ΚΑΙΡΟΣ

Κακοκαιρία «Λέανδρος»: Παγετός σε όλη τη χώρα - Σε ποιες περιοχές ο υδράργυρος θα φτάσει -14 βαθμούς

Κακοκαιρία «Λέανδρος»: Παγετός σε όλη τη χώρα - Σε ποιες περιοχές ο υδράργυρος θα φτάσει -14 βαθμούς
IN TIME

Κακοκαιρία: Λευκό είναι το τοπίο σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ από το πρωί του Σαββάτου σημειώθηκε πυκνή χιονόπτωση και στην Αττική - Η πρόγνωση του καιρού για αύριο, Κυριακή

Η κακοκαιρία «Λέανδρος» παραμένει στη χώρα μας, βάζοντας στην «κατάψυξη» το μεγαλύτερο τμήμα της, από νωρίς το πρωί του Σαββάτου.

Δριμύ ψύχος αναμένεται να επικρατήσει στη χώρα το πρωί της Κυριακής 17/1, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr. Οι ιδιαίτερα ψυχρές αέριες μάζες που συνοδεύουν την κακοκαιρία «Λέανδρος» σε συνδυασμό με τις περιορισμένες νεφώσεις που αναμένονται κατά τη διάρκεια της νύχτας, θα ρίξουν την ελάχιστη θερμοκρασία κάτω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου στο σύνολο σχεδόν της ηπειρωτικής χώρας. Ιδιαίτερα στα βόρεια ο υδράργυρος θα πέσει κατά τόπους κάτω από τους -14 βαθμούς Κελσίου.

Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται η ελάχιστη θερμοκρασία που αναμένεται την Κυριακή 17/1:

Θεσσαλονίκη: Σταμάτησε η χιονόπτωση σε πολλές περιοχές

Την ίδια ώρα, νωρίς το βράδυ του Σαββάτου, σταμάτησε η χιονόπτωση στις περισσότερες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας.

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται δίχως σοβαρά προβλήματα, ενώ είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων για όσους κινούνται στα βόρεια ορεινά.

Κλειστές θα παραμείνουν οι επαρχιακές οδοί Χορτιάτη - Αγ. Βασιλείου και Ωραιοκάστρου - Μελισσοχωρίου, όπως ανέφερε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της ΠΚΜ Χαράλαμπος Στεργιάδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισημαίνοντας ότι «είναι σε επιφυλακή ολόκληρος ο μηχανισμός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας».

«Θα συνεχιστεί η ρίψη άλατος μέχρι της 12:00 τα μεσάνυχτα» υπογράμμισε ο κ. Στεργιάδης και διευκρίνισε ότι «από τις πρώτες πρωινές ώρες θα βγουν στους δρόμους τα εκχιονιστικά μηχανήματα και θα συνεχιστεί η ρίψη άλατος μέχρι και τη Δευτέρα, όποτε αναμένεται, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, να σημειωθεί βελτίωση των καιρικών συνθηκών».

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η επιχειρησιακή δράση του δήμου Παύλου Μελά, ώστε να αντιμετωπιστεί η κακοκαιρία, να παραμείνει ανοιχτό το οδικό δίκτυο στις Δημοτικές Ενότητες Ευκαρπίας, Σταυρούπολης, Πολίχνης και να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα στις μετακινήσεις των πολιτών.

Πρώτη προτεραιότητα του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας, όπως επισημαίνεται, είναι η ανεμπόδιστη πρόσβαση στα τρία νοσοκομεία που εδρεύουν στα όρια του δήμου (Παπαγεωργίου, 424 ΓΣΝΕ, ΨΝΘ). Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του δήμου, τα τεστ κορονοϊού της Κυριακής 17 Ιανουαρίου (4η και τελευταία ημέρα των ελέγχων) αναβάλλονται από τον ΕΟΔΥ, λόγω ψύχους και δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Ο «Λέανδρος» σάρωσε και την Αττική

Ο χειμώνας έδειξε για τα καλά τα δόντια του και στην Αττική από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, όπου πολλές περιοχές όπως Δροσιά, Διόνυσος, Εκάλη, Ιπποκράτειος Πολιτεία, «ντύθηκαν στα λευκά», καθώς ο «Λέανδρος» έφερε χιόνια και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Οι πρώτες νιφάδες, ξεσήκωσαν τους Αθηναίους οι οποίοι άδραξαν την ευκαρία για να ξεσκάσουν από την καραντίνα τους, κάνοντας μια βόλτα στα χιονισμένα μέρη.

Δείτε τις φωτογραφίες που κατέγραψε ο φακός του Newsbomb.gr στον Διόνυσο:

Δείτε εικόνες από την Αθηνών Λαμίας, στο ύψος της Μαλακάσας:

Νιφάδες χιονιού έπεσαν και στον Υμηττό, δημιουργώντας μία συγκλονιστική εικόνα:

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δημοτικές αρχές, η Περιφέρεια, η Αστυνομία και η Πολιτική προστασία ήταν σε «κόκκινο» συναγερμό προκειμένου να αποφευχθούν τα προβλήματα που θα προκαλούσε ο χιονιάς, όπως κι έγινε.

Μαγικές εικόνες από τη χιονισμένη Αγόριανη

Το χιόνι ξεπέρασε τους 30 πόντους στην Αγόριανη Παρνασσού, που σήμερα θα βούλιαζε από κόσμο αν δεν υπήρχε το lockdown λόγω της πανδημίας.

Δείτε το βίντεο:

Δείτε φωτογραφίες του LamiaReport:

Στα λευκά «ντύθηκε» και ο κάμπος της Λάρισας

Απέραντο λευκό τοπίο είναι ο κάμπος της Λάρισας μετά τις χιονοπτώσεις των τελευταίων ωρών, σύμφωνα με το larissanet.gr.

Τα όμορφα φωτογραφικά στιγμιότυπα:

Πυκνή χιονόπτωση στη Ράχη – Δίρφυς

Πυκνή χιονόπτωση σημειώθηκε και στη Ράχη – Δίρφυς με τα μηχανήματα της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας να επιχειρούν τη διάνοιξη του οδικού δικτύου.

Πέρα από τυχόν προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει η χιονόπτωση, οι εικόνες που εξασφάλισε το evima.gr, από τη χιονισμένη περιοχή είναι πανέμορφες:

Η πρόγνωση του καιρού για την Κυριακή από την ΕΜΥ

Τοπικές χιονοπτώσεις στις Σποράδες, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Χαλκιδική, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, κυρίως την Εύβοια και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στα ανατολικά τμήματα της ανατολικής Στερεάς.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ, με εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση.

Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, που θα είναι κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και τα βόρεια ενώ σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης θα είναι ολικός.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τη Χαλκιδική νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές χιονοπτώσεις, κυρίως τις πρωινές και εκ νέου από τις βραδινές ώρες.

Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις, οι οποίες από το βράδυ θα αυξηθούν.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και τις πρωινές ώρες στα θαλάσσια τοπικά 7 μποφόρ με εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες.

Θερμοκρασία: Από -06 (μείον 6) έως 03 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία από -15 (μείον 15) έως -04 (μείον 4) βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το βράδυ στο Ιόνιο θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 5 με 6 και τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ με εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες.

Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από -08 (μείον 8) έως 02 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις στην Εύβοια, τις Σποράδες και τις πρωινές ώρες στα ανατολικά τμήματα της ανατολικής Στερεάς, με σταδιακή βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρώτες πρωινές ώρες και εκ νέου από αργά το απόγευμα.

Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ με εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες. Το βράδυ θα στραφούν σε βορειοανατολικούς 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -04 (μείον 4) έως 07 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Χιόνια θα πέσουν και στα ημιορεινά των βόρειων Κυκλάδων. Πρόσκαιρη εξασθένηση των φαινομένων τις βραδινές ώρες.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ με εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες.

Θερμοκρασία: Από 07 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες στα βόρεια. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια και στα ορεινά των Δωδεκανήσων.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στα Δωδεκάνησα τοπικά 7 μποφόρ, με εξασθένηση από τα βόρεια από τις μεσημβρινές ώρες.

Θερμοκρασία: Από 08 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια από 00 έως 06 βαθμούς Κελσίου.

ΣΑΜΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά - ημιορεινά.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες.

Θερμοκρασία: Από 05 έως 07 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Τις πρώτες πρωινές ώρες νεφώσεις με ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά και στα βόρεια (ενδεικτικό υψόμετρο 300 μέτρα) και γρήγορη βελτίωση. Από αργά το απόγευμα θα αναπτυχθούν εκ νέου νεφώσεις.

Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ με εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες.

Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 06 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις οι οποίες το βράδυ θα αυξηθούν.

Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 και τις πρώτες πρωινές ώρες στο Θερμαϊκό έως 7 μποφόρ με εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες.

Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 02 βαθμούς Κελσίου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Συγκλονίζει η Μπεκατώρου για τη σεξουαλική κακοποίηση: «Να δώσω το θάρρος στις γυναίκες να μιλήσουν»