Η «ΓΑΤΑ» ΤΗΣ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

Ο Μητσοτάκης «κλείδωσε» τις εκλογές για το 2023 και πάει για ανασχηματισμό - Οι πρώτες προβλέψεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε υπουργικό συμβούλιο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε υπουργικό συμβούλιο
Intimenews

Με τις εκλογές να έχουν, όπως όλα δείχνουν, κλειδώσει για το 2023, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαθαίνω πως προετοιμάζει την επόμενη κίνησή του που δεν είναι άλλη από τον ανασχηματισμό.

Οι πληροφορίες που κυκλοφορούν θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρά σε αλλαγές αμέσως μετά τις θερινές διακοπές και μάλιστα μιλούν για ριζικές αλλαγές με την πιθανή προσθήκη νέων δομών για συγκεκριμένες πολιτικές.

Επειδή όμως η λέξη «ανασχηματισμός» είναι για τη συγκεκριμένη κυβέρνηση μια πονεμένη ιστορία, εγώ θα συνεχίσω να κρατώ μικρό καλάθι. Και εξηγούμαι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δέχεται ήδη εισηγήσεις οι αλλαγές να γίνουν άμεσα έτσι ώστε μέσα στο καλοκαίρι οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί να μπορέσουν να βρουν τα πατήματά τους και να είναι έτοιμοι να τρέξουν το κυβερνητικό έργο από τον Σεπτέμβριο.

Απόλυτα λογικό γιατί αν για παράδειγμα αλλάξεις έναν υπουργό τον Σεπτέμβριο μέχρι να προλάβει να μάθει που πάνε τα… τέσσερα έχεις χάσει τη μισή χρονιά που σου απομένει. Χρονιά που γνωρίζεις πως θα είναι πάρα πολύ δύσκολη σε όλα τα επίπεδα και που θα πρέπει να δείξεις συγκεκριμένο και άμεσο έργο αν θες να πας καλά στις εκλογές.

Άρα και συμφωνεί και η γάτα με αυτό, δεν θα μου προκαλούσε έκπληξη αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωνε τις αλλαγές του μέσα στον Ιούλιο.

Προσπαθώ όλες αυτές τις ημέρες να πιάσω κλίμα από το Μαξίμου για το τι είδους αλλαγές θα μιλάμε; Θα πάμε σε έναν ευρύ και ριζικό ανασχηματισμό ή σε διορθωτικές κινήσεις; Η αλήθεια είναι πως ο Πρωθυπουργός δεν το έχει πολύ με τον ανασχηματισμό. Παρά τα όσα κυκλοφορούσαν μέχρι σήμερα έχει επιλέξει να κινηθεί πολύ συγκεκριμένα και μεθοδικά.

Βέβαια οι συνθήκες έχουν αλλάξει και η κρίση παραμονεύει. Θα καταφέρει όμως να βρει το μίγμα που θα κάνει τη διαφορά και θα αναπτερώσει, ψυχολογικά αλλά και επικοινωνιακά, το ηθικό της παράταξης;

Εδώ έχουμε κάποια αντικειμενικά προβλήματα. Ο ανασχηματισμός πριν από εκλογές δημιουργεί πάντα εσωκοκομματικά ζητήματα. Δυσαρεστείς όσους βγάλεις από την κυβέρνηση και δυσαρεστείς όσους δεν βάλεις στη νέα κυβέρνηση. Δηλαδή δυσαρεστείς περισσότερους από όσους… ικανοποιείς. Αλλά αυτό συμβαίνει πάντα. Επίσης σε έναν προεκλογικό ανασχηματισμό θα θελήσεις να δώσεις και το στίγμα της επόμενης μέρας.

Εδώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο δίλημμα. Αν θα δείξει πως κοιτά μπροστά βάζοντας στην κυβέρνηση ακόμα και ανθρώπους που δεν ανήκουν στον λεγόμενο παραδοσιακό δεξιό χώρο ή θα προσπαθήσει να συγκρατήσει διαρροές προς τα δεξιά. Ο τελευταίος ανασχηματισμός πάντως δεν φαίνεται να του βγήκε ιδιαίτερα.

Και επειδή όταν μιλάμε για ανασχηματισμό αρχίζουμε και το κουτσομπολιό με τα ονοματάκια να σας πω πως κάθε, μα κάθε πρόβλεψη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι παρακινδυνευμένη.

Γνωρίζω τρανταχτά ονόματα τα οποία θα στοιχημάτιζα πως θα είχαν φύγει από την κυβέρνηση εδώ και καιρό και όμως παραμένουν. Όπως και άλλα που ενώ δεν είχε εκφραστεί ποτέ καμία δυσφορία είδαν την πόρτα της εξόδου. Θα μου έκανε εντύπωση πάντως αν υπήρχαν αλλαγές σε κομβικά υπουργεία που διαχειρίζονται τα μεγάλα θέματα των κρίσεων, όπως είναι το Οικονομικών, το Υγείας και το Εξωτερικών. Υποθέτω ήσυχοι θα πρέπει να κοιμούνται και οι Κεραμέως και Παναγιώτοπουλος αλλά και ο Τάκης Θεοδωρικάκος που έτσι και αλλιώς ξαναμπήκε στην κυβέρνηση στον προηγούμενο ανασχηματισμό.

Στα θέματα της ενέργειας δεν θέλω να κάνω πρόβλεψη γιατί ακούω διάφορα και αντικρουόμενα, ενώ από ότι καταλαβαίνω ίσως γίνει μια σφαγή σε αναπληρωτές και υφυπουργούς. Κυριακή κοντή γιορτή που λέει ο λαός μας, εδώ θα είμαστε να τα δούμε.