ΚΑΙΡΟΣ

Κακοκαιρία «Λέανδρος»: Ψύχος και χιόνια στη μισή Ελλάδα - Πότε θα χιονίσει στην Αθήνα

Κακοκαιρία «Λέανδρος»: Ψύχος και χιόνια στη μισή Ελλάδα - Πότε θα χιονίσει στην Αθήνα
ΙΝΤΙΜΕ

Κακοκαιρία: Χιόνια σε Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα - Πού εντοπίζονται προβλήματα - Πού χρειάζονται αλυσίδες - Πού διακόπηκε η κυκλοφορία

Σε πλήρη εξέλιξη η βρίσκεται η κακοκαιρία «Λέανδρος», η οποία μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής και τα ξημερώματα Σαββάτου κατέβηκε στην Κεντρική Ελλάδα, ενώ από νωρίς το πρωί έχει κάνει την εμφάνισή της και στην Αττική, με βροχές, χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνια στην Πάρνηθα.

Επιπλέον, στο γύψος της Νέας Κηφισιάς, η τροχαία σταματά τις νταλίκες που κινούνται προς Λαμία. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. «λόγω της εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων και για την αποφυγή πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων, από τις 05:45 απαγορεύεται η κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας, στο τμήμα της από το ύψος της Γέφυρας Καλυφτάκη (στην Κηφισιά) μέχρι το Σχηματάρι».

Ποιες περιοχές έχουν «θαφτεί» στο χιόνι

Εδώ και δύο ημέρες έχει «ντυθεί» στα λευκά η Φλώρινα, όπως και πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης, ωστόσο αμέσως μετά τα μεσάνυχτα οι χιονοπτώσεις επεκτάθηκαν σε ολόκληρη την Ευρυτανία, την Δυτική Φθιώτιδα, τη Βόρειο Εύβοια, τη Βοιωτία αλλά και τη Φωκίδα. Είναι ιδιαίτερα έντονες χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν δημιουργήσει προβλήματα.

Χιονόπτωση σημειώνεται και στην Τρίπολη, αλλά και στην Αρκαδία.

Τα πρώτα χιόνια έπεσαν όμως και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ από το βράδυ χιονίζει στον Χορτιάτη:

Δείτε εικόνα από τον Χορτιάτη:

Είναι ιδιαίτερα έντονες χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν δημιουργήσει προβλήματα. Στην Ευρυτανία το χιόνι έχει ξεπεράσει τα 5 εκατοστά και ήδη τα μηχανήματα της Περιφέρειας ρίχνουν αλάτι και κρατούν ανοιχτό το δρόμο από Λαμία προς Καρπενήσι στις Ράχες Τυμφρηστού και από Καρπενήσι προς Αγρίνιο στο Μπαγασάκι.

Στα χωριά της Σπερχειάδας στη Δυτική Φθιώτιδα η χιονόπτωση είναι ιδιαίτερα έντονη και στα ορεινά χωριά όπως το Γαρδίκι και τα Πουγκάκια το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει τα 10 εκατοστά. Παρόμοιες είναι οι συνθήκες που επικρατούν και στην περιοχή της Υπάτης χωρίς όμως να έχουν δημιουργηθεί προβλήματα.

Το σκηνικό στην Υπάτηlamiareport

Ήδη μετά τη 01:00 τα ξημερώματα άρχισε να χιονίζει περιφερειακά της πόλης της Λαμίας βάζοντας σε κόκκινο συναγερμό το δήμο της Λαμίας. Δεκάδες εκχιονιστικά μηχανήματα τόσο των Δήμων όσο και της Περιφέρειας βρίσκονται σε επιφυλακή και είναι έτοιμα να παρέμβουν σε κρίσιμα σημεία είτε ρίχνοντας αλάτι είτε απομακρύνοντας το χιόνι.

Εικόνα από Λαμία:

Από τα μεσάνυχτα χιονοπτώσεις σημειώνονται στο Δήμο Λίμνης Αγίας Άννας στη Βόρειο Εύβοια και συγκεκριμένα στην Κοινότητα Κερασιάς. Στα λευκά ντύθηκε η Κοινότητα χωρίς όμως ιδιαίτερα προβλήματα.

Εικόνα από την Κερασιά

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας που έχουν στα χέρια τους οι επιτελείς στην Περιφέρεια Στερεάς και τους Δήμους η ένταση των καιρικών φαινομένων αναμένεται τις πρωινές ώρες ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειωθεί προβλήματα στο οδικό δίκτυο και η κυκλοφορία εξελίσσεται κανονικά σε όλα τα σημεία.

Ήδη τα εκχιονιστικά της Περιφέρειας Στερεάς έχουν ρίξει τόνους αλάτι στο δρόμο Λαμίας-Δομοκού έτσι ώστε να κρατήσουν ανοιχτά τα κρίσιμα σημεία όπως επίσης και στο δρόμο Λαμίας Καρπενησίου και Λαμίας 'Αμφισσας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί κανένα πρόβλημα στο εθνικό οδικό δίκτυο ιδιαίτερα στη ΠΑΘΕ Αθηνών-Θεσσαλονίκης ενώ δεκάδες εκχιονιστικά μηχανήματα παραμένουν σε κόκκινο συναγερμό σταθμευμένα σε κρίσιμα σημεία του δικτύου αναμένοντας την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων.

Χιονίζει στα Τρίκαλα Κορινθίας

Απροσπέλαστος ο δρόμος από τα Μεσαία Τρίκαλα προς τα Άνω Τρίκαλα στην Ορεινή Κορινθία, και στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας και δεν έχουν περάσει εκχιονιστικά.

Χιονίζει ασταμάτητα στην Πάρνηθα

Τσουχτερό κρύο, πυκνή ομίχλη και ασταμάτητο χιόνι στην Πάρνηθα. Σε ετοιμότητα τα εκχιονιστικά μηχανήματα.

Το χθεσινό χιόνι που έπεσε στην κορυφή του βουνού μετατράπηκε σε πάγο δυσκολεύοντας τους οδηγούς.

Δείτε ΕΔΩ Live εικόνα

Σύμφωνα με ενημέρωση της Αστυνομίας, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην Λεωφόρο Πάρνηθας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από το ύψος του τελεφερίκ με κατεύθυνση το όρος Πάρνηθας, λόγω των έντονων χιονοπτώσεων που φέρνει η κακοκαιρία «Λέανδρος».

Επίσης διακόπηκε η κυκλοφορία των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων από το 4ο χλμ. της παλιάς Εθνικής Οδού Αθηνών-Θηβών στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τη Θήβα.

Η κίνηση των ΙΧ αυτοκινήτων από την παλιά Εθνική Οδό Αθηνών-Θηβών με κατεύθυνση προς τη Θήβα θα γίνεται μόνο με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Στα «λευκά» η Φθιώτιδα

Όπως μεταδίδει το lamiareport.gr, στο εθνικό οδικό δίκτυο, πυκνή χιονόπτωση υπάρχει στο δρόμο για το Δομοκό από το 7ο χιλιόμετρο, στον Μπράλο από το Χάνι του Καρανάσιου και πάνω, ενώ στην εθνική οδό Λαμίας - Καρπενησίου το χιόνι έχει κατέβει στον Άγιο Γεώργιο.

«Λευκό πέπλο» στην Βοιωτία

Κατάλευκο είναι το τοπίο και στην Βοιωτία με το τοπίο σε Αράχωβα και Αγόριανη να είναι μαγικό.

Πού χρειάζονται αλυσίδες

Με την χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε ορισμένα σημεία του οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω χιονόπτωσης και παγετού.

Διεύθυνση Αστυνομίας Βοιωτίας

Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών αυτοκινήτων, ωφέλιμου φορτίου άνω των 1,5 τόνων, στον Αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε., στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, από την 56,728η χ/θ έως την 121,250η χ/θ (Α/Κ Μαρτίνου).

Διεύθυνση Αστυνομίας Ευβοίας

Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών αυτοκινήτων, ωφέλιμου φορτίου άνω των 1,5 τόνων, στην Εθνική Οδό Σχηματαρίου – Χαλκίδας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Σχηματάρι, από την 1η χ/θ έως την 11η χ/θ.

Διεύθυνση Αστυνομίας Ευρυτανίας

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην:

  • Εθνική οδό Καρπενησίου – Λαμίας, από την 5η χ/θ έως την 8η χ/θ,
  • Εθνική οδό Καρπενησίου – Αγρινίου, από την 2η χ/θ έως την 18η χ/θ,
  • Παλαιά Εθνική οδό Καρπενησίου – Λαμίας, από την 8η χ/θ έως την 12η χ/θ,
  • Επαρχιακή οδό Καρπενησίου – Κρικέλλου – Δομνίστας, από την 12η χ/θ έως την 25η χ/θ,
  • Επαρχιακή οδό Καρπενησίου – Στενώματος, από την 2η χ/θ έως την 17η χ/θ.
  • Επαρχιακή οδό Καρπενησίου – Φιδακίων – Αγίας Βλαχέρνας, από την 3η χ/θ έως την 25η χ/θ,
  • Επαρχιακή οδό Καρπενησίου – Φουρνάς, από την 12η χ/θ έως την 22η χ/θ,
  • Επαρχιακή οδό Φουρνάς – Καρδίτσας, από την 2η χ/θ έως την 14η χ/θ,
  • Επαρχιακή οδό Καρπενησίου – Προυσού – Αγρινίου, από την 30η χ/θ έως την 45η χ/θ,
  • Επαρχιακή οδό Καρπενησίου – Χιονοδρομικού Κέντρου, από την 1η χ/θ έως την 15η χ/θ.

Διεύθυνση Αστυνομίας Φθιώτιδας

Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών αυτοκινήτων, ωφέλιμου φορτίου άνω των 1,5 τόνων, στον Αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε., στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, από την 121,250η χ/θ (Α/Κ Μαρτίνου) έως την 242,079η χ/θ (Α/Κ Ραχών).

Διεύθυνση Αστυνομίας Φωκίδας

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην:

  • Παλαιά Εθνική οδό Αντιρρίου – Λιδορικίου, από την 25η χ/θ έως την Ιερά Μονή Βαρνάκοβας,
  • Παλαιά Εθνική οδό Αντιρρίου – Λιδορικίου, από την 25η χ/θ έως την 42η χ/θ (Χάνι Ρέρεση),
  • Επαρχιακή οδό Γραβιάς – Καλοσκοπής – Πυράς – Μαυρολιθαρίου – Καστριώτισσας,
  • Επαρχιακή οδό Γραβιάς – Καστελλίων – Οινοχωρίου,
  • Επαρχιακή οδό Γραβιάς – Βάργιανης,
  • Επαρχιακή οδό Πολύδροσου – Άνω Πολύδροσου – Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού,
  • Επαρχιακή οδό Πολύδροσου – Επταλόφου – Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού,
  • Επαρχιακή οδό Τειχίου – Περιθιώτισσας.

Σημειώνεται ότι στην ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. « hellenicpolice . gr », υπάρχει ειδικό μπάνερ με συνεχή ενημέρωση για τα καιρικά φαινόμενα - διακοπές κυκλοφορίας - χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε όλη την επικράτεια, καθώς και συμβουλές οδικής ασφάλειας.

Χιόνια και στην Αττική θα φέρει ο Λέανδρος

Σήμερα 16 Ιανουαρίου, αναμένεται ένα ισχυρό κύμα κακοκαιρίας, με βροχές και χιόνια στα ορεινά - ημιορεινά, καθώς και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας. Παράλληλα στις νότιες θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες, πρόσκαιρα ισχυρές.

Στην βόρεια Ελλάδα θα έχει πολύ ισχυρό παγετό και ο υδράργυρος θα κατρακυλήσει ακόμα και κάτω από τους -15 βαθμούς κελσίου». Ο παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις βραδινές ώρες. Στη δυτική Μακεδονία ο παγετός θα είναι κατά τόπους ισχυρός και ολικός.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Οpen Κλέαρχο Μαρουσάκη: «Ισχυρό κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να απασχολήσει τη χώρα μας. Τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν τη Δυτική Ελλάδα και μέχρι το τέλος της ημέρας θα επεκταθούν σε όλη τη χώρα. Χιονοπτώσεις θα έχουμε και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα. Στην κεντρική και βόρεια ηπειρωτική χώρα θα δούμε να χιονίζει, ακόμα και μέσα σε πόλεις, όπως στη Θεσσαλονίκη.

Στην Αττική θα ξεκινήσει να χιονίζει στα ορεινά ημιορεινά και μέχρι το βράδυ τα χιόνια θα φτάσουν και στα βόρεια προάστια, δεν αποκλείεται και σε πιο κεντρικές περιοχές προς την αλλαγή της ημέρας. Στα νότια και θαλάσσια τμήματα θα έχουμε και ισχυρές καταιγίδες. Αρχικά προβλέπονται νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο, ενώ οι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά - ημιορεινά και στα βόρεια σε περιοχές με υψόμετρο πάνω από 300 μέτρα.

Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται στην Αθήνα από 5 έως 8 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια ο υδράργυρος θα πέσει ακόμα 3-4 βαθμούς κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με χιονοπτώσεις και τον υδράργυρο στους 0 έως 4 βαθμούς κελσίου.

Δείτε ΕΔΩ εικόνα από όλη την Ελλάδα

Ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα

Μακεδονία, Θράκη

Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία νεφώσεις με χιονοπτώσεις που το απόγευμα από τα δυτικά θα εξασθενήσουν και το βράδυ ο καιρός στη δυτική Μακεδονία θα βελτιωθεί. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς χιονοπτώσεις μετά το μεσημέρι.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και από το απόγευμα στα θαλάσσια τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -1 έως 5 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία από -10 έως -2 βαθμούς Κελσίου, θα σημειωθεί ολικός παγετός.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Στα βόρεια νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο και στα ορεινά - ημιορεινά χιονοπτώσεις. Σταδιακή βελτίωση από τις απογευματινές ώρες.

Στα νότια νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές τις πρώτες πρωινές ώρες στο Ιόνιο και τη δυτική Πελοπόννησο, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά - ημιορεινά της Πελοποννήσου πρόσκαιρα πυκνές τις πρωινές ώρες. Εξασθένηση των φαινομένων από τις βραδινές ώρες.

Άνεμοι: Στα βόρεια βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και από το απόγευμα στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ. Στα νότια από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ στρεφόμενοι από το μεσημέρι σε βορείων διευθύνσεων και σταδιακά ενισχυόμενοι.

Θερμοκρασία: Από 2 έως 10 βαθμούς Κελσίου και στην Ήπειρο από -4 μέχρι 5 βαθμοί Κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Στη Θεσσαλία, τα βορειότερα τμήματα της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας νεφώσεις με χιονοπτώσεις και σε πεδινές περιοχές κατά διαστήματα πυκνές μέχρι το μεσημέρι, και εκ νέου από το βράδυ στην Εύβοια.

Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο, χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με υψόμετρο πάνω από 400 μέτρα στα βορειότερα τμήματα, οι οποίες θα είναι πρόσκαιρα πυκνές το μεσημέρι από τα βόρεια. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη νότια Πελοπόννησο και την περιοχή των Κυθήρων μέχρι το μεσημέρι, πρόσκαιρα ισχυρές τις πρωινές ώρες.

Άνεμοι: Στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 και από το μεσημέρι βαθμιαία βόρειοι τοπικά 6 μποφόρ. Στα νότια ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 6 στρεφόμενοι μετά το μεσημέρι σε βορείων διευθύνσεων με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από -2 έως 8 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Νεφώσεις με βροχές και γρήγορα σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές μέχρι το μεσημέρι. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 7, στρεφόμενοι το μεσημέρι από τα βόρεια σε βόρειους βορειοανατολικούς 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 11 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και από το απόγευμα στα Δωδεκάνησα σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Άνεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και βαθμιαία έως 7 μποφόρ. Στα νότια από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ στρεφόμενοι το βράδυ σε βορείων διευθύνσεων με την ίδια ένταση..

Θερμοκρασία: Από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια από 3 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

Σάμος

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες τις απογευματινές ώρες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά.

Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και πρόσκαιρα τις απογευματινές ώρες νότιοι 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 6 έως 9 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Κυριακή

Στα βορειοδυτικά προβλέπονται παροδικές νεφώσεις.

Στην υπόλοιπη χώρα παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στο Αιγαίο μέχρι το μεσημέρι μεμονωμένες καταιγίδες.

Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ανατολικά και κυρίως στα προσήνεμα της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, στην Εύβοια και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου όπου θα χιονίζει κατά διαστήματα και σε πεδινές περιοχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και νωρίς το πρωί στο Αιγαίο πιθανώς τοπικά 8 μποφόρ, με εξασθένηση από το απόγευμα.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση κυρίως στα ανατολικά και τα νότια.

Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος θα είναι κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και τα βόρεια ενώ σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης θα είναι ολικός.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εστίαση: Παραμένει σε lockdown – Κραυγή αγωνίας από επιχειρήσεις κι εργαζόμενους - Φόβοι για λουκέτα