ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός: Σε κλοιό καύσωνα η Ελλάδα – Ποιες περιοχές θα «καούν» - Δείτε τους χάρτες

Καιρός: Σε κλοιό καύσωνα η Ελλάδα – Ποιες περιοχές θα «καούν» - Δείτε τους χάρτες

«Καμίνι» όλη η χώρα – Αναλυτική πρόγνωση με τις περιοχές που θα σημειωθούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες - Έκτακτα μέτρα από τις Αρχές

Τις πιο ζεστές μέρες του φετινού καλοκαιριού φαίνεται πως διανύουμε από σήμερα και μέχρι το ερχόμενο Σάββατο.

Η χώρα μας βρίσκεται σε κλοιό καύσωνα, με την κατάσταση στα μεγάλα αστικά κέντρα να είναι αποπνικτική και τους πολίτες να αναζητούν ανάσες δροσιάς σε πάρκα, κοντινές παραλίες και κλιματιζόμενους χώρους.

Σε πολύ υψηλά επίπεδα, όπως αναμενόταν, ανήλθαν οι μέγιστες θερμοκρασίες τις μεσημεριανές ώρες της Τετάρτης 29/07 σχεδόν στο σύνολο της χώρας, με τη μεγαλύτερη τιμή να καταγράφεται στα Αρφαρά Μεσσηνίας όπου ο υδράργυρος έφτασε στους 40,1 βαθμούς.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, το επόμενο διήμερο ο υδράργυρος θα αγγίξει ακόμα και τους 42 βαθμούς, με τη Θεσσαλία, την Στερεά Ελλάδα και τα ανατολικά τμήματα της χώρας να «φλέγονται».

Τα… πολύ δύσκολα θα είναι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς, ο συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών και ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα καθιστά τις συνθήκες αποπνικτικές και απαγορευτικές για τους κατοίκους και κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες.

Προσοχή μέχρι το Σάββατο

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, ιδιαίτερα θερμές αέριες μάζες αναμένεται να επηρεάσουν τον καιρό της χώρας μας, καθώς και των περισσότερων χωρών της Δυτικής, Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης τουλάχιστον έως και το Σάββατο 01/08.

Η κορύφωση του κύματος ζέστης εκτιμάται το τριήμερο Πέμπτη 30/07 - Σάββατο 01/08, οπότε συνθήκες καύσωνα θα επικρατήσουν σε αρκετές περιοχές της χώρας, με τον υδράργυρο να ξεπερνά κατά τόπους τους 40 βαθμούς.

Στους προγνωστικούς χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζονται οι αέριες μάζες σε ύψος περίπου 1500 μέτρων την Τρίτη 28/07 και το Σάββατο 01/08 και πιο συγκεκριμένα η απόκλιση των θερμοκρασιών τους από τις κανονικές για την εποχή τιμές τους. Με πορτοκαλί και κόκκινες αποχρώσεις χρωματίζονται οι θερμές αέριες μάζες.

Επισημαίνεται ότι οι θερμοκρασίες των αερίων μαζών που τη Δευτέρα 27/07 κυμαίνονται σχεδόν στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, θα βρεθούν 2 με 3 βαθμούς πάνω από αυτά την Τρίτη 28/07 και 6 με 7 βαθμούς πάνω από αυτά το Σάββατο 01/08.

ΔΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ:

Δελτίο καιρού για Πέμπτη 30/7

Ηλιοφάνεια σε ολόκληρη τη χώρα και πολύ υψηλές θερμοκρασίες που τοπικά θα φτάσουν τους 40 βαθμούς. Βόρειοι άνεμοι έως 7 μποφόρ στο Αιγαίο. Αυξημένος κίνδυνος εξάπλωσης πυρκαγιών στα νοτιοανατολικά ηπειρωτικά, στη Δυτική Πελοπόννησο και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Πιο αναλυτικά, την Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020 σε ολόκληρη τη χώρα θα επικρατήσουν καλές καιρικές συνθήκες και πολύ υψηλές κατά τόπους θερμοκρασίες.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 15 έως 36 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 16 έως 39, στην Ήπειρο από 18 έως 39 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 16 έως 41 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 18 έως 38, με εξαίρεση τη Νότια και Ανατολική Πελοπόννησο όπου οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 40 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 19 έως 38, και στα νησιά του Αιγαίου από 20 έως 38 βαθμούς, αλλά στις Σποράδες, στις Κυκλάδες και στη Βόρεια Κρήτη οι μέγιστες δε θα ξεπεράσουν τους 33 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 μποφόρ και τοπικά στις Κυκλάδες 7 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ και τις θερμές ώρες της ημέρας βορειοδυτικοί με ίδιες εντάσεις.

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια και ζέστη. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι με εντάσεις έως 5 μποφόρ και πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 36 βαθμούς, αλλά στα βόρεια και ανατολικά οι μέγιστες θα διατηρηθούν 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερα.

Στη Θεσσαλονίκη θα επικρατήσουν καλές καιρικές συνθήκες με λίγες μόνο πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και τις θερμές ώρες της ημέρας νότιοι με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 22 έως 36 βαθμούς.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης για αναδρομικά: Εφάπαξ σε όλους τους συνταξιούχους μέσα στο 2020