ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός - Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ: Σε αυτές τις περιοχές θα «χτυπήσουν» επικίνδυνα φαινόμενα

Καιρός - Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ: Σε αυτές τις περιοχές θα «χτυπήσουν» επικίνδυνα φαινόμενα

Καιρός - Κακοκαιρία - Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ:Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την ΕΜΥ -Πότε θα «χτυπήσει» ο Μεσογειακός Κυκλώνας στη χώρα μας – Ποιες περιοχές θα βρεθούν στο «μάτι» του – Προσοχή και στην Αττική – Συναγερμός για το σπάνιο φαινόμενο που θα εμφανίσει τροπικά χαρακτηριστικά

Για τη μεγάλη κακοκαιρία που αναμένεται να πλήξει τη χώρα μας προειδοποιεί με έκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Αναλυτικά, πού θα εκδηλωθούν επικίνδυνα φαινόμενα:

1. Σήμερα Πέμπτη (27-09-2018)

Α. Οι θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 - 9 μποφόρ που πνέουν στο βόρειο Ιόνιο, τα ανατολικά ηπειρωτικά και σε επίπεδο θύελλας (10 μποφόρ) τοπικά στο Αιγαίο και το νότιο Ιόνιο, σταδιακά μέχρι το βράδυ θα σημειώσουν μικρή εξασθένηση από βορρά προς νότο. Ωστόσο, στα νότια πελάγη (νότιο Ιόνιο, θάλασσα Κυθήρων) θα διατηρηθεί η έντασή τους (9-10 μποφόρ).

Β. Από το απόγευμα οι βροχές που σημειώνονται στα νότια θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο, το νότιο Ιόνιο και την Κρήτη, όπου τη νύχτα θα είναι κατά τόπους ισχυρές.

2. Την Παρασκευή (28/09)

Α. Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο (κυρίως στην ανατολική και τη νότια) και την Κρήτη. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα επεκταθούν στις Κυκλάδες και προς το μεσημέρι στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια.

Β. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις, εντάσεως στο Αιγαίο 6 - 7 και το πρωί τοπικά 8 μποφόρ, και στο Ιόνιο 8 με 9 και το πρωί τοπικά 10. Βαθμιαία μέχρι το βράδυ θα εξασθενήσουν και θα πνέουν με ένταση στο Ιόνιο 6 - 7 και στο Αιγαίο 5 - 6 μποφόρ.

3. Το Σάββατο (29-09)

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν, με κύρια χαρακτηριστικά:

Α. Τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική και νότια νησιωτική χώρα.

Β. Τη σταδιακή επικράτηση νοτίων ανέμων, οι οποίοι στο νότιο Ιόνιο μέχρι το μεσημέρι θα φτάσουν τα 8 - 9 μποφόρ.

4. Την Κυριακή (30/09)

Α. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που αναφέρθηκαν στην παράγραφο 3 (Α) θα επηρεάσουν την κεντρική και νότια χώρα.

Β. Νότιοι άνεμοι, πολύ θυελλώδεις και πιθανώς σε επίπεδο θύελλας (9-10 μποφόρ) θα πνέο9υν στα νότια πελάγη.

Πιθανότατα από το βράδυ ο Μεσογειακός Κυκλώνας

Πολύ μεγάλη πιθανότητα σχηματισμού του Μεσογειακού Κυκλώνα «Ξενοφών» από αργά το βράδυ της Πέμπτης (27/09/2018) στο νότιο Ιόνιο δίνουν τα σημερινά στοιχεία, σύμφωνα με το meteo.

Η κίνηση του κυκλώνα αναμένεται να ακολουθήσει ανατολική πορεία, επηρεάζοντας με ισχυρές βροχές και πολύ θυελλώδεις ανέμους μεγάλο τμήμα της Πελοποννήσου και της Κρήτης το πρωινό του Σαββάτου 29/09, στη συνέχεια την Αττική, Εύβοια και Κυκλάδες και μέχρι το πρωί της Κυριακής 30/09 τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν τα Δωδεκάνησα.

kairos2

Πρόγνωση ταχύτητας και διεύθυνσης των ανέμων τα ξημερώματα της Παρασκευής 28 Σεπτεμβρίου 2018

Σύμφωνα με το meteo, λόγω της χαμηλής προγνωσιμότητας της πορείας του μεσογειακού κυκλώνα «Ξενοφών», θα εκδοθούν νεότερες ανακοινώσεις με επικαιροποιημένα στοιχεία.

kairos1

Θυελλώδεις άνεμοι 8 - 9 μποφόρ έπνεαν το βράδυ της Τετάρτης 26 και το πρωί της Πέμπτης 27 Σεπτεμβρίου 2018

Πηγή φωτογραφιών: Meteo, Eurokinissi

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Στο «μάτι» του Μεσογειακού Κυκλώνα από το βράδυ η Ελλάδα – Συναγερμός και στην Αττική

Καιρός - Συγκλονιστικό βίντεο: Πλοίο δίνει μάχη για να κρατηθεί δεμένο στο λιμάνι της Ραφήνας

Καιρός: Ολα τα νέα δεδομένα για την πορεία και την ένταση του Μεσογειακού Κυκλώνα (video+photos)