ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός: «Γολγοθάς» η Αθηνών-Λαμίας! Κόπηκε στα δύο η Ελλάδα - Εγκλωβισμένοι εκατοντάδες οδηγοί

Καιρός: «Γολγοθάς» η Αθηνών-Λαμίας! Κόπηκε στα δύο η Ελλάδα - Εγκλωβισμένοι εκατοντάδες οδηγοί
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Καιρός: Απέραντο πάρκινγκ θύμιζε το απόγευμα της Δευτέρας (30/12) η Αθηνών - Λαμίας, με εκατοντάδες ακινητοποιημένα να εγκλωβίζονται μέσα στο χιόνι - Κλειστή για περισσότερες από τέσσερις ώρες έμεινε η Εθνική Οδός στο ύψος των διοδίων των Αφιδνών και στα δύο ρεύματα

Εικόνες χάους επικράτησαν από το μεσημέρι της Δευτέρας (30/12) και για αρκετές ώρες στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας καθώς λόγω της πυκνής χιονόπτωσης και χιονόστρωσης, οι οδηγοί που βρέθηκαν εκεί υποβλήθηκαν σε μεγάλη ταλαιπωρία καθώς παρέμειναν ακινητοποιημένοι στα αυτοκίνητά τους μέσα στο χιόνι.

Τελικά, η κυκλοφορία των οχημάτων στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας αποκαταστάθηκε τόσο για τα Ι.Χ. οχήματα όσο και για φορτηγά άνω των 3,5 τόνων και λεωφορεία λίγο πριν τις 21:00.

Πλέον στην Αττική -σύμφωνα με την Αστυνομία- αυτή την ώρα κλειστοί είναι οι εξής δρόμοι:

  • Λεωφ. Πάρνηθας, από το ύψος του τελεφερίκ, από και προς "REGENCY CAZINO MONT PARNES".
  • 5η χ/θ Π.Ε.Ο. Αθηνών - Θήβας, ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα.
  • Περιοχή Καλοπούλα – Υμηττός, ρεύμα κυκλοφορίας προς Υμηττό.
  • Επί της οδού Αγ. Μερκουρίου από το ύψος της ταβέρνας «Λεωνίδας» προς Ιπποκράτειο πολιτεία.

Η νεότερη ενημέρωση της Νέας Οδού

«Κυκλοφορία και βαρέων οχημάτων & λεωφορείων καθόλο το μήκος του αυτοκινητοδρόμου.

Ρεύμα προς Λαμία ομαλή κυκλοφορία. Πλήρης απόκτηση.

Ρεύμα προς Αθήνα ομαλή κυκλοφορία. Χαμηλές ταχύτητες στο ύψος της Μαλακάσας σε μικρό μήκος λιγότερο των 2 χλμ.»

Καιρός – Μαρτυρία οδηγού στο Newsbomb.gr: «Τραγικό να κλείνει η Εθνική για 5 πόντους χιόνι»

Συγκλονίζει η μαρτυρία μιας οδηγού, η οποία εγκλωβίστηκε στη Μαλακάσα:

«Φύγαμε από Αθήνα με προορισμό τη Λαμία στις 15:00. Φτάνοντας στον Άγιο Στέφανο ξεκίνησε πυκνή χιονόπτωση. Λίγο πριν φτάσουμε στα διόδια των Αφιδνών είχαν αρχίσει να σχηματίζονται ουρές, ενώ δεξιά και αριστερά του δρόμου υπήρχε χιονόστρωση. Ορισμένοι οδηγοί είχαν σταματήσει δεξιά για να βάλουν αλυσίδες. Με το που περάσαμε τα διόδια ξεκίνησε και ο… Γολγοθάς!

Το χιόνι είχε καλύψει τα πάντα, ο δρόμος γλιστρούσε πάρα πολύ και η κίνηση των αυτοκινήτων ήταν αδύνατη.

Τότε κάποιοι αποφάσισαν να βάλουν αλυσίδες στη μέση του δρόμου μπλοκάροντας τα πάντα… Δεν μπορούσαν να προχωρήσουν ούτε τα ειδικά μηχανήματα αποχιονισμού, ούτε οι αλατιέρες. Μετά από 3 ώρες στο ύψος της Μαλακάσα άρχισε σταδιακά να ανοίγει ξανά ο δρόμος αλλά κινούμαστε με πολύ χαμηλές ταχύτητες.
Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι υπομονή. Πάντως, δεν είναι λογικό να κλείνει η κεντρική οδική αρτηρία με μια χιονόπτωση και επιτέλους πρέπει να αποκτήσουμε παιδεία ως λαός, να είμαστε προνοητικοί και να μην σταματάμε στη μέση του δρόμου για να βάλουμε αλυσίδες προκαλώντας χάος. Τραγικό να κλείνει η Εθνική για 5 πόντους χιόνι».

ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Δείτε περισσότερες μαρτυρίες εγκλωβισμένων οδηγών, στο βίντεο που ακολουθεί:

Δείτε το βίντεο με την Αθηνών - Λαμίας από ψηλά (Πηγή: up stories - YouTube)

Καραμανλής: Προέχει η ασφάλεια των οδηγών

Η ασφάλεια πάνω απ’ όλα δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής από την Μαλακάσα όπου είχαν ακινητοποιηθεί τα οχήματα λόγω της κακοκαιρίας και κατά την επίσκεψη του στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Νέας Οδού στις Αφίδνες.

«Μαζί με τον γενικό γραμματέα Υποδομών κ. Γιώργο Καραγιάννη, έχουμε συνεχή συνεργασία με τους υπεύθυνους της Νέας Οδού, τον αστυνομικό διευθυντή Βοιωτίας, κ. Αναστάσιο Βρούβα και τον αστυνομικό διευθυντή της Τροχαίας Αττικής, κ. Σπυρίδωνα Λάσκο, για την ταχύτερη δυνατή ομαλοποίηση της κυκλοφορίας» δήλωσε ο κ. Καραμανλής.

«Η κατάσταση είναι ακόμα πολύ δύσκολη, αλλά αυτή τη στιγμή ο δρόμος είναι ανοιχτός και στα δυο ρεύματα.

Συνεννοήθηκα, με τη Νέα Οδό, η διέλευση από τα διόδια να είναι ελεύθερη, μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Ζητάμε την κατανόηση των οδηγών και οπωσδήποτε να μην ξεκινούν καν, χωρίς να έχουν τοποθετήσει αλυσίδες στα οχήματά τους, γιατί έτσι επιβαρύνουν την κατάσταση και θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους και τους άλλους.

Η ασφάλεια πάνω απ’ όλα» υπογράμμισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Προβλήματα και στην υπόλοιπη Ελλάδα

Το πέρασμα της Ζηνοβίας από την Ελλάδα, έχει προκαλέσει προβλήματα σε αρκετές ακόμα περιοχές, με δρόμους να έχουν κλείσει λόγω της χιονόπτωσης και των δυνατών βροχών ενώ σε άλλους είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες προκειμένου να κινηθούν τα οχήματα.

Δείτε παρακάτω ποιοι δρόμοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα:

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΠΟΙΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΟΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Σε ισχύ παραμένει και το απόγευμα της Δευτέρας το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου, ενώ για τον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια γίνονται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

Κλειστές είναι επίσης οι γραμμές Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Γλύφα-Αγιόκαμπος, Βόλος-Σποράδες, Καβάλα-Πρίνος, Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου.

Oι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν, καλό είναι πριν από την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

Αίσιο τέλος στην περιπέτεια των εγκλωβισμένων στα Δερβενοχώρια

Τέλος καλό όλα καλά, για την περιπέτεια του 20χρονου που είχε εγκλωβιστεί με το όχημά του στα χιόνια 4 χιλιόμετρα πάνω από τα Σκούρτα στα Δερβενοχώρια, αλλά και μιας ακόμη παρέας τεσσάρων ατόμων εκδρομέων στην περιοχή.

Αργά το μεσημέρι σήμανε συναγερμός στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Οινοφύτων αλλά και στο ΠΚ Δερβενοχωρίων μετά από τηλεφώνημα του 20χρονου ο οποίος είχε κολλήσει για πέντε περίπου ώρες στη θέση «Τσιγκουράτι».

Οι πυροσβέστες από τις παραπάνω υπηρεσίες, ήταν κι αυτοί που κατόρθωσαν τελικά να φτάσουν στο σημείο, χάρη στις μπουλντόζες της Πολιτικής Προστασίας που άνοιξαν το δρόμο.

Ενδιάμεσα, εκτός από το χιόνι που ξεπέρασε το μισό μέτρο, υπήρχαν και σπασμένα δέντρα που έκλεισαν το δρόμο στα 4Χ4 οχήματα των πυροσβεστών και εκεί χρειάστηκαν τα βαριά ερπυστριοφόρορα μηχανήματα της Περιφέρειας.

Συγχρόνως οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν και μία ακόμη παρέα τεσσάρων εκδρομέων που είχαν εγκλωβιστεί επίσης στο χιόνι, στο δρόμο Δερβενοχωρίων – Ελευσίνας στο ύψος του «Τιτάνα».

Η Πυροσβεστική που χρειάστηκε να επέμβει και νωρίτερα το μεσημέρι της Δευτέρας (30/12) για τη μεταφορά σε ασφαλές σημείο 10 ατόμων, που είχαν μείνει με τα αυτοκίνητά τους, στην Επαρχιακή Οδό Οινόης – Μαγούλας στην Τ.Κ. Στεφάνης Βοιωτίας, εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης.

Λασίθι: Οικογένεια έχει εγκλωβιστεί στα χιόνια

Μία οικογένεια έχει εγκλωβιστεί στα χιόνια στο Δήμο Οροπεδίου και είναι σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση για τη διάσωσή τους.

Όπως αναφέρει το cretapost.gr, η οικογένεια παραμένει εγκλωβισμένη στο όχημά της σε δρόμο.

Ο δήμαρχος Οροπεδίου, Γιάννης Στεφανάκης, σημείωσε στο τοπικό μέσο:

«Συνεργεία του Δήμου και άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. σπεύδουν στο σημείο προκειμένου να απεγκλωβίσουν τα άτομα, τα οποία είναι καλά στην υγεία τους».

Να υπενθυμιστεί πως ακόμη μία επιχείρηση είναι σε εξέλιξη στην Βοιωτία και συγκεκριμένα στα Δερβενοχώρια, όπου παραμένει αποκλεισμένος ένας 20χρονος οδηγός.

Δείτε ΕΔΩ live πού χιονίζει

Η Ζηνοβία «χτύπησε» Αττική και Βοιωτία

Ισχυρές βροχές αλλά και χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Βοιωτίας και της Βόρειας και Βορειοδυτικής Αττικής σημειώνονται έως και το απόγευμα της Δευτέρας. Παράλληλα, θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι πνέουν στην περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Πεντέλη η μέγιστη ριπή που καταγράφηκε έφτασε τα 111 χλμ/ώρα.

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται τα ολικά ύψη υετού (βροχή / χιόνι) καθώς και οι μέγιστες ριπές ανέμου που καταγράφηκαν σε επιλεγμένους μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Νέα ψυχρή εισβολή

Και αν νομίζετε ότι με τις ψυχρές εισβολές τελειώσαμε κάνετε λάθος μιας και σύμφωνα με τον Μετεωρολόγο του τηλεοπτικού σταθμού Open, Κλέαρχο Μαρουσάκη, νέα ισχυρή ψυχρή εισβολή αναμένουμε με την αλλαγή του χρόνου με τις χιονοπτώσεις να φτάνουμε μέχρι και το κέντρο της Αθήνας.

Αιτία για αυτή τη νέα αλλαγή του καιρού με το καλημέρα του νέου έτους είναι η μετατόπιση ψυχρή αέριας μάζας από την περιοχή της Ουκρανίας η οποία καθώς θα εισέλθει στο Αιγαίο θα σχηματίσει νέο βαρομετρικό χαμηλό προς το νοτιοανατολικό Αιγαίο με αποτέλεσμα τα ανατολικά προσήνεμα της χώρας μας δηλαδή περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας από το ύψος του Βόλου και νοτιότερα να δεχτούν χιονοπτώσεις ακόμη και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα.

Ταυτόχρονα για άλλη μια φορά μέσα στο Αιγαίο θα επικρατήσουν θυελλώδεις βοριάδες που ίσως οδηγήσουν σε απαγορευτικό. Με την μέχρι στιγμής εικόνα που έχουμε είναι πολύ πιθανό τις πρώτες ώρες του νέου έτους η Αθήνα να ντυθεί στα λευκά ή αν δεν καταφέρει να το στρώσει, να δούμε τον λευκό επισκέπτη να εμφανίζεται με πυκνές χιονονιφάδες. Έτσι λοιπόν οι εκδρομείς της Πρωτοχρονιάς θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τη νέα μεταβολή του καιρού και να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενα προβλήματα που προκύψουν από αυτή την εξέλιξη.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

«Χαστούκι» στον Ερντογάν μέσα στην τουρκική βουλή - «Τι δουλειά έχουμε στη Λιβύη»

Κηδεία Θάνου Μικρούτσικου: Ήταν όλοι εκεί - Θλίψη στο «τελευταίο αντίο» στον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη