ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός: Άνοιξαν οι ουρανοί στην Αθήνα - Πλημμύρισαν δρόμοι, έπεσαν δέντρα, κατέρρευσε τοίχος κτηρίου

Καιρός: Άνοιξαν οι ουρανοί στην Αθήνα - Πλημμύρισαν δρόμοι, έπεσαν δέντρα, κατέρρευσε τοίχος κτηρίου

Καιρός σήμερα - Ειδήσεις: Μεγάλες καταστροφές από την κακοκαιρία στην Αττική - Από νωρίς το πρωί η κίνηση στους δρόμους είναι στο... κόκκινο - Οι ολονύκτιες ισχυρές βροχές που εκδηλώθηκαν στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά και στο Αιγαίο έως σήμερα, Δευτέρα, το πρωί έδωσαν σημαντικά ύψη βροχόπτωσης σε πολλές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης έως τις 9:00 σήμερα καταγράφηκαν από το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ meteo.gr στη Μαλακάσα (118 χιλιοστά), την Ιπποκράτειο Πολιτεία (87), την πόλη της Χίου (71) και τη Σκιάθο (68).

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ meteo.gr, τα φαινόμενα κατά τη διάρκεια της ημέρας θα συνεχιστούν με φθίνουσα ένταση, ενώ από τις απογευματινές ώρες θα αρχίσουν να περιορίζονται στις Σποράδες και κυρίως στην Εύβοια και την Κρήτη, όπου θα επιμείνουν μέχρι τις μεσημεριανές ώρες της Τρίτης.

Η κατάσταση στην Αθήνα

Αυτή την ώρα ισχυρή κακοκαιρία πλήττει την Αττική με τα φαινόμενα να είναι κατά τόπους έντονα και πολλοί δρόμοι να είναι πλημμυρισμένοι. Η κίνηση σε κάποιες κεντρικές αρτηρίες είναι αρκετή, με τον καιρό να μην βοηθάει, όμως υπάρχουν και δρόμοι που δεν υπάρχει... ψυχή. Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες που κατέγραψε το Newsbomb.gr στην Κηφισιά.

Κατέρρευσε τοίχος κτηρίου στο Μεταξουργείο

Στο Μεταξουργείο, στην οδό Μυλλέρου στο ύψος της Αγησιλάου η ισχυρή κακοκαιρία προκάλεσε την κατάρρευση τοίχου σε κτήριο.

Δείτε την gallery:

Στην περιοχή έχει διακοπεί και η κυκλοφορία.

Απίστευτες εικόνες από τη Νέα Σμύρνη

Νωρίτερα πτώση δέντρου σημειώθηκε στη συμβολή των οδών Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και Ομήρου στη Νέα Σμύρνη από την κακοκαιρία.

Ειδικότερα, ένα μεγάλο δέντρο έπεσε από τον αέρα και τη βροχή και καταπλάκωσε ένα αυτοκίνητο, ενώ έσπασε και ζαρντινιέρες.

Άνδρες της πυροσβεστικής έκοψαν το δέντρο σε κομμάτια και οχήματα του δήμου τα περισυνέλλεξαν προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος.

Δείτε την gallery:

Πτώσεις δέντρων έχουν σημειωθεί και σε άλλα τέσσερα σημεία στη Νέα Σμύρνη.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική τις τελευταίες ώρες έγιναν 14 κλήσεις, οι περισσότερες από τη Νέα Σμύρνη και το Παλαιό Φάληρο.

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που ήδη εκδηλώνονται σε πολλές περιοχές της χώρας, θα επηρεάσουν:

Α. Σήμερα, Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου

α. Την Ανατολική και Νότια Πελοπόννησο, την Ανατολική Θεσσαλία (κυρίως τη Μαγνησία), τις Σποράδες και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου μέχρι το μεσημέρι.

β. Την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τα Δωδεκάνησα και κατά διαστήματα τις Κυκλάδες, μέχρι αργά το απόγευμα.

γ. Την Κρήτη από τις μεσημβρινές ώρες και μέχρι αργά το βράδυ.

Β. Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ θα επικρατήσουν επίσης τη Δευτέρα 14-12, στο Ιόνιο, το Βόρειο Αιγαίο και σταδιακά και στο υπόλοιπο Αιγαίο.

Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία

Παράλληλα ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, καλεί τους κατοίκους των παραπάνω περιοχών να ακολουθήσουν τις εξής οδηγίες.

Αναλυτικά θα πρέπει να:

  • Αποφύγουν κάθε άσκοπη μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και να ασφαλίσουν τις πόρτες και τα παράθυρά τους ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθούν στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
  • Μην διασχίζουν για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα, εάν βρεθούν στη θέση αυτή.
  • Σε κάθε περίπτωση, να παρακολουθούν τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

«Μένουμε σε εγρήγορση - Μένουμε σε επιφυλακή - Ακολουθούμε τις οδηγίες», αναφέρει η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας.

Δείτε αναλυτικές οδηγίες για:

Πλημμυρικά φαινόμενα

floods_new_tree_2015_out_0-1.jpg
Πλημμυρικά φαινόμεναcivilprotection.gr

Καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους

anemoi_kai_kataigides_2015out_0-1.jpg
Καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμουςcivilprotection.gr

Έντονα καιρικά φαινόμενα

entona_kairika_fainomena_2015_out_0-1.jpg
Έντονα καιρικά φαινόμεναcivilprotection.gr

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα, τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου, λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

fd8-7ZwziM.jpg
Ο προγνωστικός χάρτης βροχής για το μεσημέρι - απόγευμα της Δευτέρας

Ο καιρός σήμερα

Η κακοκαιρία θα περιοριστεί στην ανατολική χώρα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη. Σταδιακή εξασθένηση από τις απογευματινές ώρες.

Βόρειοι άνεμοι 7 με 8 μποφόρ στα πελάγη.

Πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.

Ο καιρός, μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS

Ο χάρτης των θερμοκρασιών από την ΕΜΥ

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου

ΣΑΜΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές μέχρι το μεσημέρι.
Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και από το απόγευμα βόρειοι βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές κατά διαστήματα ισχυρές που το απόγευμα θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Βόρειοι 4 με 6 και βαθμιαία στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές που βαθμιαία θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Bόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα θαλάσσια-παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στο Θρακικό βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στα βόρεια λίγες νεφώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές και βελτίωση από το μεσημέρι. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν μέχρι αργά το απόγευμα. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά διαστήματα ισχυρά.
Ανεμοι: Στα δυτικά βόρειοι 4 με 6 και βαθμιαία 7 με 8 μποφορ. Στα ανατολικά νότιοι 4 με 6 βαθμιαία από το απόγευμα βόρειοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στο ανατολικό Αιγαίο και αργότερα στα Δωδεκάνησα.
Ανεμοι: Στα νότια νότιοανατολικοί 4 με 6 και στις υπόλοιπες περιοχές βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα νέα του καιρού

Ο καιρός την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου

Στα δυτικά γενικά αίθριος καιρός.

Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές ενώ τις πρωινές ώρες στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.

Το απόγευμα οι βροχές θα περιοριστούν στη βόρεια Κρήτη.

Η ορατότητα τις βραδινές ώρες στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους περιορισμένη, ενώ στα κεντρικά και τα βόρεια νωρίς το πρωί θα σημειωθεί παγετός.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 τοπικά 8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές της.

Δείτε στη gallery τους προγνωστικούς χάρτες της ΕΜΥ

Η πρόγνωση του καιρού τις επόμενες μέρες

ΤΕΤΑΡΤΗ 16-12-2020
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στην κεντρική Μακεδονία, τα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια και την Κρήτη, αλλά και διαστήματα ηλιοφάνειας.
Πιθανότητα πρόσκαιρων τοπικών βροχών στη βόρεια Κρήτη κυρίως τις πρωινές ώρες.
Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και στα βόρεια νωρίς το πρωί θα σημειωθεί παγετός.
Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι ασθενείς. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 μποφόρ με περαιτέρω εξασθένηση από το απόγευμα.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.

ΠΕΜΠΤΗ 17-12-2020
Στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη, λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός.
Τοπικά περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλες τις πρωινές και τις βραδινές ώρες κυρίως στα ηπειρωτικά.
Παγετός θα σημειωθεί στα βόρεια ορεινά νωρίς το πρωί.
Οι άνεμοι στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα είναι ασθενείς, στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18-12-2020
Στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός. Από το απόγευμα στα δυτικά θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και αργά το βράδυ στα νησιά του Ιονίου θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και στα βόρεια ορεινά το πρωί θα σημειωθεί παγετός.
Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι ασθενείς, από το βράδυ θα πνέουν νοτιοανατολικοί στο Ιόνιο έως 4 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΣΑΒΒΑΤΟ 19-12-2020
Στα δυτικά νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία στο Ιόνιο μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν.
Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και πιθανώς να σχηματιστούν ομίχλες.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νοτιοανατολικοί 3 με 5, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και τοπικά στο Αιγαίο 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.