ΥΓΕΙΑ

Ευαγγελισμός: Εκλογές στις 25-26 Ιουνίου - Ο απολογισμός του ΣΕΝΕ

Ευαγγελισμός: Εκλογές στις 25-26 Ιουνίου - Ο απολογισμός του ΣΕΝΕ

Στις 25 και 26 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές του σωματείου των εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» (ΣΕΝΕ).


Με πρόεδρο τον καρδιολόγο Ηλία Σιώρα, την προηγούμενη περίοδο το σωματείο επήρε πρωτοβουλίες με ταξικό πρσανατολισμό και ήταν σε σύγκρουση με την εργοδοσία, είτε αυτή είναι το ίδιο το κράτος είτε οι εργολάβοι που απασχολούν εκατοντάδες εργαζόμενους στο νοσοκομείο.

Όπως αναφέρει ο διοικητικός απολογισμός του ΣΕΝΕ, που υπερψηφίστηκε πανηγυρικά όπως και ο οικονομικός, «στο διάστημα που πέρασε τα προβλήματα οξύνθηκαν τόσο πολύ που πραγματικά έφεραν σε απόγνωση την πλειοψηφία των ασθενών και των υγειονομικών.

»Έκλεισαν νοσοκομεία (συνολικά οκτώ σε όλη την Ελλάδα) εκ των οποίων τα δύο (πρώην 3ο θεραπευτήριο του ΙΚΑ και Πολυκλινική) ανήκουν στον Ευαγγελισμό μετά τις συγχωνεύσεις που έγιναν. Χάθηκαν συνολικά 200 κλίνες για τον Ελληνικό λαό.

»Υπήρξε ορυμαγδός μέτρων ενάντια στο εισόδημά μας με μείωση μισθών και αύξηση φορολογίας, χαράτσια κλπ. ενώ το προσωπικό του Ευαγγελισμού μειώθηκε δραματικά λόγω των μαζικών συνταξιοδοτήσεων παρά την συγχώνευση με τα άλλα νοσοκομεία οι κενές μόνιμες θέσεις για να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες ξεπερνούν τις χίλιες. Ο όγκος εργασίας έχει αυξηθεί σημαντικά (φαίνεται και από τη στατιστική που δίνει το ίδιο το νοσοκομείο) και υπάρχει τεράστια εντατικοποίηση της εργασίας και τα χρεωστούμενα ρεπό ξεπερνούν τις 16.000.

» Οι ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΕΧΟΥΝ ΑΥΞΗΘΕΙ όχι μόνο με το 5€ αλλά και με πλήθος εξετάσεων που σχεδόν σε καθημερινή βάση εξαιρούνται από την ασφαλιστική κάλυψη, αλλά και πολλών εξετάσεων – εκτός ΦΕΚ - που τιμολογούνται αυθαίρετα και πληρώνονται απευθείας από την τσέπη του ασθενή. Δεν συζητάμε για τη μεγάλη αύξηση προσέλευσης άνεργων – ανασφάλιστων».

Σε αυτά τα βάρβαρα, όπως τα χαρακτηρίζει, μέτρα το σωματείο των εργαζομένων του Ευαγγελισμού, αντέδρασε αποφασιστικά με τοπικές κινητοποιήσεις και συμμετείχε ενεργά στις κινητοποιήσεις των υγειονομικών, αλλά και στις πανελλαδικές πανεργατικές απεργίες και κινητοποιήσεις.

Όπως τονίζεται, «παλέψαμε για το μέγα θέμα της επάρκειας του νοσοκομείου σε αναλώσιμα, φάρμακα, αντιδραστήρια και λοιπά υλικά. Έγκαιρα αποκαλύψαμε ότι τα χρήματα δεν κάλυπταν όλο το έτος με συνέπεια η κυβέρνηση να αναγκασθεί να δώσει έκτακτη επιχορήγηση έστω και κουτσουρεμένη. Το ίδιο κάναμε και για το 2014 που τα αρχικά προβλεπόμενα κονδύλια είναι ακόμα λιγότερα».

Επίσης, υγειονομικοί και εργαζόμενοι του Ευαγγελισμού με παρεμβάσεις του στα ταμεία του νοσοκομείου συνέβαλαν ουσιαστικά στην προάσπιση της δωρεάν υγείας, είτε για το εισιτήριο των 5 ευρώ είτε για δωρεάν εξετάσεις και νοσηλεία πολλών ανασφάλιστων. «Η προσπάθεια αυτή πρέπει να ενταθεί γιατί η φτώχεια θα μεγαλώνει και οι ανασφάλιστοι θα αυξάνονται» τονίζουν.

«Στα πλαίσια της κοινωνικής συμμαχίας προσκαλέσαμε στις κινητοποιήσεις και είχαμε ουσιαστική συμπαράσταση από φορείς ασθενών, λαϊκές επιτροπές, συλλόγους και άλλους φορείς», ενώ μεταξύ άλλων διοργάνωσαν κοινή σύσκεψη σωματείων ενάντια στο κλείσιμο νοσοκομείων και στη διαθεσιμότητα, διεκδίκησαν αποφασιστικά για όλους τους εργαζόμενους τις δεδουλευμένες υπερωρίες, εφημερίες και εναντιώθηκαν ενεργά σε κάθε προσπάθεια επιστροφής χρημάτων από εργαζόμενους για υπερωρίες που έχουν δουλέψει.

«Αντισταθήκαμε αποφασιστικά στην εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής και στο δηλητηριώδες σύνθημά της 'αίμα μόνο για Έλληνες'», αποτρέποντας την εμφάνισή τους στην Αιμοδοσία.

«Το σωματείο μας είχε και έχει αταλάντευτη θέση για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας χωρίς επιχειρηματική δράση ενάντια στις επιλογές του κεφαλαίου και της ΕΕ» καταλήγει ο απολογισμός του σωματείου.

Διαβάστε επίσης:

«Αποκλεισμένα» τα δημόσια νοσοκομεία από τη ρομποτική χειρουργική

«Όχι» στην αξιολόγηση από τους εργαζόμενους του Ευαγγελισμού

Ασθενείς και γιατροί «όμηροι» στη διάλυση της δημόσιας υγείας

Ευαγγελισμός: Σωρεία παραπόνων από γιατρούς σε Άδωνι