ΦΑΚΕΛΟΣ MIG

Τα “ευτράπελα” της UBS και τα χρηματιστηριακά “πονταρίσματα” στην μετοχή της MIG

Τα “ευτράπελα” της UBS και τα χρηματιστηριακά “πονταρίσματα” στην μετοχή της MIG
Απερίγραπτες τακτικές που εκθέτουν αν μη τι άλλο τον διεθνή επενδυτικό...

Απερίγραπτες τακτικές που εκθέτουν αν μη τι άλλο τον διεθνή επενδυτικό οίκο UBS έλαβαν χώρα σήμερα στο ελληνικό ταμπλό, εν μέσω “αλλοπρόσαλλων” εκθέσεων του ξένου οίκου για την μετοχή της MIG που “παρέσυραν” το επενδυτικό κοινό εκτινάσοντας την μετοχή του ομίλου στο +20%.

Μετά την πρώτη έκθεση της UBS που κυκλοφόρησε στα χρηματιστηριακά γραφεία από το μέσον της συνεδρίασης προκαλώντας ποικίλα ερωτηματικά λόγω της ακραίας τιμής -στόχου των 7,2 ευρώ που έδινε για την μετοχή που διαπραγματεύοταν μόλις στα 0,75 ευρώ, ο ελβετικός οίκος στην λήξη σχεδόν της συνεδρίασης και ενώ ο τίτλος είχε κλειδώσει στο +20% με νεότερη έκθεση ανακοίνωσε την παύση της κάλυψης για την μετοχή.

Εξέλιξη που σαφώς εκθέτει την UBS, έναν διεθνή οίκο τέτοιου βεληνεκούς και θέτει αναμφίβολα σε “συναγερμό” τους σημερινούς αγοραστές της MIG που βάσισαν κατά κύριο λόγο τις επιθετικές αγορές τους στην αρχική τοποθετήση της UBS με την οποία επαναλάμβάνουμε έδινε τιμή-στόχο τα 7,2 ευρώ και σύσταση αγοράς. Τιμή-στόχος που εξαρχής βέβαια είχε προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση αλλά και ποικίλα ερωτηματικά στην χρηματιστηριακή αγορά λόγω της υπερβολών περιθωρίων ανόδου που δίνει από τα τρέχοντα επίπεδα και τα οποία φυσικά δεν δικαιολογούνται βάσει των μεγεθών και της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης του ομίλου της MIG.

Μάλιστα ιδιαίτερη εντύπωση είχε προκαλέσει και το γεγονός ότι ο εν λόγω οίκος έχει να επικαιροποιήσει τις εκτιμήσεις του για τον όμιλο της MIG από τον Νοέμβριου του 2007 όταν και είχε δώσει την τιμή -στόχο στα 7,2 ευρώ.

Περίοδο κατά την οποία φυσικά η εικόνα των θεμελιωδών μεγεθών του ομίλου αλλά και η συνολικότερη κατάσταση της ελ. οικονομίας, ήταν τελείως διαφορετική από την σημερινή εικόνα των ζημιών που εμφανίζει ο όμιλος.

Με βάση λοίπον την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του ομίλου της MIG αλλά και της αποτίμησης των 700 εκατ. ευρώ που εμφανίζει όμιλος , ήταν αναμενόμενο η τιμή-στόχος των 7,2 ευρώ που έδωσε η UBS και υποδηλώνει φυσικά πολλαπλάσια αποτίμηση σε επίπεδα άνω των 5,5 δισ. ευρώ (δηλαδή 2 δισ. ευρώ χαμηλότερα από την σημερινή χρηματιστηριακή αξία για παράδειγμα της Εθνικής Τράπεζας) να προκαλέσει ποικίλα ερωτηματικά και σχόλια στην χρηματιστηριακή κοινότητα.

Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι οι οποίοι αναρωτήθηκαν εξαρχής κατά πόσο μπορεί να έχει γίνει τυπογραφικό ή άλλου είδους λάθος από τον αναλυτή της UBS, ενώ κάποιοι άλλοι αναρωτήθηκαν χαριτολογώντας μήπως ο αναλυτής της UBS γνωρίζει κάτι επιπλέον και τόσο σημαντικό για τις προοπτικές της MIG που να μπορεί να δικαιολογήσει μια τέτοια αποτίμηση που θα κυμαίνεται πάνω από τα 5 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση το μόνο σίγουρο είναι, όπως προκύπτει και από το δεύτερο report της UBS, πως ο ελβετικός οίκος ούτε την ύπαρξη λάθους παραδέχθηκε ούτε κάποια άλλη επί της ουσίας διαφοροποιήση που να τον οδηγεί στην διατήρηση της ακραίας αυτής τιμής-στόχου και μέσα από μια άκρως λακωνική αναφορά ανακοίνωσε απλά ότι σταματά την κάλυψη της μετοχής, λόγω ανακατανομής πόρων στο τμήμα ανάλυσης και τα ratings, οι τιμές στόχοι που έχουν διατυπωθεί, παύουν να ισχύουν.

Αφήνοντας φυσικά εκτεθειμένους όσους επενδυτές με αφορμή( που ήταν και η κυριότερη) την τιμή των 7,2 ευρώ “κυνήγησαν” κυριολεκτικά τον τίτλο έως το +20%. Και μένει βεβαίως να αποδειχθεί στην αυριακή συνεδρίαση ποιος θα είναι ο αντίκτυπος της δεύτερης έκθεσης στην στάση σημερινών αγοραστών και κατα πόσο ο “εγκλωβισμός” τους ( βραχυπρόθεσμος ή όχι θα φανεί) θα είναι αύριο το κυρίαρχο χαρακτηριστικό, αν και η κυριότερη αίσθηση είνα πως με το “καλημέρα” θα υπάρξουν σημαντικές ρευστοποιήσεις.

Πηγή: newscode.gr