ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός: Προσοχή μέχρι την Τετάρτη – Καταιγίδες και τσουχτερό κρύο

Καιρός: Προσοχή μέχρι την Τετάρτη – Καταιγίδες και τσουχτερό κρύο

Καιρός: Το μέτωπο κακοκαιρίας που επηρέασε τη χώρα από έως το πρωί της Κυριακής 24/01, με τοπικά ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους, υποχωρεί, επιτρέποντας στον καιρό να παρουσιάσει πρόσκαιρη βελτίωση.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, νέο μέτωπο κακοκαιρίας με παρόμοια χαρακτηριστικά, θα επηρεάσει μετά το μεσημέρι της Κυριακής 24/01 τη Δυτική Ελλάδα και προοδευτικά έως το πρωί της Δευτέρας 25/01 το σύνολο της χώρας.

Στη δορυφορική εικόνα που ακολουθεί αποτυπώνονται τα νέφη των δύο μετώπων στις 08:40 ώρα Ελλάδας, ενώ εμπεριέχεται πίνακας με τις 8 ισχυρότερες ριπές ανέμου έως το πρωί της Κυριακής σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΕΑΑ.

Στους προγνωστικούς χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζονται η κατανομή των φαινομένων και οι άνεμοι που θα πνέουν νωρίς το βράδυ της Κυριακής 24/01 και τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες προς Δευτέρα 25/01. Μεγάλα ύψη βροχής αναμένονται εκ νέου σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, όπου απαιτείται μεγάλη προσοχή.

Δείτε ΕΔΩ πού βρέχει τώρα

Ο καιρός σήμερα

Σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, στα δυτικά βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές τις πρώτες πρωινές και εκ νέου από τις απογευματινές ώρες.

Στις υπόλοιπες περιοχές πρόσκαιρες τοπικές βροχές και στην ανατολική νησιωτική χώρα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες, σποραδικές καταιγίδες.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά κυρίως της κεντρικής και βόρειας χώρας οι οποίες από το βράδυ στα ορεινά της Ηπείρου θα είναι κατά τόπους πυκνές.

Οι άνεμοι πνέουν από νότιες διευθύνσεις τοπικά έως 8 μποφόρ στα πελάγη τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Λίγες νεφώσεις στην Αττική κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες τις πρώτες πρωινές ώρες. Οι άνεμοι πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 τις πρωινές ώρες και εκ νέου από το βράδυ 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία κυμαίνεται από 10 έως 16 βαθμούς κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη, λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές που από το βράδυ θα ενταθούν. Οι άνεμοι πνέουν νοτιοδυτικοί 4 και από το μεσημέρι νοτιοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 8 και 15 βαθμούς κελσίου

Ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα

Μακεδονία, Θράκη

Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, νεφώσεις με τοπικές βροχές, μεμονωμένες καταιγίδες στο Θρακικό και γρήγορη βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις που το μεσημέρι και από τα δυτικά θα αυξηθούν και το βράδυ θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και από τη νύχτα και στα ημιορεινά της δυτικής Μακεδονίας.

Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τις πρωινές ώρες τοπικά 7 με 8 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση. Από το απόγευμα βαθμιαία θα στραφούν σε νοτίων διευθύνσεων και από το βράδυ θα ενισχυθούν ξανά σε 6 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 5 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Στην Ήπειρο νεφώσεις με βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά, από το βράδυ κατά τόπους πυκνές.

Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές τις πρώτες πρωινές ώρες. Τα φαινόμενα γρήγορα θα εξασθενήσουν, όμως από το απόγευμα εκ νέου θα ενταθούν και θα είναι κατά τόπους ισχυρά στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και από αργά το βράδυ πιθανώς πρόσκαιρα στη δυτική Πελοπόννησο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά.

Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6, βαθμιαία 6 με 7 και από το απόγευμα στο Ιόνιο τοπικά 8 και πιθανώς πρόσκαιρα έως 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 6 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές, μεμονωμένες καταιγίδες στα νότια κυρίως θαλάσσια - παραθαλάσσια, και γρήγορη βελτίωση. Από το απόγευμα εκ νέου θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά κυρίως τις πρωινές και τις βραδινές ώρες.

Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 6 και τις πρώτες πρωινές και εκ νέου από το βράδυ, 7 με 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 6 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες στις Κυκλάδες πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.

Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και τις πρωινές και ξανά από το βράδυ, τοπικά 7 με 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 9 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως μέχρι το μεσημέρι.

Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 και τις πρωινές ώρες και ξανά από το βράδυ στα βόρεια, τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Σάμος

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και μέχρι το μεσημέρι πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.

Άνεμοι: Νότιοι 5 με 6 και τις πρωινές ώρες τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 11 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός τη Δευτέρα

Στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές τις πρώτες πρωινές ώρες και γρήγορη εξασθένηση.

Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, ενώ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και πρόσκαιρα στις Κυκλάδες θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες, όμως από τις μεσημβρινές ώρες ο καιρός σταδιακά θα βελτιωθεί.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, καθώς και στα ημιορεινά της βορειοδυτικής χώρας, όπου νωρίς το πρωί θα είναι κατά τόπους πυκνές.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από δυτικές διευθύνσεις 6 με 7 και νωρίς το πρωί στο Ιόνιο νότιοι νοτιοδυτικοί 8 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση. Στα ανατολικά θα πνέουν νοτιοδυτικοί 6 με 7 και στο Αιγαίο 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα νότια.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί

Σε συνέχεια του Έκτακτου Δελτίου Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) σχετικά με Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ημέρες με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και κατά τόπους χιονοπτώσεις, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, απευθύνει ισχυρή σύσταση στους κατοίκους της Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Δυτικής Θεσσαλίας και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις παρακάτω βασικές οδηγίες:

  • Αποφύγετε κάθε άσκοπη μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
  • Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.
  • Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθείτε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών.

Μένουμε σε εγρήγορση - Μένουμε σε επιφυλακή - Ακολουθούμε τις οδηγίες.

Δείτε αναλυτικές οδηγίες για:

Πλημμυρικά φαινόμενα https:/bit.ly/2FpWn5k

Καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους https://bit.ly/3lCdFLR

Έντονα καιρικά φαινόμενα https://bit.ly/34RCaxI

Χιονοπτώσεις https://bit.ly/2NraZox

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr. Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr. Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ανδρέας Παπανδρέου: Το τρομερό μυστικό του που γνώριζαν μόνο 2 άνθρωποι