ΚΑΙΡΟΣ

Έκτακτο Δελτίο ΕΜΥ: Έρχονται καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και νοτιάδες - Κίνδυνος για πλημμύρες

Έκτακτο Δελτίο ΕΜΥ: Έρχονται καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και νοτιάδες - Κίνδυνος για πλημμύρες
In Τime

Καιρός σήμερα - Ειδήσεις: Σε πλήρη ισχύ είναι από σήμερα σήμερα Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου το νέο Έκτακτο Δελτίο Καιρού - Δείτε την πρόγνωση του καιρού μέχρι την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου, καθώς και τους προγνωστικούς χάρτες της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ).

Για περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού καθώς και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).

Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι οι ισχυρές βροχές, οι καταιγίδες, οι χαλαζοπτώσεις και οι τοπικά θυελλώδεις άνεμοι.

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων

Μεταβολή του καιρού προβλέπεται από σήμερα τη Δευτέρα (8/2) στα δυτικά και βαθμιαία στα βορειοανατολικά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις, καθώς και θυελλώδεις νότιους ανέμους, τοπικά στο Αιγαίο πολύ θυελλώδεις.

Α. Πιο αναλυτικά, θα επηρεαστούν:

1. Τη Δευτέρα (8/2)

α. Από τις προμεσημβρινές ώρες τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και βαθμιαία η δυτική Πελοπόννησος, με εξασθένηση από αργά το απόγευμα.

β. Από τις μεσημβρινές ώρες η ανατολική Μακεδονία, η Θράκη, σταδιακά τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς τα Δωδεκάνησα, με εξασθένηση από τις βραδινές ώρες.

2. Την Τρίτη (9/2)

α. Από αργά το απόγευμα τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και σταδιακά η δυτική Πελοπόννησος, με εξασθένηση από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (10-02-2021).

β. Από τις βραδινές ώρες, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (10-02-2021) τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς η Θράκη.

Β. Θυελλώδεις άνεμοι νοτίων διευθύνσεων εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν τη Δευτέρα, οι οποίοι στο Αιγαίο θα φτάσουν τοπικά τα 9 μποφόρ.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Ο καιρός σήμερα

Στα δυτικά, τα βόρεια και βαθμιαία τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από τις προμεσημβρινές ώρες στα δυτικά και από το μεσημέρι στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και βαθμιαία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα είναι κατά τόπους ισχυρά.

Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται στα δυτικά από αργά το απόγευμα και στα υπόλοιπα από τις βραδινές ώρες.

Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας.

Στην υπόλοιπη χώρα, νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες τοπικές βροχές στα ανατολικά ηπειρωτικά.

Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 7 με 8 και στο Αιγαίο τοπικά 9 μποφόρ. Από το απόγευμα στα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 5 με 7 μποφόρ, ενώ το βράδυ θα στραφούν και στα ανατολικά σε νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.

Ο καιρός, μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS

Ο χάρτης των θερμοκρασιών από την ΕΜΥ για σήμερα 8 Φεβρουαρίου

Ο χάρτης των θερμοκρασιών από την ΕΜΥ για την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες μέχρι το απόγευμα με πιθανότητα ασθενούς βροχής.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 και πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες, βελτίωση από το απόγευμα.
άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Nεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Λίγα χιόνια στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας. Βελτίωση από το απόγευμα και απο τα δυτικά.
άνεμοι: Νότιοι 5 με 7 και στα ανατολικά 7 με 8 μποφόρ. Από το απόγευμα και από τα δυτικά θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές με εξασθένηση αργά το απόγευμα. Λίγα χιόνια στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς.
Άνεμοι: Αρχικά νοτιοανατολικοί 6 με 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 και τοπικά 8 και τις πρωινές ώρες 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες ως τις απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Νότιοι 7 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το απόγευμα θα σημειωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές στα βόρεια με εξασθένηση τη νύχτα.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 7 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ. Από το βράδυ θα στραφούν στα βόρεια σε νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα νέα του καιρού

Ο καιρός την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου

Στα δυτικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές που από αργά το απόγευμα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τη Θράκη νεφώσεις παροδικά αυξημένες με σποραδικές βροχές και από τις βραδινές ώρες κυρίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.
Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις που από το μεσημέρι θα αυξηθούν και στα κεντρικά και βόρεια θα σημειωθούν τοπικές βροχές.

Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το μεσημέρι στα βορειοδυτικά ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 5 με 6, βαθμιαία στα πελάγη 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ. Εξασθένηση το βράδυ από τα δυτικά.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα νότια

Δείτε στη gallery τους προγνωστικούς χάρτες της ΕΜΥ

Η πρόγνωση του καιρού τις επόμενες μέρες

ΤΕΤΑΡΤΗ 10-02-2021
Στα δυτικά, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τη Θράκη παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές μέχρι το μεσημέρι και τις πρώτες πρωινές ώρες καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές.
Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες στα Δωδεκάνησα όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης κυρίως στα κεντρικά και νότια.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ. Βαθμιαία από το μεσημέρι και από τα δυτικά θα στραφούν σε νοτίων διευθύνσεων 5 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΠΕΜΠΤΗ 11-02-2021
Αρχικά στα δυτικά, βαθμιαία στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, από το απόγευμα στο βόρειο και ανατολικό Αιγαίο και από το βράδυ στα Δωδεκάνησα, νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά.
Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές.
Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και στο βόρειο Αιγαίο τοπικά έως 8 μποφόρ. Βαθμιαία από το μεσημέρι και από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικών διευθύνσεων 4 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα δυτικά.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12-02-2021
Στα δυτικά, τα βόρεια και την ανατολική νησιωτική χώρα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες στην ανατολική νησιωτική χώρα και βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια ηπειρωτικά ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ με εξασθένηση
τη νύχτα.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση.

Οι οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.