Η «ΓΑΤΑ» ΤΗΣ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

Το σίριαλ των εκλογών, οι απαντήσεις στην Τουρκία και το «πακέτο» της ΔΕΘ

Το σίριαλ των εκλογών, οι απαντήσεις στην Τουρκία και το «πακέτο» της ΔΕΘ
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
InTime / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Η «Γάτα της Ηρώδου Αττικού» καταγράφει τις κινήσεις της κυβέρνησης που θα ακολουθήσουν μέσα στο καλοκαίρι…

Συνεχίζεται όπως καταλαβαίνετε το σίριαλ των εκλογών καθώς οι ανακοινώσεις από το Μέγαρο Μαξίμου για τις υποψηφιότητες υπουργών της κυβέρνησης έδωσαν νέα τροφή σε σενάρια. Μπορεί βέβαια κυβερνητικά στελέχη να δηλώνουν πως οι ανακοινώσεις αυτές θα έπρεπε να γίνουν άσχετα με τον χρόνο των εκλογών καθώς οι υπουργοί θα πρέπει να έχουν και μια νομιμοποίηση για να αρχίσουν να εστιάζουν και στις προεκλογικές τους περιφέρειες, από εκεί και πέρα όμως είναι λογικό όλο αυτό το σκηνικό να εντείνει την εκλογολογία.

Το Μαξίμου πάντως έχει δώσει εντολή στα κυβερνητικά και τα κομματικά στελέχη να σηκώσουν τα μανίκια και να αρχίσουν περιοδείες σε όλη τη χώρα, κάτι που ήδη κάνουν ενώ και ο Πρωθυπουργός αναμένεται να οργώσει όλη τη χώρα. Εγώ βέβαια ρώτησα τη γάτα αν όλο αυτό το σκηνικό σημαίνει πως οι εκλογές είναι κοντά και μου απάντησε πως στόχος είναι να ενημερωθεί ο κόσμος για το κυβερνητικό έργο και το πρόγραμμα και πως ισχύουν οι σχετικές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Μάλιστα μου είπε πως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός θα σταθμίσει όλα τα δεδομένα και θα αποφασίσει στο τέλος Αυγούστου για το πως θα κινηθεί. Και μάλλον έχει δίκιο γιατί ούτε οι ίδιοι οι στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού δεν έχουν βγάλει ακόμα άκρη με το τι θα γίνει τελικά.

Η λογική πάντως λέει πως αν μέσα στο φθινόπωρο παρουσιαστεί ένα παράθυρο ευκαιρίας τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει την κίνηση. Και για να βρεθεί αυτό το παράθυρο θα πρέπει να έχουν σταθεροποιηθεί τα πράγματα όσον αφορά την οικονομία και να έχει ενισχυθεί κάπως το εισόδημα του πολίτη. Γιατί με τέτοια ακρίβεια και τέτοιο κλίμα σε εκλογές δεν μπορεί κανείς να πάει εύκολα. Σε αυτή τη λογική μαθαίνω πως μέχρι το τέλος του μήνα θα ανοίξουν πολλές πλατφόρμες για την … ανακούφιση των πολιτών. Σύμφωνα με τη γάτα την Τετάρτη θα ανοίξει η πλατφόρμα για την επιδότηση στο ρεύμα, ή μάλλον την επιστροφή μέρους των ανεξήγητα υπερβολικά χρεώσεων, θα ακολουθήσει πολύ σύντομα το άνοιγμα της πλατφόρμας για την ανακύκλωση των ηλεκτρικών συσκευών ενώ τα καλά νέα θα ολοκληρωθούν με την ανακοίνωση για την επέκταση του fuel pass μέχρι τα τέλη Αυγούστου έτσι ώστε να καλυφθούν και όσοι αποδράσουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Μαθαίνω μάλιστα πως αυτό θα ονομαστεί και fuel pass διακοπών. Τέλος η γάτα μου σφύριξε πως είναι πολύ πιθανό να υπάρξει και διεύθυνση των σχετικών κριτηρίων έτσι ώστε και περισσότεροι πολίτες να μπορέσουν να επωφεληθούν από αυτά τα μέτρα.

Και μπορεί τα θέματα της ενεργειακής κρίσης και η κατάσταση της οικονομίας να είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης, έχουμε όμως και τα θέματα με την Τουρκία που προβληματίζουν την κυβέρνηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα αφήσει καμία πρόκληση αναπάντητη και όπως μου λένε από το Μαξίμου η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στις 28 και στις 29 Ιουνίου θα είναι και καταλύτης για τις περαιτέρω εξελίξεις στο Αιγαίο.

Κλείνοντας να σας πω πως ο Πρωθυπουργός έχει και άλλα μέτρα στα χέρια του για την ενίσχυση της κοινωνίας και της οικονομίας τα οποία και θα μπορεί να ρίξει στο τραπέζι όταν αυτός κρίνει υπό την προϋπόθεση πως θα υπάρχει ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος. Και για να υπάρχει αυτή η δυνατότητα θα πρέπει να πάει καλά ο τουρισμός. Η γάτα πάντως είναι σίγουρη πως θα βρεθεί τρόπος για να μπορέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να παρουσιάσει στη ΔΕΘ ένα ωραίο πακέτο στήριξης των πολιτών.