Η «ΓΑΤΑ» ΤΗΣ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

Δημοσκοπικό «ταμείο» για την κυβέρνηση μετά τη ΔΕΘ

Δημοσκοπικό «ταμείο» για την κυβέρνηση μετά τη ΔΕΘ
Μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα εκτιμήσει δημοσκοπικά την κατάσταση η κυβέρνηση.
InTime / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Η «Γάτα της Ηρώδου Αττικού» αποκαλύπτει τη στρατηγική που θα ακολουθήσει το «Μέγαρο Μαξίμου» στον μακρύ δρόμο μέχρι τις κάλπες.

Η γάτα μας έχει ενημερώσει εδώ και πολύ καιρό ότι στο Μαξίμου αναμένουν τις δικές τους δημοσκοπήσεις μετά και τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για να κάνουν ταμείο και να δουν πως θα κινηθούν πολιτικά το επόμενο διάστημα. Οι πρόσφατες μετρήσεις μετά και την υπόθεση των υποκλοπών που δείχνουν μια μικρή φθορά της Νέας Δημοκρατίας σίγουρα δημιουργούν ένα καλύτερο κλίμα αλλά στην κυβέρνηση γνωρίζουν πως υπάρχει μακρύς ακόμα δρόμος. Σύμφωνα με τη γάτα πάντως στην εκτίμηση της συνολικής κατάστασης στο Μαξίμου στέκονται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι τη φθορά αυτή δεν την καρπώνεται ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα στη γάτα στενός συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη έλεγε πως αν δεν προκύψει τίποτα άλλο στην πορεία η κατάσταση είναι απολύτως ελεγχόμενη και πως όλα θα κριθούν στο μέτωπο της οικονομίας.

Σε αυτή τη λογική ο Πρωθυπουργός, μαθαίνω, θα επενδύσει από εδώ και πέρα σε μια θετική ατζέντα με μέτρα στήριξης της κοινωνίας κυρίως για την αντιμετώπιση της ενεργειακής λαίλαπας που έρχεται. Αυτή την εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί και ευρεία σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο όπου στο Μαξίμου θα κάνουν και έναν πρώτο απολογισμό της τουριστικής περιόδου. Και κυρίως θα μάθουν και πόσα λεφτά θα μπορούν να ξοδέψουν.

Η κατάσταση στην Ευρώπη με την ενέργεια έχει σημάνει συναγερμό καθώς όπως μου επεσήμανε η γάτα η μεγαβατώρα έφτασε να κυμαίνεται μεταξύ 800 και 1000 ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει για να καταλάβετε πως η τιμή σε σχέση με πέρσι έχει δεκαπλασιαστεί. Με δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να επιδοτήσει την αύξηση αυτή και να την καλύψει σε ποσοστό 87% καταλαβαίνεται πως ο Σταϊκούρας θα πρέπει να βγάλει από τον προϋπολογισμό ένα τεράστιο ποσό, που όπως όλα δείχνουν θα υπερβαίνει αυτά τα 6 δις που είχαν αρχικά υπολογίσει να δώσουν συνολικά για την αντιμετώπιση της κρίσης. Είναι χαρακτηριστικό πως τον Αύγουστο από το 1,2 δις που δόθηκε για τις επιδοτήσεις στο ρεύμα τα 220 εκατομμύρια βγήκαν από τον προϋπολογισμό ενώ για τον Σεπτέμβριο τα πράγματα θα δυσκολέψουν και άλλο καθώς από τα 2 σχεδόν δις που θα δοθούν τα 700 εκατομμύρια θα βγουν από τον προϋπολογισμό.

Μεγάλη βαρύτητα μαθαίνω θα δώσει επίσης ο Πρωθυπουργός και στη στεγαστική πολιτική με τις σχετικές ανακοινώσεις να γίνονται από τον ίδιο στη ΔΕΘ. Το μέτρο αυτό που στόχο έχει να περιορίσει το ράλι στις τιμές των ακινήτων, τόσο στην αγορά όσο και στην ενοικίαση, θα έχει διπλή κατεύθυνση και θα αφορά τόσο δημόσια κτίρια ή οικόπεδα όσο και ιδιωτικά. Εκεί θα δοθούν κίνητρα για να ανακατασκευαστούν κλειστά διαμερίσματα με κρατική ενίσχυση έτσι ώστε είτε να μπορέσουν να μείνουν εκεί ξανά οι ιδιοκτήτες τους είτε να βγουν στη αγορά. Μάλιστα το μέτρο αυτό δεν θα αφορά μόνο ακίνητα κοντά στο κέντρο της Αθήνας αλλά και περιοχές σε άλλες μεγάλες πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα, το Ηράκλειο κλπ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη όπου και θα έχει συναντήσεις με τους παραγωγικούς φορείς της πόλης ενώ θα επιθεωρήσει και δημόσια έργα.

Σε κάθε περίπτωση και για να μην ακούτε διάφορα δεξιά και αριστερά, το πλήρες πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, αυτό που έχει όμως ξεκαθαρίσει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους συνεργάτες του είναι πως η στήριξη της κοινωνίας απέναντι στην ενεργειακή κρίση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.