ΚΑΙΡΟΣ

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Με σφοδρές χιονοπτώσεις και η Τρίτη - Δύσκολες οι επόμενες ώρες

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Με σφοδρές χιονοπτώσεις και η Τρίτη - Δύσκολες οι επόμενες ώρες
In Τime

Καιρός σήμερα - Κακοκαιρία «Μήδεια» - Όλες οι ειδήσεις: Σε πλήρη ισχύ είναι και σήμερα σήμερα Τρίτη 16 Φεβρουαρίου το Έκτακτο Δελτίο Καιρού από την ΕΜΥ - Δείτε την πρόγνωση του καιρού μέχρι το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου, καθώς και τους προγνωστικούς χάρτες της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ).

Για περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού καθώς και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).

Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας είναι:

  1. Οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις
  2. Η μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο σταδιακά, της τάξης των 14-18 βαθμών Κελσίου και τον ισχυρό παγετό
  3. Τους πολύ θυελλώδεις βόρειους ανέμους, τοπικά σε επίπεδο θύελλας στο Αιγαίο
  4. Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων

Σήμερα Τρίτη (16-02-2021) οι πυκνές χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, στα ορεινά και ημιορεινά των Κυκλάδων, καθώς και σε περιοχές της Κρήτης με χαμηλότερο υψόμετρο. Από αργά το βράδυ στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (17-02-2021) οι χιονοπτώσεις βαθμιαία θα περιοριστούν στην Κρήτη όπου θα είναι πυκνές, μετά το μεσημέρι όμως θα εξασθενήσουν.
Ειδικότερα στην Αττική, οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα είναι κατά διαστήματα πυκνές μέχρι το βράδυ της Τρίτης (16-02-2021). Κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την Τετάρτη (17-02-2021) θα περιοριστούν στα βόρεια και ανατολικά και τις πρωινές ώρες της Τετάρτης βαθμιαία θα σταματήσουν.

Ο ισχυρός παγετός που ήδη επικρατεί στη βόρεια Ελλάδα, την Τρίτη (16-02-2021) και την Τετάρτη (17-02-2021) θα σημειωθεί και στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα, ενώ σε περιοχές (κυρίως της δυτικής) Μακεδονίας, αλλά και της Θράκης, θα είναι κατά τόπους ολικός.

Οι θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ που έπνεαν τη Δευτέρα (15-02-2021) στο Ιόνιο από το βράδυ εξασθένησαν, όμως στο Αιγαίο θα εξακολουθήσουν να πνέουν σε επίπεδο θύελλας τοπικά 9 με 10 μποφόρ. Από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (17-02-2021) θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Ο καιρός σήμερα

Στη δυτική Ελλάδα βελτιωμένος καιρός. Στη βόρεια, ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις.

Στις υπόλοιπες περιοχές χιονόνερο και χιονοπτώσεις, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές στις Σποράδες, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανόμενης της Αττικής), την Εύβοια, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου στις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 7 με 9 και στο Αιγαίο τοπικά 10 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα και θα σημειωθεί
ισχυρός παγετός στα ηπειρωτικά κατά τόπους ολικός στα βόρεια.

Ο καιρός, μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS

Ο χάρτης των θερμοκρασιών από την ΕΜΥ για σήμερα 16 Φεβρουαρίου

Ο χάρτης των θερμοκρασιών από την ΕΜΥ για το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο και χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές που από τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν. Κατά τη διάρκεια της νύχτας θα περιοριστούν στα βόρεια και ανατολικά.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8 και στα ανατολικά τοπικά 9 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 03 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από -05 (μείον 5) έως 03 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανές ασθενείς χιονοπτώσεις τις πρωινές ώρες στα νότια.
Άνεμοι: Bόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τις πρωινές ώρες έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -12 (μείον 12) έως 04 και στη δυτική Μακεδονία από -18 (μείον 18) έως -02 (μείον 2) βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από το βράδυ και από τα βόρεια.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 09 και στην Ήπειρο από -13 (μείον 13) έως 03 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στις Σποράδες και στη Θεσσαλία νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι τις πρωινές ώρες και σταδιακή βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές χιονόνερο και χιονοπτώσεις, κατά τόπους πυκνές στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια. Από αργά το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8, στα ανατολικά και τα νότια 9 και τοπικά στα θαλάσσια έως 10 μποφόρ με μικρή εξασθένηση στα βόρεια από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 04 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια η ελάχιστη 4 με 6 χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές κυρίως στην Κρήτη και βαθμιαία θα σημειωθούν και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.
Άνεμοι: Βόρειοι 8 με 9 και τοπικά έως 10 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 06 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές.
Στα Δωδεκάνησα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις σε ορεινά και βαθμιαία σε ημιορεινά.
Άνεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βορειοανατολικοί 7 με 9 και τοπικά 10 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από το απόγευμα.
Στα Δωδεκάνησα βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 8 και βαθμιαία τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια από -03 (μείον 3) έως 06 βαθμούς.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα νέα του καιρού

Ο καιρός την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου

Στη δυτική και βόρεια χώρα γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις που το απόγευμα θα αυξηθούν.
Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με χιονόνερο και χιονοπτώσεις τις πρωινές ώρες στην Εύβοια, τα ανατολικά τμήματα της Στερεάς (ανατολική και βόρεια Αττική).
Στις Κυκλάδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα ορεινά- ημιορεινά των Δωδεκανήσων καθώς και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της Κρήτης τα φαινόμενα θα συνεχιστούν γρήγορα όμως θα περιοριστούν στην Κρήτη και μετά το μεσημέρι θα εξασθενήσουν.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά 6 με 7, στο Αιγαίο 8 με 9 και τις πρωινές ώρες στα νοτιοανατολικά έως 10 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά, ωστόσο θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα και θα σημειωθεί παγετός, στα κεντρικά και βόρεια ισχυρός.

Δείτε στη gallery τους προγνωστικούς χάρτες της ΕΜΥ

Η πρόγνωση του καιρού τις επόμενες μέρες

ΠΕΜΠΤΗ 18-02-2021
Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες τις πρωινές ώρες στα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο, οπότε στα βόρεια θα σημειωθούν χιονόνερο και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά και στο βόρειο κυρίως Ιόνιο τοπικές βροχές.
Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νοτιοανατολικά 5 με 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές της. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές ώρες στα
κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19-02-2021
Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες αρχικά στα δυτικά και το ανατολικό Αιγαίο, όπου ενδέχεται να σημειωθούν ασθενείς βροχές. Από το απόγευμα οι νεφώσεις σταδιακά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στα βόρεια, που κατά τη διάρκεια της νύχτας θα ενταθούν.
Λίγα χιόνια θα πέσουν το βράδυ στα βόρεια ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς και μόνο στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο θα είναι βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ. Από το μεσημέρι στα βορειοανατολικά θα επικρατήσουν ανατολικοί βορειοανατολικοί άνεμοι 4 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20-02-2021
Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Από το βράδυ τα φαινόμενα στα βόρεια θα εξασθενήσουν.
Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας.
Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και από το βράδυ στα ανατολικά και νότια πελάγη έως 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά και βόρεια.

Οι οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

  • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
  • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.