ΕΘΝΙΚΑ

«Προσοχή στους διπλωματικούς ελιγμούς της Τουρκίας» λένε Τούρκοι εμπειρογνώμονες

«Προσοχή στους διπλωματικούς ελιγμούς της Τουρκίας» λένε Τούρκοι εμπειρογνώμονες

Η Τουρκία πρέπει να δώσει προσοχή στους διπλωματικούς της ελιγμούς στο θέμα της Κύπρου και πιο συγκεκριμένα σε αυτό των υδρογονανθράκων, σημειώνουν Τούρκοι ερευνητές, στελέχη διεθνών οργανώσεων.

Σε δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», ο Σοχμπέτ Καρμπούζ, υπεύθυνος του τμήματος υδρογονανθράκων της λεγόμενης «Ένωσης Ενεργειακών Επιχειρήσεων χωρών της Μεσογείου», αναφέρει ότι η Τουρκία πρέπει με διπλωματικό τρόπο να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στο θέμα των υδρογονανθράκων. Λέει, επίσης, ότι «η Κύπρος έχει τη στήριξη της Δύσης και ως εκ τούτου μπορεί να δημιουργήσουν αρνητική εντύπωση τα βήματα, στα οποία προβαίνει η Τουρκία εναντίον της Κύπρου».

Η Αϊλά Γκιουρέλ, εμπειρογνώμονας σε θέματα Κύπρου του Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη στο Όσλο, αναφέρει ότι «το τελευταίο διάστημα οι ΗΠΑ εμφανίζονται να στηρίζουν την ελληνοκυπριακή πλευρά, πράγμα που επέδρασε στην απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη για αποχώρηση από τις συνομιλίες». Η κ. Γκιουρέλ λέει ότι «εξαιτίας της υποστήριξης που έχει η Νότια Κύπρος από τη Δύση, τα βήματα της Τουρκίας αντιμετωπίζονται με αρνητικό τρόπο» και προσθέτει:

«Ωστόσο, τα τουρκικά πολεμικά πλοία απλώς παρακολουθούσαν τις έρευνες και βρίσκονταν εκτός των χωρικών υδάτων της Κύπρου. Ήταν μια κίνηση της Τουρκίας προς εξισορρόπηση».

Η κ. Γκιουρέλ λέει, τέλος, ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά θα μπορούσε τουλάχιστον να διατυπώσει μια πρόταση, που θα ηρεμούσε την τουρκική πλευρά. Η τελευταία δεν επιθυμεί να είναι παραγκωνισμένη και γι αυτό το λόγο αναγκάζεται να υπενθυμίσει με διπλωματικό τρόπο τα δικαιώματά της».

Διαβάστε επίσης

Μόσχα προς Άγκυρα: «Μαζέψτε τα πολεμικά σας από την κυπριακή ΑΟΖ»