Η «ΓΑΤΑ» ΤΗΣ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

Οπαδική βία: Πώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε την απόφαση για τα μέτρα στο ποδόσφαιρο

Οπαδική βία: Πώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε την απόφαση για τα μέτρα στο ποδόσφαιρο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει προς όλους ότι δεν τον αφορά το πολιτικό κόστος

Μεγάλη συζήτηση έχουν προκαλέσει τα μέτρα της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας. Στο Μαξίμου, πάντως, δηλώνουν πως αυτά είναι μόνο η αρχή και πως ο αγώνας που θα δοθεί για να εκλείψει το φαινόμενο θα είναι διαρκής.

Όπως με ενημέρωσε η γάτα, υπήρχε αρχικά ένας προβληματισμός για το πώς θα χειριστεί η κυβέρνηση το θέμα με δεδομένο ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που βρισκόταν αντιμέτωπη με το θέμα της βίας, το μήνυμα όμως της μηδενικής ανοχής που έστειλε σε όλους ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρο. Για να καταλήξουν στην κυβέρνηση στις χθεσινές ανακοινώσεις εξετάστηκαν κυρίως τρία σενάρια.

Το πρώτο ήθελε να σταματήσουν όλα τα πρωταθλήματα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα με παράλληλο αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων στο ποδόσφαιρο από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Εκτιμήθηκε όμως πως μπορεί το σοκ να ήταν μεγάλο σε αυτή την περίπτωση, μεγάλες θα ήταν και οι αντιδράσεις και από ομάδες που δεν έχουν δώσει μέχρι στιγμής ανάλογα δικαιώματα.

Το δεύτερο σενάριο ήθελε αυστηρότατα μέτρα κατά της ομάδας, στην οποία ανήκουν αυτοί που έκαναν τα επεισόδια, δηλαδή κατά του Ολυμπιακού. Και εδώ επικράτησε πάντως η λογική ότι δεν είχαν ληφθεί ανάλογα μέτρα σε περιστατικά βίας το προηγούμενο διάστημα που οδήγησαν και στο θάνατο δύο νέων ανθρώπων, ενώ συνεκτιμήθηκε και το γεγονός των έντονων αντιδράσεων και στο εσωτερικό της ΝΔ από στελέχη του κόμματος που έχουν σχέση με τον Πειραιά.

Τελικά επικράτησε το τρίτο σενάριο, που, όπως λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού στέλνει τα κατάλληλα μηνύματα εκεί που πρέπει ενώ στρώνει το δρόμο για να αλλάξει το τοπίο όσον αφορά την οπαδική βία.

Τα επόμενα βήματα, σύμφωνα με τη γάτα, θα προβλέπουν την πλήρη διάλυση των συνδέσμων και φυσικά την αυστηροποίηση των ποινών τόσο για τους παραβάτες όσο και για όσους τους ανέχονται και τους υποθάλπτουν. Τα μέτρα αυτά ελήφθησαν, όπως μαθαίνω σε πλήρη συννενόηση και με την ΟΥΕΦΑ, με την οποία ήταν σε συνεχή ανοιχτή γραμμή ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος έχει κρατήσει διαύλους επικοινωνίας από την προηγούμενη θητεία του στο Μέγαρο Μαξίμου, άσχετο αν στις τελευταίες συναντήσεις δεν ανακοινωνόταν η παρουσία του στις διεργασίες.

Τέλος η γάτα με διαβεβαιώνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει προς όλους ότι δεν τον αφορά το πολιτικό κόστος και οι όποιες αντιδράσεις υπάρξουν και πως μοναδικός του στόχος είναι από τον Σεπτέμβριο να υπάρξει ένα τελείως διαφορετικό τοπίο, τόσο μέσα όσο και έξω από τα ελληνικά γήπεδα. Ηδη μαθαίνω πως εξετάζονται και άλλα μέτρα τα οποία θα συμπληρωθούν σταδιακά σε αυτά που ανακοινώθηκαν.