ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Τράπεζες: «Ξεζουμίζουν» τους δανειολήπτες με χαράτσια

Τράπεζες: «Ξεζουμίζουν» τους δανειολήπτες με χαράτσια
Να τερματιστεί η καταχρηστική τακτική των τραπεζών να επιβάλλουν χαράτσι έως και 120 ευρώ ακόμη και για ολιγοήμερη καθυστέρηση στην καταβολή δόσης..

Να τερματιστεί η καταχρηστική τακτική των τραπεζών να επιβάλλουν χαράτσι έως και 120 ευρώ ακόμη και για ολιγοήμερη καθυστέρηση στην καταβολή δόσεων δανείων και καρτών ζητά η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

Αυτό προκύπτει από έγγραφο του υπουργού Εργασίας κ. Γιώργου Κουτρουμάνη, που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση σχετικής ερώτησης του βουλευτή του ΛΑΟΣ κ. Κυριάκου Βελόπουλου.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία, που προβλέπει ο νόμος για την προστασία του καταναλωτή, όσον αφορά στο θέμα της επιβολής χρεώσεων από τις τράπεζες, πέραν του επιτοκίου υπερημερίας για την περίπτωση καθυστέρησης καταβολής εκ μέρους των δανειοληπτών και των κατόχων πιστωτικών καρτών.

Ήδη η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή έχει αποστείλει κλήση για υποβολή υπομνήματος κατά δυο τραπεζών, που προβλέπουν υψηλές χρεώσεις, επισημαίνοντας τη μονομερή από μέρους τους τροποποίηση των όρων των συμβάσεων με τους καταναλωτές και αφετέρου την αδιαφάνεια της αιτίας επιβολής των χρεώσεων, τα οποία καθιστούν τους όρους αυτούς καταχρηστικούς.

Στην Τράπεζα της Ελλάδας έχουν αποσταλεί και άλλες υποθέσεις σχετικά με τις πρακτικές αμφιλεγόμενων χρεώσεων ενώ καλούνται όλα τα πιστωτικά ιδρύματα να γνωστοποιήσουν τις επιβαρύνσεις που προβλέπουν για την περίπτωση καθυστέρησης καταβολής για κάθε τύπο δανείου και πίστωσης, προκειμένου να διερευνηθεί το κύρος των όρων που προβλέπουν σχετικές χρεώσεις.