ΚΑΙΡΟΣ

Κακοκαιρία Μήδεια: Σαρώνει τη Βόρεια Ελλάδα με πυκνές χιονοπτώσεις - Πώς θα κινηθεί το πολικό ψύχος

Κακοκαιρία Μήδεια: Σαρώνει τη Βόρεια Ελλάδα με πυκνές χιονοπτώσεις - Πώς θα κινηθεί το πολικό ψύχος
Intime News

Καιρός: Στην κατάψυξη έβαλε την χώρα η κακοκαιρία Μήδεια η οποία μέχρι το βράδυ του Σαββάτου θα έχει επηρεάσει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας με πολικό ψύχος και χιονοπτώσεις

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία στη Βόρεια Ελλάδα, με το χιόνι και το τσουχτερό κρύο που έφερε η «Μήδεια» από το πρωί του Σαββάτου σε Φλώρινα, Κοζάνη, Καστοριά, Πτολεμαϊδα, στην Βέροια, στην Καβάλα, την Κατερίνη, καθώς και στον Πολύγυρο και άλλες περιοχές της Χαλκιδικής. Το χιόνι πέφτει πυκνό αυτήν την ώρα και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, τα φαινόμενα βαθμιαία θα ενταθούν και θα επεκταθούν στα υπόλοιπα τμήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς το βαρομετρικό χαμηλό που σχετίζεται με την πρώτη φάση της κακοκαιρίας «Μήδεια», θα πλησιάζει τη χώρα μας.

H θέση του βαρομετρικού χαμηλού, θα έχει επηρεάσει τις βραδινές ώρες το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας και συγκεκριμένα, την κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την κεντρική Στερεά και πρόσκαιρα στην Ήπειρο.

LIVE η πορεία της κακοκαιρίας Μήδεια:

Ο καιρός, μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες

Στη Φλώρινα η θερμοκρασία είναι -6 βαθμοί Κελσίου, στη Βλάστη Κοζάνης και στο χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν -7, στην Πτολεμαϊδα και το Αμύνταιο -5, στο Νευροκόπι -4, στη Νάουσα -2, στη Νέα Σάντα Κιλκίς -1, στα Γρεβενά 0, στα Γιαννιτσά 1. Στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία είναι 2 βαθμοί Κελσίου.

Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών άνω των 3,5 τόνων

Η ΓΑΔΘ εξέδωσε δελτίο Τύπου αναφορικά με ρυθμίσεις σχετικές με την κακοκαιρία:

«Ανακοινώνεται ότι από την 13:00 ώρα σήμερα (Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021) ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών οχημάτων, άνω των 3,5 τόνων, σε όλο το μήκος της Εγνατίας Οδού από τους Κήπους Έβρου έως την Ηγουμενίτσα, λόγω των επικείμενων έντονων καιρικών φαινομένων».

Σε συναγερμό η Δυτική Μακεδονία

Ογδόντα εκχιονιστικά μηχανήματα παντός τύπου είναι σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το νέο ισχυρό κύμα χιονοπτώσεων, που αναμένεται να εκδηλωθεί από το μεσημέρι του Σαββάτου σε όλη τη δυτική Μακεδονία.

Σε ευρεία τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με συμμετοχή εκπροσώπων της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, των αντιπεριφερειαρχών και της Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη, συμφωνήθηκε ότι ο στόλος του συνόλου των εκχιονιστικών μηχανημάτων της Περιφέρειας, από το μεσημέρι του Σαββάτου θα βρίσκεται διάσπαρτος σε όλο το επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο για να αντιμετωπίσει την επέλαση του χιονιά.

Ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Μακεδονίας Πρόδρομος Ασλανίδης σημείωσε ότι «οι χιονοπτώσεις θα κορυφωθούν το βράδυ του Σαββάτου έως το απόγευμα της Κυριακής, ενώ από τη Δευτέρα και για 5 ημέρες θα επικρατήσουν συνθήκες ολικού παγετού».

Ο κ. Ασλανίδης συστήνει στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, να έχουν στα οχήματά τους αντιολισθητικές αλυσίδες ή ειδικά ελαστικά χιονιού και να ακολουθούν τις οδηγίες και ανακοινώσεις της Αστυνομίας και της Πολιτικής Προστασίας.

Όπως είπε, «είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους δήμους των Περιφερειακών Ενοτήτων για την υποστήριξη και την προσφορά κάθε βοήθειας που θα χρειαστούν οι κτηνοτροφικές μονάδες», που συνήθως βρίσκονται σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

Που είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στη Βόρεια Ελλάδα

Στην Ημαθία, από το 87ο έως το 98ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), στα οδικά δίκτυα προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σελίου & 3-5 Πηγάδια, από το 2 χιλιόμετρο της δημοτικής οδού Νάουσας – Αρκοχωρίου, από το 3 χιλιόμετρο της δημοτικής οδού Νάουσας – Ροδοχωρίου.

Στο νόμο Πελλας, στα οδικά δίκτυα προς το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας (Καϊμάκτσαλαν).

Στην Πιερία, από το 34 έως το 44 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Κατερίνης – Ελασσόνας.

Στην Χαλκιδική, από το 70 έως το 85 χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη).

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών άνω των 3,5 τόνων στην Εγνατία Οδό και σε όλο το οδικό δίκτυο της Χαλκιδικής.

Δυτική Μακεδονία

Σε ό,τι αφορά τη Δυτική Μακεδονία σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ανά Διεύθυνση Αστυνομίας διαμορφώνεται ως εξής:

Από τις 13.00 ώρα του Σαββάτου (13-02-2021) ισχύει προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω των 3,5 τόνων και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας: από το 120,8 χλμ. (Α/Κ ΠΑΝΑΓΙΑΣ) έως 181,1 χλμ. (Α/Κ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ) του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας Οδού.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό, καθώς και στο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

Στο νομό Καστοριάς, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται αποκλειστικά με την χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων από το 18ο έως 28ο χλμ. της Επαρχιακής οδού Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βιτσίου) και από το 36ο έως 40ο χλμ. της Επαρχιακής οδού Καστοριάς – Ιωαννίνων (μέσω Κοτύλης).

Η κυκλοφορία των οχημάτων στον κάθετο άξονα (Α-29) της Εγνατίας Οδού Σιάτιστας - Κρυσταλλοπηγής, καθώς και σε όλο το Εθνικό και υπόλοιπο Επαρχιακό και Δημοτικό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

Στο νομό Κοζάνη, από τις 13.00 ώρα του Σαββάτου (13-02-2021) ισχύει προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω των 3,5 τόνων και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας: από το 181,1ο χλμ. ΑΚ Ανατολικής Σιάτιστας έως 227,0ο χλμ. ΑΚ Πολυμύλου, από το 0,0 χλμ ΑΚ (Δυτικής Σιάτιστας) έως 17,5 χλμ ΑΚ 02 Αλιάκμονα και από το 51,0 χλμ Εθνικής Οδού Κοζάνης- Λάρισας (όρια με Π.Ε Λάρισας).

Η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το Εθνικό, Επαρχιακό και Δημοτικό οδικό δίκτυο, καθώς και στην Εγνατία Οδό και στον κάθετο άξονα Α-29 Κοζάνης-Καστοριάς διεξάγεται αποκλειστικά με την χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων.

Στο νομό Φλώρινας, η κυκλοφορία των οχημάτων στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού (Α-27) Νίκης-Φλώρινας, καθώς και στο Εθνικό, Επαρχιακό και Δημοτικό οδικό δίκτυο, διεξάγεται αποκλειστικά με την χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων.

Από τις Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού, λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα όλο το διάστημα εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

Σημειώνεται ότι στην ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. « hellenicpolice.gr », υπάρχει ειδικό μπάνερ με συνεχή ενημέρωση για τα καιρικά φαινόμενα - διακοπές κυκλοφορίας - χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε όλη την επικράτεια, καθώς και συμβουλές οδικής ασφάλειας.

Επιπλέον, οποιοσδήποτε πολίτης θελήσει να εμβολιαστεί για τον κορονοϊό και χρειαστεί βοήθεια για να μεταβεί σε εμβολιαστικό κέντρο, καθώς επίσης και οποιοσδήποτε πολίτης χρειαστεί βοήθεια για να μεταβεί σε νοσοκομείο ή ιατρικό κέντρο (π.χ. νεφροπαθείς για αιμοκάθαρση κ.λπ.), μπορεί να καλέσει στο 100, ώστε οι Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας να συνδράμουν στην ασφαλή μετακίνησή του.

Ολόκληρη η χώρα στο στόχαστρο της ψυχρής εισβολής

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ, η κακοκαιρία Μήδεια αναμένεται να επηρεάσει με χιονοπτώσεις σχεδόν ολόκληρη την χώρα από την Κυριακή (14/2) με κύρια χαρακτηριστικά:

1. Τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις
2. Τη μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο σταδιακά,
της τάξης των 14-18 βαθμών Κελσίου και τον ισχυρό παγετό
3. Τους πολύ θυελλώδεις βόρειους ανέμους, τοπικά σε επίπεδο θύελλας
στο Αιγαίο
4. Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες

1. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το Σάββατο (13-02-2021) το
μεσημέρι στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας
και βαθμιαία σε πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Τα φαινόμενα
θα είναι έντονα στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την
κεντρική Στερεά και πρόσκαιρα στην Ήπειρο.

Την Κυριακή (14-02-2021) οι πυκνές χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν εκτός
από τις προαναφερθείσες περιοχές και την ανατολική Μακεδονία, τη
Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τις Σποράδες, τα ορεινά και
ημιορεινά της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και τα ορεινά της
Πελοποννήσου. Προς το βράδυ θα χιονίσει στα ορεινά της Κρήτης, καθώς
και σε περιοχές της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας με χαμηλό
υψόμετρο.

Από τη Δευτέρα (15-02-2021) οι χιονοπτώσεις θα εξασθενήσουν στα
δυτικά και τα βόρεια, όμως θα συνεχιστούν κατά διαστήματα έντονες
στα ανατολικά ηπειρωτικά, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.

2. Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί από την Κυριακή (14-02-2021) στα
βόρεια και από τη Δευτέρα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά κυρίως της
κεντρικής χώρας. Επιπλέον, σε περιοχές της Μακεδονίας και της
Θράκης, θα είναι κατά τόπους ολικός.
Ο κατά τόπους ισχυρός παγετός θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος της
εβδομάδας.

3. Θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ
θα επικρατήσουν από το Σάββατο (13-02-2021) το βράδυ στο βόρειο
Ιόνιο και το βόρειο Αιγαίο, που από την Κυριακή (14-02-2021) θα
ενισχυθούν στα ανατολικά και θα φτάσουν στο βόρειο Αιγαίο τα 9
μποφόρ. Από τη Δευτέρα (15-02-2021) μέχρι την Τετάρτη (17-02-2021)
θα πνέουν στο Αιγαίο άνεμοι εντάσεως τοπικά σε επίπεδο θύελλας 10
μποφόρ.

4. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν:
α. Στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά, τη δυτική
Πελοπόννησο και πρόσκαιρα την Ήπειρο από τις απογευματινές ώρες του
Σαββάτου (13-02-2021) μέχρι τις πρωινές ώρες της Κυριακής
(14-02-2021).
β. Στη νότια Πελοπόννησο τις πρωινές ώρες της Κυριακής
(14-02-2021).
γ. Στα νησιά του Αιγαίου και πρόσκαιρα την Κρήτη από τις πρωινές
ώρες της Κυριακής (14-02-2021) μέχρι αργά το απόγευμα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εξαφάνιση Lamaniff: Ραγδαίες εξελίξεις - Σε ψυχιατρική κλινική ο ράπερ