ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός - Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Επιστρέφει «αγριεμένο» το φθινόπωρο - Έρχονται καταιγίδες και χαλάζι

Καιρός - Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Επιστρέφει «αγριεμένο» το φθινόπωρο - Έρχονται καταιγίδες και χαλάζι
In Τime

Καιρός σήμερα - Ειδήσεις: Ραγδαία μεταβολή από τα δυτικά θα παρουσιάσει ο καιρός σήμερα Πέμπτη (3/10), σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού από την ΕΜΥ - Οι βροχές, γρήγορα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους και πιθανόν στα βορειοδυτικά από χαλαζοπτώσεις - Δείτε την πορεία του καιρού μέχρι την Κυριακή, καθώς και τους προγνωστικούς χάρτες της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ)

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού:

Σήμερα Πέμπτη (03-10-2019), ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται, από το μεσημέρι και μετά στο Βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά και από αργά τη νύχτα στο Νότιο Ιόνιο, τη δυτική Πελοπόννησο και κατά τόπους στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία.

Την Παρασκευή (04-10-2019)

α. Τα ισχυρά φαινόμενα θα συνεχιστούν μέχρι τις μεσημεριανές ώρες, στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Πελοπόννησο και τη δυτική και κεντρική Μακεδονία, ενώ το απόγευμα βαθμιαία ο καιρός σε αυτές τις περιοχές θα βελτιωθεί.

β. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν, από τις προμεσημβρινές ώρες την Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανόν πρόσκαιρα τη Θεσσαλία. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν από τις βραδινές ώρες.

γ. Από νωρίς το απόγευμα θα ξεκινήσουν ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο βορειοανατολικό Αιγαίο, που τη νύχτα θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Βελτίωση του καιρού σε αυτές στις περιοχές αναμένεται από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου (05-10-2019).

Η πρόγνωση του καιρού

Μεταβολή αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός το διήμερο Πέμπτη 3 Οκτωβρίου και Παρασκευή 4 Οκτωβρίου με βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα είναι ισχυρές και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πιθανό να συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις. Επισημαίνεται ότι στη Δυτική Ελλάδα τα φαινόμενα θα έχουν και μεγάλη διάρκεια.

Την Πέμπτη αρχικά θα εκδηλώνονται τοπικές βροχές στα δυτικά και λίγες καταιγίδες στο Ιόνιο.

Από τις μεσημεριανές ώρες τα φαινόμενα στο Ιόνιο, στην Ήπειρο και στη Δυτική Στερεά θα ενταθούν σημαντικά και θα επεκταθούν στη Δυτική Μακεδονία. Μέχρι το βράδυ θα επηρεαστούν αρκετές περιοχές της Κεντρικής και κυρίως της Βόρειας Ελλάδας.

Acc_Rains_Oct_32.jpg
Στο χάρτη παρουσιάζονται τα εκτιμώμενα συνολικά ύψη βροχής κατά τη διάρκεια της Πέμπτης.meteo.gr

Από τις νυκτερινές ώρες της Πέμπτης προς Παρασκευή νέο μέτωπο τοπικά ισχυρών βροχών και καταιγίδων θα "σαρώσει" τη χώρα από τα βορειοδυτικά, κατευθυνόμενο κατά τη διάρκεια της Παρασκευής προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνονται ο νομός και η πόλη της Θεσσαλονίκης, και ενδεχομένως ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας.

Στους 31 βαθμούς η θερμοκρασία

Σύμφωνα με το meteo.gr, η θερμοκρασία, θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 6 έως 25 βαθμούς, στη Βόρεια Ελλάδα από 10 έως 28, στην Κεντρική Ελλάδα από 10 έως 31 βαθμούς, στην Ήπειρο από 15 έως 25, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 17 έως 26 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 12 έως 30, στα νησιά του Ιονίου από 19 έως 25 και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου από 17 έως 26 βαθμούς, αλλά στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 28 και 30 με 31 βαθμούς αντίστοιχα.

Oι άνεμοι θα φτάσουν τα 7 μποφόρ

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι, 4 με 5 μποφόρ, ενισχυόμενοι σταδιακά σε δυτικούς και τοπικά στα βορειοανατολικά πελάγη σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ. Στο υπόλοιπο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι, 4 με 5 μποφόρ, ενισχυόμενοι σταδιακά στα δυτικά πελάγη σε ισχυρούς και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις 6 με 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νοτιοδυτικοί ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ, στρεφόμενοι σταδιακά σε νότιους με εντάσεις έως 5 μποφόρ.

Δείτε την τελευταία δορυφορική εικόνα της Ελλάδας και της Κύπρου, από τη NASA

Ο καιρός, μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Ο χάρτης των θερμοκρασιών από την ΕΜΥ

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες που πιθανώς τη νύχτα να είναι κατά τόπους ισχυρές.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 16 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές. Στις υπόλοιπες περιοχές, λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες. Κατά τη διάρκεια της νύχτας τα φαινόμενα στη δυτική και κεντρική Μακεδονία θα είναι κατά τόπους ισχυρά.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και σταδιακά στα ανατολικά μέχρι 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 15 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες που από το μεσημέρι στο Βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά και από αργά τη νύχτα και στις υπόλοιπες περιοχές θα είναι κατά τόπους ισχυρές και πιθανώς στα βορειοδυτικά να εκδηλωθούν χαλαζοπτώσεις.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και από το μεσημέρι τοπικά έως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 15 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και από το μεσημέρι κυρίως στα δυτικά σποραδικές καταιγίδες.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και από το βράδυ στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 15 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών μικρής διάρκειας. Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και σταδιακά τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών. Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και στα βόρεια σταδιακά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Ο καιρός την Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου

Στα δυτικά, τα κεντρικά, τα βόρεια, από το απόγευμα στο βορειοανατολικό Αιγαίο και από τη νύχτα στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.

Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά μέχρι και το μεσημέρι στα δυτικά και τη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία (το απόγευμα βαθμιαία ο καιρός σε αυτές τις περιοχές θα βελτιωθεί), από τις προμεσημβρινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανόν πρόσκαιρα τη Θεσσαλία (με βαθμιαία εξασθένηση από τις βραδινές ώρες), από νωρίς το απόγευμα στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και τη νύχτα στα υπόλοιπα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες με βελτίωση από το βράδυ.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ, που από το μεσημέρι στα δυτικά και τη Μακεδονία θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ενώ στα νοτιοανατολικά θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Ο καιρός το Σαββατοκύριακο

Το Σάββατο (5/10) στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τις πρώτες πρωινές ώρες και βαθμιαία βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα τοπικές νεφώσεις με λίγες σποραδικές βροχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Από το απόγευμα βαθμιαία στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Την Κυριακή (6/10) νεφώσεις παροδικά αυξημένες με σποραδικές βροχές και στα βόρεια μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα ανατολικά και τα νότια.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα νέα του καιρού

Δείτε στη gallery τους προγνωστικούς χάρτες της ΕΜΥ

Έρχονται έντονα καιρικά φαινόμενα. Η νέα προειδοποίηση του Σάκη Αρναούτογλου

Ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό κινείται αργά προς την Ελλάδα από την κεντρική Ευρώπη και αναμένεται από το βράδυ της Τετάρτης να προκαλέσει σοβαρή επιδείνωση του καιρού.