΝΔ), μετά τον κατάπλου της στην Τρίπολη θα αρχίσει την επιβίβαση σε κάθε διαθέσιμο χώρο του πλοίου τους 7 Έλληνες διπλωμάτες, 90 Έλληνες με τα μέλη των οικογενειών τους που ζουν στην Τρίπολη, 80 Κινέζους, μερικούς Βρετανούς, Κύπριους και Αλβανούς, συνολικώς κάτι λιγότερο από 200 άτομα.

Επίσης, από ναυτικές πηγές αναφέρθηκε ότι δεν έχει αποπλεύσει και δεύτερο πολεμικό πλοίο από το Ναύσταθμο Σαλαμίνας για την περιοχή της Λιβύης. Το πλοίο γενικής υποστηρίξεως «ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ» είναι σε ετοιμότητα απόπλου, ώστε αν απαιτηθεί να σπεύσει για εν πλω ανεφοδιασμό της Φ/Γ «ΣΑΛΑΜΙΣ» .

Σύμφωνα με πληροφορίες του parapolitika.gr, οι Κινέζοι έχουν ζητήσει από το Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλάσσιων Μεταφορών (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ) του ΓΕΕΘΑ να ναυλώσουν ένα επιβατικό πλοίο που θα μεταβεί στη Λιβύη για να παραλάβει Κινέζων υπηκόους οι οποίοι βρίσκονται τώρα εκεί και εργάζονται.

Όμως μέχρι πρότινος η κινεζική πλευρά δεν είχε δώσει την τελική έγκρισή της.

Διαβάστε επίσης

Λιβύη: Νέες συγκρούσεις στο αεροδρόμιο της Τρίπολης