ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Γιατί πάνε τώρα σε συγχώνευση Alpha Bank – Eurobank

Γιατί πάνε τώρα σε συγχώνευση Alpha Bank – Eurobank
H συγχώνευση Alpha Bank και Eurobank με την σφραγίδα του Κατάρ, εφόσον ολοκληρωθεί, αναμένεται να πυροδοτήσει...

H συγχώνευση Alpha Bank και Eurobank με την σφραγίδα του Κατάρ, εφόσον ολοκληρωθεί, αναμένεται να πυροδοτήσει εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο και να δημιουργήσει νέα δεδομένα. Οι πληροφορίες που διέρρευσαν χθες το απόγευμα έκαναν λόγο για τελικό deal μεταξύ των δύο τραπεζών, θα πρέπει όμως να περιμένουμε να συνεδριάσουν τα διοικητικά συμβούλια τους την Δευτέρα και φυσικά τις επίσημες ανακοινώσεις για την προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής των μετοχών των δύο τραπεζών.

Το κράτος του Κατάρ θα είναι ο μεγάλος μέτοχος του νέου σχήματος που δημιουργείται με την συγχώνευση της Alpha Bank και της Eurobank, καθώς σύμφωνα καθώς όπως αναφέρουν οι πληροφορίες θα αυξήσει σημαντικά τη συμμετοχή του από περίπου 5% που είναι σήμερα στην Alpha Bank.

Ποιοι είναι όμως οι βασικοί λόγοι που οδηγούν τις δύο τράπεζες και γενικότερα όλον τον τραπεζικό κλάδο σε κινήσεις συγχωνεύσεων, έστω και πολύ αργοπορημένα;

- Πωλούν οι βασικοί μέτοχοι των τραπεζών. Οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου κινδυνεύουν να απαξιωθούν στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Είναι ενδεικτικό ότι οι τράπεζες έχασαν 20% στην χρηματιστηριακή αγορά παρασύροντας προς τα κάτω όλο το χρηματιστήριο. Στην συνεδρίαση της Παρασκευής η μετοχή της Alpha Bank έπεσε κάτω από τα 2 ευρώ σημειώνοντας πτώση 5%, ενώ αυτή της Eurobank διαμορφώθηκε στα 1,73 ευρώ με πτώση σχεδόν 6%. Από τα «υψηλά» της 21ής Ιουλίου οι απώλειες στους τραπεζικούς τίτλους προσεγγίζουν το 50%, καθώς όπως επισημαίνει υπάρχει η έλλειψη ορατότητας στο πόσα τελικά θα πρέπει να διαγράψουν οι τράπεζες από τα κεφάλαια τους μετά την αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων και τον έλεγχο απομειώσεων της Blackrock.

Επιπλέον οι διαχειριστές και αναλυτές των μεγάλων διεθνών επενδυτικών οργανισμών λαμβάνουν τις τελευταίες ημέρες ιδιαιτέρα μεγάλες εντολές πώλησης των ελληνικών τραπεζικών μετοχών, ενώ τους ακολουθούν «τρομοκρατημένοι» και οι Έλληνες επενδυτές.

- Δεύτερος λόγος που πιέζει τους τραπεζίτες στο να αναζητήσουν τώρα συνεργασία είναι οι απώλειες που αναμένεται να έχουν από την συμμετοχή τους στην ανταλλαγή ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, οι οποίες υπολογίζονται στα 5 δις. ευρώ . Μάλιστα οι ίδιοι πιέζουν προς το υπουργείο Οικονομικών να περιοριστεί το haircut των ομολόγων τους σε επίπεδα κατώτερα του 21%, κάτι που όμως δεν βρίσκει σύμφωνο το οικονομικό επιτελείο, το οποίο πασχίζει να «τρέξει» το πρόγραμμα βάση όσων αποφασίστηκαν στην Σύνοδο του Ιουλίου για την Ελλάδα, Βασική προϋπόθεση είναι η συμμετοχή των ιδιωτών να φτάσει συνολικά στο 90% για να βρεθούν τα 135 δις. ευρώ μέχρι και το 2020.

- Ο Τρίτος λόγος είναι ότι οι τράπεζες φαίνεται να έχουν πλέον μόνο μια εναλλακτική αν δεν καταφύγουν σε λύσεις συγχωνεύσεων. Αυτή είναι να καταφύγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να καλύψουν τις απώλειες τους από το ελληνικό rollover. Αυτό θα σημαίνει άμεσα και την κρατικοποίηση τους, όπως ορίζει το Μνημόνιο καθώς το Δημόσιο θα αποκτήσει κοινές και όχι προνομιούχες μετοχές. Έτσι οι συγχωνεύσεις και μετά η άντληση διεθνών κεφαλαίων μοιάζει η μοναδική διέξοδος για τις τράπεζες. Άλλωστε και από το βήμα της Βουλής την Παρασκευή ο κ. Βενιζέλος είπε ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν κεφαλαιακή ενίσχυση, η οποία θα δοθεί μέσω του υφιστάμενου ταμείου, το οποίο θα κληθεί να καλύψει τις όποιες απώλειες από την συμμετοχή των τραπεζικών ιδρυμάτων στο ελληνικό πρόγραμμα ανταλλαγής χρέους (PSI).

- Ο τέταρτος λόγος είναι η ανάγκη προσέλκυσης νέων κεφαλαίων προκειμένου να βελτιωθούν άμεσα οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, οι οποίοι αναμένεται να υποχωρήσουν από την αύξηση των επισφαλών δανείων εξαιτίας της παρατεταμένης ύφεσης.

Οι τελευταίες πληροφορίες για το deal

H συμφωνία που βρίσκεται στο τραπέζι έχει ως αντικείμενο την συνένωση των δύο τραπεζών και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το σχέδιο προβλέπει σε δεύτερη φάση και την έκδοση μεγάλου ομολογιακού δανείου, όπου σημαντικό μέρος του θα καλυφθεί από το Qatar, το οποίο ήδη ελέγχει περίπου 4,5%.(και συγκεκριμένα του fund Qatar Investment Authority, το οποίο μέσω της Paramount Services Limited συμμετέχει στην Alpha Bank με ποσοστό κοντά στο 5%).

Το κράτος του Κατάρ θα είναι ο μεγάλος μέτοχος του νέου σχήματος που δημιουργείται με την συγχώνευση της Alpha Bank και της Eurobank.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόεδρος του νέου σχήματος θα είναι ο Γιάννης Κωστόπουλος, ενώ οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα στις 14.00.

Tο σχέδιο προβλέπει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ τουλάχιστον, από τα οποία τα 300 εκατομμύρια θα βάλει η Alpha Bank, ενώ άλλα 300 εκατομμύρια ευρώ θα επενδύσει η Eurobank.

Τα υπόλοιπα 1,4 δις. Ευρώ θα βρεθούν από τον άλλο μεγάλο μέτοχο, το Κατάρ, αλλά και τους υπόλοιπους μετόχους των δύο τραπεζών.

Η νέα τράπεζα που θα δημιουργηθεί εκτιμάται ότι θα συμπεριλαμβάνεται στις 25 μεγαλύτερες της ΕΕ. «Με το νέο σχήμα δημιουργείται η μεγαλύτερη τράπεζα στη ΝΑ Ευρώπη και η 25η μεγαλύτερη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με ενεργητικό 150 δισ. ευρώ, 8 εκατ. πελάτες, 80 δισ. σε καταθέσεις και 2.000 καταστήματα» ανέφερε τραπεζικό στέλεχος που εμπλέκεται στο deal στο Reuters.

πηγή: newscode.gr

Διαβάστε περισσότερα για τις Ελληνικές Τράπεζες εδὠ