ΦΑΚΕΛΟΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Παπακωνσταντίνου: «Λαβράκια» ΣΔΟΕ στις διαφημιστικές

Παπακωνσταντίνου: «Λαβράκια» ΣΔΟΕ στις διαφημιστικές
Σωρεία παραβάσεων διαπιστώνουν «επίλεκτες» ομάδες έρευνας του ΣΔΟΕ στις διαφημιστικές εταιρείες...

Σωρεία παραβάσεων διαπιστώνουν «επίλεκτες» ομάδες έρευνας του ΣΔΟΕ στις διαφημιστικές εταιρείες, στο πλαίσιο εξονυχιστικών ελέγχων που διενέργησαν. Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο ίδιος, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου στη Βουλή απαντώντας στη σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης.

Αναλυτικά, το newsbomb.gr παρουσιάζει έγγραφο της δίωξης οικονομικού εγκλήματος με ημερομηνία 26/05/2011 σύμφωνα με το οποίο κλιμάκια της υπηρεσίας διενεργούν ελέγχους «σε διαφημιστικές εταιρείες, εκ των οποίων μεγάλος αριθμός έχει ολοκληρωθεί με διαπίστωση, σε πολλές περιπτώσεις, παραβάσεων, ενώ έχει επιταχυνθεί η διαδικασία για την ολοκλήρωση των ελέγχων που βρίσκονται σε εξέλιξη».

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο φέρει την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, έχει ζητηθεί η συνδρομή της περιφερειακής διεύθυνσης ΣΔΟΕ Αττικής (σ.σ. πρόκειται για την «επίλεκτη» υπηρεσία που εντόπισε τα «ύποπτα» εμβάσματα στην υπόθεση του κ. Άκη Τσοχατζόπουλου) προκειμένου να γίνουν εξειδικευμένοι έλεγχοι ως προς τα προκλητικά ποσοστά επιστροφών που εισπράττουν οι εταιρείες αλλά και για τις καταγγελίες περι διακίνησης «μαύρου» χρήματος.

Με τον τρόπο αυτό, ο κύκλος αποκαλύψεων που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα το newsbomb.gr γύρω από τις προκλητικές πρακτικές που χρησιμοποιούν οι διαφημιστικές εταιρείες εις βάρος όχι μόνο των ΜΜΕ, αλλά κυρίως των Ελλήνων φορολογουμένων έχει κινητοποιήσει τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, καθώς και την Βουλή.

Συγκεκριμένα, τα συγκλονιστικά ευρήματα που παρουσιάζει το newsbomb.gr τα έφερε στην Βουλή ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γιώργος Καρατζαφέρης καταθέτοντας ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών, Τουρισμού και Δικαιοσύνης. Μέρος της απάντησης στην παρέμβαση Καρατζαφέρη είναι και το έγγραφο – φωτιά του ΣΔΟΕ.

Στη ερώτησή του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, αναφέρει πως «σύμφωνα με στοιχεία – καταγγελίες που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, ορισμένες διαφημιστικές εταιρείες, αντί του προβλεπόμενου εκ του νόμου ποσοστού 9,9% επιστροφής κατ’ ανώτατο όριο (σε χρήμα ή δωρεάν τηλεοπτικό χρόνο) επι των διαφημιστικών πακέτων που λαμβάνουν τα ΜΜΕ, εκβιάζουν και παίρνουν επιστροφές της τάξης του 20% ή και μεγαλύτερες, εκμεταλλευόμενες την δεινή οικονομική κατάσταση πολλών ΜΜΕ».

Ο κ. Καρατζαφέρης αναφέρθηκε και στα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν «για διοχέτευση διαφημιστικών πακέτων μέσω του διαφημιστικού πακέτου 170 εκατομμυρίων ευρώ του Ομίλου ΟΤΕ με σκοπό να χειραγωγούνται ΜΜΕ και να διακινείται «μαύρο» χρήμα, λόγω «των κάτω από το τραπέζι» επιστροφών» ενώ κατέληξε, ρωτώντας τους αρμόδιους υπουργούς «ποιες διαφημιστικές εταιρείες διαχειρίζονται το πακέτο του ομίλου ΟΤΕ, και ποια είναι τα αποτελέσματα της έρευνας του ΣΔΟΕ στις εμπλεκόμενες διαφημιστικές εταιρείες σχετικά με το «μαύρο» χρήμα…; Τι μέτρα θα πάρετε για να σταματήσει η εκμετάλλευση των ΜΜΕ μέσω του συστήματος επιστροφών…;».

Παράνομες οι «επιβραβεύσεις» των διαφημιστικών

Να σημειωθεί πως στον κ. Καρατζαφέρη απάντησε και ο αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού κ. Τηλέμαχος Χυτήρης σημειώνοντας για τις διαφημιστικές επιστροφές πως «εάν χορηγηθεί επιβράβευση ανώτερη από την προβλεπόμενη στο διαφημιστή (σ.σ. 9,9%) από το μέσο … επιβάλλεται στον διαφημιστή … με πράξη της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. πρόστιμο ίσο με το πενταπλάσιο του ποσού αυτού. Οι μη επιτρεπόμενες επιβραβεύσεις … θεωρούνται ως αχρεωστήτως καταβληθείσες και επιστρέφονται σε αυτόν που τις κατέβαλε».