ΚΑΙΡΟΣ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Κεφάλαιο κλιματική αλλαγή - Ο πλανήτης εκπέμπει SOS

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Κεφάλαιο κλιματική αλλαγή - Ο πλανήτης εκπέμπει SOS

Η Γη βιώνει ακραίες κλιματικές αλλαγές και το Newsbomb.gr μαζί με την μετεωρολόγο, Πάττυ Σπηλιωτοπούλου, αναλύουν την κατάσταση που βιώνει ο κόσμος.

Καύσωνας στον Καναδά που ξεπερνάει τους 45 βαθμούς, πλημμύρες με πάνω από 100 νεκρούς στη Γερμανία. Συνεχόμενα κύματα καύσωνα στην Ευρώπη. Βροχές στην Αφρική. Τυφώνες στο Βόρειο Ημισφαίριο. Η Γη εκπέμπει «SOS» και οι άνθρωποι είναι ανήμποροι να αντιδράσουν.

Η κλιματική αλλαγή δεν είναι πλέον μια πρόβλεψη των διαφόρων οργανισμών αλλά είναι εδώ και απειλεί το μέλλον της ανθρωπότητας, περισσότερο από το οτιδήποτε.

Το Newsbomb.gr μαζί με την μετεωρολόγο, Πάττυ Σπηλιωτοπούλου, αναλύουν τα δεδομένα του «σιωπηλού δολοφόνου» που γίνεται ολοένα και πιο απειλητικός.

«Καταλυτική η ανθρώπινη παρέμβαση»

«Πέρα από τις φυσικές διεργασίες του πλανήτη, ο άνθρωπος σαφέστατα έχει επέμβει κατά ένα μεγάλο βαθμό επηρεάζοντας αρνητικά το περιβάλλον. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες, η αλματώδης τεχνολογική ανάπτυξη, η περιβαλλοντική υποβάθμιση, οδηγούν σε τοπικές περιφερειακές και διεθνείς κρίσεις. Τις τελευταίες δεκαετίες, με όλο και αυξανόμενη συχνότητα, η παγκόσμια κοινή γνώμη απασχολείται και παράλληλα ανησυχεί για τις καταστροφές που προκαλούνται από τα φυσικά φαινόμενα, αλλά και τα τεχνολογικά ατυχήματα.

Οι αλλεπάλληλες πλημμύρες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η κλιματική αλλαγή, οι σεισμοί, οι ηφαιστειακές εκρήξεις και άλλα φαινόμενα σε διάφορα σημεία του πλανήτη, δίνουν την εντύπωση μιας ολοένα επιταχυνόμενης διαδικασίας αλλαγών στη γήινη επιφάνεια και στο περιβάλλον. Παράλληλα όμως, με αλματώδη συχνότητα τα τελευταία χρόνια, λαμβάνουν χώρα και περιβαλλοντικές καταστροφές οι οποίες προέρχονται από τις δραστηριότητες του ανθρώπου και από την άτυχη διαχείριση της τεχνολογίας, όπως ατυχήματα, ρύπανση από απόβλητα και τοξικές ουσίες, εκρήξεις, βιολογικές μολύνσεις, αστικές και δασικές πυρκαγιές και άλλα. Επομένως, πέρα από τις μεταβολές που η ίδια η φύση επιφέρει σε βάθος χρόνου, αναμφίβολα ο άνθρωπος έχει επέμβει σε δραματικό βαθμό σε αυτήν την εξέλιξη», ήταν η πρώτη ανάλυση της γνωστής μετεωρολόγου για το πώς έχουμε φτάσει μέχρι εδώ.

«Θα έρθουμε αντιμέτωποι με ακόμη πιο ακραία φαινόμενα»

Φυσικά η πρώτη ερώτηση που έρχεται στο μυαλό όλων είναι: Μπορεί να αναστραφεί αυτή η κατάσταση; Σύμφωνα με την Πάττυ Σπηλιωτοπούλου, μπορεί ωστόσο δεν είναι τόσο απλό...

«Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι για να αποδίδουμε τα ακραία φαινόμενα στην κλιματική αλλαγή αυτή καθεαυτή, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη την ένταση, τη συχνότητα αλλά και τη έκτασή τους, μελετώντας κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Εάν πχ. αυτά επηρεάζουν μια πιο τοπική κλίμακα χωρίς μεγάλη έκταση ή συχνότητα, πιθανώς κινούμαστε στα πλαίσια του φυσιολογικού επιτρεπτού. Δεν είναι επιστημονικά ορθό να χρησιμοποιούμε καταχρηστικά τον όρο «κλιματική αλλαγή» σαν καραμέλα, αποδίδοντας σε αυτήν κάθε μεμονωμένο έντονο καιρικό φαινόμενο, παρά μόνο συμβουλευόμενοι τις μελέτες των ειδικών. Η κλιματική αλλαγή, είναι στην πραγματικότητα μια φυσική διεργασία του πλανήτη.

Το κλίμα, όπως όλα, δεν είναι κάτι σταθερό. Αλλάζει ούτως ή άλλως, γιατί αλλάζουν οι συνθήκες του πλανήτη μας και του ηλιακού μας συστήματος. Η διαφορά είναι ότι, από μόνη της αυτή η αλλαγή εξελίσσεται με υπερβολικά αργούς ρυθμούς, κατά τη διάρκεια εκατοντάδων χρόνων. Η ανθρωπογενής παρέμβαση όμως, είναι αυτή που έχει παίξει δραματικό ρόλο στη ραγδαία επιτάχυνση αυτής της εξέλιξης. Ιδιαίτερα κατά τα τελευταία 30-40 χρόνια που παρακολουθούμε διεξοδικά το κλίμα, λόγω της έντονης ανθρώπινης δραστηριότητας και της κακής περιβαλλοντικής διαχείρισης, παρατηρούμε πιο έντονα το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και ολοένα και περισσότερα ακραία φαινόμενα».

Τι οδήγησε εδώ τον πλανήτη μας;

Μπορεί η ανθρώπινη παρέμβαση να είναι καταλυτική, ωστόσο το «κλειδί» για την κλιματική αλλαγή βρίσκεται στην... θερμοκρασία του πλανήτη μας! Η Πάττυ Σπηλιωτοπούλου αναλύει...

«Μια από τις κυριότερες αιτίες, σύμφωνα και με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, είναι η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη, γεγονός που όπως προκύπτει από έρευνες, οφείλεται κυρίως στην αυξημένη συγκέντρωση αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, τα οποία κατά συνέπεια προκαλούν αύξηση αυτής της θερμοκρασίας. Και τα καιρικά φαινόμενα, κατά κύριο λόγο δημιουργούνται από την αύξηση και τη διαφορά θερμοκρασίας στην ατμόσφαιρα. Άρα, είναι λογικό αυτά να είναι περισσότερα και εντονότερα. Η ανθρώπινη δραστηριότητα, με τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου όπως διοξείδιο του άνθρακα κλπ., αλλά και η ίδια η φύση με τις διεργασίες της, έχουν διαταράξει την ισορροπία σε ό,τι αφορά τον καιρό του πλανήτη γενικότερα. Και η Γη, προσπαθώντας στην ουσία να επαναφέρει την ισορροπία, αντιδρά, ενδεχομένως πιο γρήγορα και πιο βίαια.

Επομένως, πέρα από τις μεταβολές που η ίδια η φύση επιφέρει σε βάθος χρόνου, αναμφίβολα ο άνθρωπος έχει επέμβει σε δραματικό βαθμό σε αυτήν την εξέλιξη. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η τελευταία δεκαετία ήταν η πιο θερμή περίοδος κατά τη διάρκεια των τελευταίων 170 ετών και έχουμε τρία κύρια αέρια του θερμοκηπίου που συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό σε αυτήν την εξέλιξη: το διοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο και το οξείδιο του αζώτου, οι τιμές των οποίων έχουν σπάσει όλα τα ρεκόρ πλέον. Επομένως, η υπερθέρμανση του πλανήτη σηματοδοτείται από την αύξηση των ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων.

Και το θλιβερό της υπόθεσης, είναι ότι παρά τις προσπάθειες και τη θέσπιση συνθηκών και νόμων για το περιβάλλον που εφαρμόζει η πλειοψηφία των κρατών ήδη εδώ και χρόνια, δεν είναι μια εύκολα αναστρέψιμη διαδικασία, καθώς η φύση θέλει υπερβολικά πολύ χρόνο για να επανέλθει. Συνεπώς, αυτό που δυστυχώς εκτιμάται είναι ότι, στο άμεσο μέλλον θα έρθουμε αντιμέτωποι με πολλά ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα που θα τροφοδοτούνται από επίπεδα-ρεκόρ αυτών των αερίων και άλλων προαναφερθέντων παραγόντων, που έχουν συσσωρευτεί».

«Υπάρχει ελπίδα»

Περιγράφοντας με τόσο μελανά χρώματα την κατάσταση η γνωστή μετεωρολόγος, η απορία όλων είναι μια: Υπάρχει ελπίδα για τον πλανήτη ή έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος;

«Υπάρχει ακόμα ελπίδα. Η πρωταρχική λύση σε όλο αυτό, είναι οι νέες διεπιστημονικές προσεγγίσεις εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού, ικανού να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των σύγχρονων προβλημάτων σε κάθε επίπεδο έρευνας, διοίκησης και τομέα δραστηριότητας και στη συνέχεια, μέσα από πολλές και διάφορες δράσεις της πολιτείας, να μπορέσει να αναπτύξει ο καθένας μας ξεχωριστά περιβαλλοντική συνείδηση κι ευθύνη, ώστε να επιβραδύνουμε αυτήν την εξέλιξη και να περιορίσουμε σημαντικά τις συνέπειές της και να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι να τις αντιμετωπίσουμε».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.