Η «ΓΑΤΑ» ΤΗΣ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

Οι παρακολουθήσεις, οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ και η εκλογική αγωνία της ξαπλώστρας

Οι παρακολουθήσεις, οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ και η εκλογική αγωνία της ξαπλώστρας

Τα πάνω κάτω έχει φέρει στο Μέγαρο Μαξίμου η υπόθεση των υποκλοπών την ώρα που στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας επικρατεί μεγάλη παγωμάρα.

Η γάτα, η οποία και είναι έξαλλη που τελικά δεν θα πάει διακοπές, κάνει λόγο για συνεχείς συσκέψεις με στόχο να δοθούν πειστικές απαντήσεις για το θέμα αλλά και για το πώς θα μπορέσει η κυβέρνηση να αλλάξει την πολιτική ατζέντα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως αυτή η εξέλιξη ανατρέπει και τους σχεδιασμούς που υπήρχαν για μια συνολική αντεπίθεση το φθινόπωρο με αφορμή τη ΔΕΘ και τις παροχές που έχει αποφασίσει να εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός. Το γεγονός ότι το θέμα θα... σέρνεται όλο τον Αύγουστο, με αποκορύφωμα τη συζήτηση στη Βουλή μετά από σχετικό αίτημα του Αλέξη Τσίπρα, προβληματίζει το Μαξίμου το οποίο και ενδέχεται να χάσει το όποιο επικοινωνιακό πλεονέκτημα θα μπορούσε να δημιουργήσει η απόφαση για την απεμπλοκή της χώρας από το καθεστώς εποπτείας, κάτι που θα γίνει και επίσημα στις 20 Αυγούστου, μόλις δύο μέρες πριν τη συζήτηση στη Βουλή για τις υποκλοπές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως, μαθαίνω, πως εκτιμά ότι το πολιτικό κόστος από αυτή την ιστορία δεν θα είναι μεγάλο και πως το αρνητικό κλίμα μπορεί να ανατραπεί σταδιακά μετά και τις νέες παρεμβάσεις της κυβέρνησης στα θέματα της οικονομίας. Αυτό που λένε στο Μαξίμου είναι πως μετά από σχεδόν 15 χρόνια η χώρα βγαίνει από την κρίση και πως οι πολίτες θα στηρίξουν τις νέες πολιτικές της κυβέρνησης που θα έχουν έντονο κοινωνικό και προοδευτικό πρόσημο, όπως η αύξηση των συντάξεων, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, μέτρα για το δημογραφικό αλλά και μέτρα στήριξης των αγροτών. Με λίγα λόγια, αυτό που επισημαίνουν είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί ακόμα το συγκριτικό πλεονέκτημα, τόσο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από την ενεργειακή κρίση όσο και για την ουσιαστική αντιμετώπιση μιας κλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο.

Από εκεί και πέρα και σε βάθος χρόνου, οι εξελίξεις στην υπόθεση των υποκλοπών και η σφοδρή αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη φαίνεται πως κλείνουν οριστικά την όποια συζήτηση θα μπορούσε να ανοίξει για πιθανή μετεκλογική συνεργασία σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας. Αυτή την άποψη πάντως δεν την συμμερίζονται όλοι στο Μαξίμου τους οποίους και άκουσε η γάτα να επισημαίνουν πως μέχρι τις εκλογές έχουμε πολύ δρόμο ακόμα.

Εκείνο που παραδέχονται όλοι πάντως είναι πως στο μεσαίο χώρο, τον χώρο δηλαδή στον οποίο στόχευε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την πολιτική του κυριαρχία στις εκλογές επικρατεί παγωμάρα. Και σε κάθε περίπτωση, όπως μου λέει και η γάτα, μεταξύ των στελεχών της ΝΔ επικρατεί και η αγωνία για το αν το θέμα έχει τελειώσει εδώ ή αναμένεται να υπάρξουν και νέες αποκαλύψεις. Πάντως οι περισσότεροι αγωνιούν… στις παραλίες και σκοπεύουν να επιστρέψουν μετά τον Δεκαπενταύγουστο.