ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Η «προφητεία» Κωστόπουλου και τα παίγνια των Ελλήνων τραπεζιτών

Η «προφητεία» Κωστόπουλου και τα παίγνια των Ελλήνων τραπεζιτών
Ο Γ. Κωστόπουλος , το αφεντικό της Alpha Bank και από τους πλέον ιστορικούς Έλληνες τραπεζίτες...

Ο Γ. Κωστόπουλος, το αφεντικό της Alpha Bank και από τους πλέον ιστορικούς Έλληνες τραπεζίτες, πριν από χρόνια είχε κάνει μία εκτίμηση που άφησε εποχή. Στην Ελλάδα χωράνε δυόμιση τράπεζες. Σε μία πρώτη φάση, αυτή η δημόσια εκτίμηση του είχε προκαλέσει σοκ. Στα χρόνια που πέρασαν πολλοί και σπουδαίοι της πολιτικής, των επιχειρήσεων αλλά και των τραπεζών την αναπαρήγαγαν. Σήμερα πλέον μπορεί και να θεωρηθεί «προφητεία».

Όμως δεν είναι μια μεσσιανική αποκάλυψη, αλλά η εκτίμηση ενός ανθρώπου που γνώριζε καλά την ελληνική αγορά. Με δεδομένο ότι αυτή έγινε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, είχαμε δεν είχαμε ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ, τίθεται το ερώτημα. Γιατί το πολιτικό και τραπεζικό σύστημα της χώρας δεν προχώρησε σε μια τέτοια στρατηγική;

Θα είχαμε τράπεζες με πραγματική κεφαλαιακή επάρκεια, που θα μπορούσαν να στηρίξουν τον επιχειρηματικό τομέα, θα άντεχαν την διείσδυση τους σε ξένες αγορές, θα αποκτούσαν αναπτυξιακό χαρακτήρα και σημαντικές διεθνείς συνέργειες.

Τίποτα απ’ αυτά όλα δεν συνέβησαν. Γιατί πολύ απλά κάθε τραπεζίτης, αλλά και τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από κάθε τράπεζα, ήθελαν να παίξουν τα δικά τους παίγνια και να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των Ελλήνων και του κράτους. Ας θυμηθούμε τα πανωτόκια, τα μετοχοδάνεια, σε εταιρείες πίσω από τις οποίες κρύβονται οι μέτοχοι ή φίλιες δυνάμεις τους, τα τοκογλυφικά επιτόκια σε βάρος των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, την τοκογλυφία σε βάρος του ίδιου του κράτους, που εκτόξευσε το δημόσιο χρέος, όταν οι ελληνόφωνες τράπεζες δανείζονταν από την ΕΚΤ με 1% και δάνειζαν το δημόσιο με 4 και 5 %, τα κερδοσκοπικά παιχνίδια στο χρηματιστήριο, τα νομοσχέδια που ετοιμάζονταν στην ένωση Τραπεζών και περνούσαν, χωρίς να παίρνει μυρωδιά το ελληνικό Κοινοβούλιο, από τα έδρανα των κυβερνήσεων για να γίνουν νόμος του Κράτους, τα «θαλασσοδάνεια» προς τα ΜΜΕ και τα συγκροτήματα της διαπλοκής, για να αγοράσουν οι τραπεζίτες «προστασία» και συμμαχίες, τα «ρουσφέτια» που αντίστοιχα έστελνε η κομματοκρατία, για «επιχειρηματίες»-πελάτες της, τις τεράστιες προμήθειες που καρπώνονταν οι τράπεζες, από τη διαχείριση των κοινοτικών προγραμμάτων, τις ψεύτικες εκτιμήσεις και εκθέσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, που εξυπηρετούσαν τις εκάστοτε κυβερνήσεις, που και αυτές είχαν εξυπηρετήσει τις εγχώριες τράπεζες.

Σήμερα φυσικά όλα δείχνουν ότι θα καταλήξουμε σε δυόμιση τράπεζες, εάν τελικά τα τραπεζικά ιδρύματα αντέξουν τι πιέσεις και δεν εξαγορασθούν από ξένους ή δεν κρατικοποιηθούν. Αλλά σήμερα πλέον η Ελλάδα, η μέση επιχείρηση, το μέσο νοικοκυριό και φυσικά το κράτος έχουν χρεοκοπήσει.

Εάν πράγματι είχαμε τραπεζίτες και όχι «σαράφηδες» ή παράγοντες διαπλοκής και κερδοσκοπίας, αυτό δεν θα είχε συμβεί. Η ευθύνη των τραπεζιτών, οι οποίοι είναι αυτοί που εξώθησαν και «χειραγώγησαν» το πολιτικό σύστημα, μαζί με το «βαθύ κράτος» του Βερολίνου, τα χρόνια της πρωθυπουργίας Σημίτη και της «φούσκας» του Χρηματιστηρίου, για την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ, είναι τεράστια. Γιατί στα επόμενα χρόνια έχοντας εξασφαλίσει τους κανόνες «προστασίας» και παντοκρατορίας της τραπεζικοκεντρικής Ένωσης, θα έπρεπε αυτοί πρώτοι να έχουν οδηγήσει τις εξελίξεις σε μια ισχυρή χρηματοπιστωτικά Ελλάδα, αντί της σημερινής χρεοκοπίας που και αυτούς αφορά.

πηγή: newscode.gr

Διαβάστε περισσότερα για τις Ελληνικές Τράπεζες εδώ