Η «ΓΑΤΑ» ΤΗΣ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

Η ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή και το timing των εκλογών

Η ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή και το timing των εκλογών

Με ανυπομονησία αναμένουν οι βουλευτές, όλων των κομμάτων, είναι αλήθεια, την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή μήπως και καταλάβουν τι θα γίνει με τις εκλογές.

Αν και εκτιμούν πως ο Πρωθυπουργός θα κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του, πιστεύουν πως … πίσω από τις λέξεις, θα μπορέσουν να αποκρυπτογραφήσουν το πως σκέφτεται να κινηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης το επόμενο διάστημα. Αν δηλαδή θα πάμε σε εκλογές το φθινόπωρο ή στο τέλος της τετραετίας.

Η γάτα πάντως μου διαμήνυσε πως… τζάμπα θα περιμένουν κυβερνητικοί και μη βουλευτές καθώς, ούτε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει καταλήξει για τον χρόνο των εκλογών. Μου είπε, μάλιστα, πως αν ήταν να βάλει στοίχημα, θα πόνταρε στο σενάριο που βλέπει εκλογές την επόμενη άνοιξη. Βέβαια αυτά είναι όλα ρευστά και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει.

Οι πηγές μου, πάντως, οι οποίες και μέχρι πριν λίγο καιρό υποστήριζαν πως αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρει ένα παράθυρο ευκαιρίας θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, μου λένε τώρα πως οι εκλογές… πάνε πιο πίσω. Επειδή είδα και τη νέα στήριξη στα νοικοκυριά για τα τιμολόγια στο ρεύμα που ανακοίνωσε ο κ. Σκρέκας, δεν είμαι, όμως, και πολύ σίγουρος για όλα αυτά, κυρίως για το ότι, όπως μαθαίνω από το Οικονομικών, τα χρήματα για νέα επιδόματα και διευκολύνσεις τελειώνουν.

Αυτό σημαίνει πως αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα, όσον αφορά τα ενεργειακά, ίσως η κυβέρνηση να μην μπορεί να συνεχίσει στην ίδια λογική στήριξης της κοινωνίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί και το πολιτικό κόστος ενόψει μάλιστα και πιθανών εκλογών τον Μάιο. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και αυτοί που θεωρούν πως επειδή πλέον η κρίση είναι διεθνής, ο ελληνικός λαός θα καταλάβει το διακύβευμα των εκλογών το οποίο θα είναι μια ισχυρή κυβέρνηση που θα μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε ήρεμα νερά ή μια παρατεταμένη περίοδος ακυβερνησίας με ότι αυτό συνεπάγεται και μακροπρόθεσμα για την οικονομία.

Όποτε πάντως και να γίνουν οι εκλογές στην κυβέρνηση έχουν πάρει χαρτί και μολύβι και εξετάζουν όλα τα πιθανά σενάρια την επόμενη μέρα. Οι δημοσκοπήσεις που έχουν στο Μαξίμου στα χέρια τους, όπως μου λένε, αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ακόμα και αυτό της αυτοδυναμίας στον δεύτερο γύρο. Η γάτα παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις και όπως μου είπε δεν πρόκειται να πάει διακοπές για να μας κρατά ενήμερους.