ΕΘΝΙΚΑ

Πατριάρχης Αλεξανδρείας: Προσεύχομαι να σταματήσουν οι πόλεμοι

Πατριάρχης Αλεξανδρείας: Προσεύχομαι να σταματήσουν οι πόλεμοι

Την ευχή, «να σταματήσουν οι πόλεμοι στον κόσμο, και να επικρατήσει η ειρήνη», εξέφρασε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, κατά την εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου, στην Ηλιούπολη του Καΐρου, την πρωτεύουσα της χώρας, όπου πριν από 2014 χρόνια, η Παναγία «ως Δευτέρα Εύα, Αιγυπτία» πάτησε το πόδι της με τον Ιησού Χριστό, λυτρώνοντας τον κόσμο.

Στην εκκλησία αυτή της πολύβουης αιγυπτιακής πρωτεύουσας, της αφιερωμένης στη «Φυγήν εις Αίγυπτον», το ελληνόφωνο και το αραβορθόδοξο ποίμνιο εόρτασαν από κοινού, με κάθε ευλάβεια, το Πάσχα του καλοκαιριού. Έψαλλαν τα εγκώμια της Παναγιάς, και στις δύο γλώσσες. Έκλιναν ευλαβικά το γόνυ στην Παναγία, τιμώντας την Κοίμησή της.

Και ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος κ.κ. Θεόδωρος, συμπαραστατούμενος από τον Επίσκοπο Βαβυλώνος κ. Νήφωνα και τον Ιερό κλήρο, ευχαρίστησε από καρδιάς, όσους ήρθαν στον περικαλλή ανακαινισμένο ναό, και κυρίως τη νέα γενιά που έδωσε το δυναμικό παρών της, μαζί με τους Προσκόπους που τόν υποδέχτηκαν στην είσοδο του ναού, αλλά και κόσμισαν με την παρουσία τους την περιφορά του Επιταφίου της Παναγίας.

Ευχαρίστησε και τον οικείο Ποιμενάρχη, Μητροπολίτη Μέμφιδος κ. Νικόδημο αλλά και τον προϊστάμενο του ναού π. Μιχαήλ Ζάκι, που μαζί με τους Επιτρόπους του ναού, τακτοποίησαν τα πάντα στην εντέλεια για αυτό το ευλαβικό πανηγύρι, προσκύνημα στη μνήμη της Παναγίας.

«Ο Θεός να ευλογεί την Αίγυπτο», αναφώνησε ο Πατριάρχης του Παλαίφατου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ευχαριστώντας θερμά όλους τους επισήμους, που τίμησαν τη μεγάλη ημέρα της Παναγιάς, τόσο κατά τον εσπερινό όσο και κατά την πανηγυρική θεία λειτουργία: τον Κύπριο Πρέσβη κ. Σώτο Λιασσίδη, τον Επιτετραμμένο της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Γιώργο Παπαδόπουλου, τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Ιωάννη Χατζαντωνάκη, τον Ακόλουθο Άμυνας της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο Πλοίαρχο ΠΝ Ιωάννη Διαμαντάκη, την Πολιτιστική Σύμβουλο της Ελληνικής Πρεσβείας κα Μαριλένα Γρίβα καθώς και τους Κοινοτικούς Επιτρόπους της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ.κ. Στέφανο Αργυρίου, Μιχάλη Γκρουστέιν, Αντώνη Διαμαντίδη, τον Πρόεδρο της Αραβορθόδοξης κοινότητας κ. Ρομπέρ Χόσνι, και τους εκπροσώπους των παροικιακών σωματείων, μεταξύ αυτών: τον Πρόεδρο του Ορθόδοξου Πατριαρχικού Πνευματικού Κέντρου κ. Γιώργο Ζουμπουλίδη, την Αντιπρόεδρο της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Καΐρου κα Βάσω Γαζή, την Αντιπρόεδρο της «Μαρίας Αιγυπτίας» κ. Ευαγγελία Θηραίου, τον Αντιπρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου κ. Μανούσο Δαμουλάκη, τον Αναπληρωτή Περιφερειακό Έφορο Αποδήμων Προσκόπων κ. Αλέκο Καζαμία και άλλους επισήμους.

πηγη romfea.gr

Διαβάστε επίσης

Σαν σήμερα: Ο τορπιλισμός της Έλλης στην Τήνο