ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός: Έρχεται κρύο τον Μάρτιο - Τα σενάρια από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη

Καιρός: Έρχεται κρύο τον Μάρτιο - Τα σενάρια από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη

Καιρός: Ανοιξιάτικος θα είναι ο καιρός τις τελευταίες μέρες του Φεβρουαρίου με εξαίρεση τις βραδινές ώρες που το κρύο θα θυμίζει πως ακόμα δεν έχει φύγει ο χειμώνας.

Ο καιρός αναμένεται να γίνει εκ νέου ψυχρός το δεύτερο διήμερο του Μαρτίου. Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης ανέλυσε με λεπτομέρειες τον καιρό των επόμενων ημερών με μια ανάρτηση στο Facebook.

Η ανάρτησή του:

Με διαδοχικές ψυχρές εισβολές μας έρχεται ο Μάρτιος

Με σχεδόν ανοιξιάτικες καιρικές διαθέσεις θα κυλήσουν τα τελευταία 24ωρα του κουτσοφλέβαρου με την θερμοκρασία το μεσημέρι να φτάνει τους 22 με 23 βαθμούς κελσίου σε αρκετές περιοχές αλλά το κρύο τη νύχτα και νωρίς το πρωί να μας θυμίζει ότι ο Χειμώνας είναι ακόμα εδώ.

Κι αν ο Φλεβάρης θέλει να μας αφήσει με ωραίες καιρικές εντυπώσεις προσπαθώντας να μας κάνει να ξεχάσουμε το πολικό ψύχος και τον ιστορικό χιονιά που μας έφερε στην διάρκειά του, δεν φαίνεται να συμβαίνει το ίδιο και με τον Μάρτη ο οποίος και από τις πρώτες του κιόλας ημέρες θα μας θυμίσει την παροιμία που τον συνοδεύει «Μάρτης γδάρτης και κακός παλουκοκάφτης». Το ερώτημα είναι σε ποιον πλέον βαθμό θα επαληθευτεί αυτή κι αν ακολουθήσει στην εξέλιξη το και από Μάρτη Καλοκαίρι...

Ας τα πάρουμε τα πράγματα με την σειρά και με γνώμονα τα επικρατέστερα προγνωστικά σενάρια έτσι όπως διαμορφώνονται με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία.

Όπως μπορούμε να δούμε και στον πρώτο μας χάρτη, ο Ωμέγα εμποδιστής συνεχίζει να καλύπτει μεγάλο μέρος της κεντρικής και νότιας Ευρώπης. Ανατολικότερα όμως αναπτύσσονται χαμηλές βαρομετρικές πιέσεις γεγονός που από την Κυριακή και μέχρι τα μέσα περίπου της νέας εβδομάδας θα ωθήσει πολικές αέριες μάζες από την περιοχή της Ουκρανίας προς τη χώρα μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κύριος όγκος αυτού του ψυχρού κύματος θα εκτονωθεί προς την πλευρά της Τουρκίας.
Η χώρα μας θα χωριστεί σε δύο μέρη…Από την οροσειρά της Πίνδου και πιο ανατολικά θα επικρατήσει ένας συνηθισμένος για την εποχή χειμωνιάτικος καιρός, με ενισχυμένους βοριάδες, τοπικές βροχές ή και χιονόνερο χαμηλά και χιόνια σε ορεινά ίσως και πιο χαμηλά. Δυτικότερα της οροσειράς της Πίνδου ο καιρός θα είναι πιο ήπιος με πιο ανεβασμένες θερμοκρασίες και χωρίς αξιόλογα φαινόμενα μιας και ο βορειοανατολικός άνεμος θα φτάνει σαν καταβάτης (ξηρός και αρκετά πιο θερμός άνεμος) καθώς θα κατέρχεται από τις δυτικές πλαγιές της οροσειράς της Πίνδου.

Πρόσκαιρη επάνοδος της άνοιξης προς το άλλο Σαββατοκύριακο

Καθώς θα ολοκληρώσει τη δράση του αυτό το πρώτο ψυχρό κύμα για τον Μάρτιο, θα ακολουθήσει άνοδος της θερμοκρασίας με έναν καιρό που θα θυμίζει για άλλη μια φορά άνοιξη κάτι που όμως δεν φαίνεται να κρατά για πολύ….

Πιθανή ισχυρή ψυχρή εισβολή το δεύτερο δεκαήμερο του Μάρτη

Από τις 8 με 10 Μάρτη περίπου και μετά φαίνεται ότι ένα ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό από τις ακτές της βόρειας Αφρικής θα προσπαθήσει να κινηθεί ανατολικά «σπάζοντας» τη συνοχή του Ωμέγα εμποδιστή από τα νότια κράσπεδά του όπως φαίνεται στον δεύτερο χάρτη μας. Αν επαληθευτεί αυτό το σενάριο, τότε θα πρέπει στο δεύτερο δεκαήμερο του νέου μήνα μια ισχυρή ψυχρή εισβολή πιθανόν και πάλι από την Ουκρανία να επηρεάσει τη χώρα μας με τα χιόνια να κατεβαίνουν χαμηλά και τον παγετό να κάνει έντονα την εμφάνισή του για μια ακόμη φορά.

Ανάλυση φαινομένου

Στην ουσία αναμένεται να «κονταροχτυπηθούν» η Άνοιξη με τον Χειμώνα σε μια προσπάθεια επικράτησης της μιας ή της άλλης εποχής. Την Άνοιξη θα την αντιπροσωπεύσει το βαρομετρικό χαμηλό από την Αφρική που θα μεταφέρει θερμές και υγρές αέριες μάζες τον δε Χειμώνα ο συνδυασμός αυτού με τον Ωμέγα εμποδιστή βορειότερα που θα μεταφέρει στην ουσία και τις πολικές αέριες μάζες. Έτσι αυτές οι δύο διαφορετικές αέριες μάζες θα συγκρουστούν πάνω από τη χώρα μας προκαλώντας ισχυρή κακοκαιρία με βαρυχειμωνιά.

Αξίζει να σημειωθεί κλείνοντας ότι καθώς οδηγούμαστε προς την Άνοιξη, η προγνωσιμότητα της ατμόσφαιρας φθίνει εντυπωσιακά και είναι βέβαιο ότι θα μας δυσκολέψει αρκετά η προσέγγιση αυτής της κατάστασης.

Πάντως τα περισσότερα σενάρια εμφανίζουν το δεύτερο δεκαήμερο του νέου μήνα ως το πιο πιθανό για να λάβει χώρα ένα ισχυρό ψυχρό γεγονός που δύσκολα όμως θα προσεγγίσει τον ιστορικό χιονιά του μήνα που σε λίγα 24ωρα ολοκληρώνει την παρουσία του.

Καλό υπόλοιπο ημέρας φίλες και φίλοι μου!

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τούρκοι πιλότοι: «Ουρλιαχτά» μέσα στο κοκ πιτ - Να ποιοι ρίχνουν θερμοβολίδες για να ξεφύγουν