ΚΑΙΡΟΣ

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού - Πτώση της θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού - Πτώση της θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο

Καιρός: Αναλυτική πρόγνωση για όλη τη χώρα – Δείτε τους προγνωστικούς χάρτες της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) - Πότε καταφτάνει στη χώρα η «Ψυχρή Λίμνη»

Γενικά αίθριο καιρό προβλέπει για σήμερα Σάββατο η ΕΜΥ με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ορεινά της βόρειας κυρίως ηπειρωτικής χώρας τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια πελάγη τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά, όμως στα ανατολικά ηπειρωτικά θα φτάσει κατά τόπους τους 38 Κελσίου.

Γενικά αίθριος ο καιρός στην Αττική με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια τις μεσημεριανές ώρες με τους ανέμους να πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά στην αρχή της ημέρας βόρειοι έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία κυμαίνεται από 21 έως 37 βαθμούς κελσίου με την μέγιστη στα ανατολική να είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη, γενικά αίθριος καιρός με τους ανέμους να πνέουν μεταβλητοί 3 και πρόσκαιρα το μεσημέρι-απόγευμα νότιοι νοτιανατολικοί έως 4 μποφόρ και τη θερμοκρασία να κυμαίνεται μεταξύ 22 και 35 βαθμούς κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα

Μακεδονία, Θράκη

Γενικά αίθριος καιρός. Από τις μεσημβρινές ώρες στη δυτική και κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί έως 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 38 βαθμούς Κελσίου, στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Γενικά αίθριος. Τις μεσημεριανές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα ορεινά της Ηπείρου.

Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 35 βαθμούς Κελσίου και στα νησιά και τα παραθαλάσσια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημεριανές ώρες στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά.

Άνεμοι: Στη νότιο Πελοπόννησο δυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές μεταβλητοί 3 με 4 και στην αρχή της ημέρας βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 38 βαθμούς Κελσίου. Στις Σποράδες και τα παραθαλάσσια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Γενικά αίθριος.

Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και στην Κρήτη 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και στα βόρεια στην αρχή της ημέρας βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε στην gallery που ακολουθεί του προγνωστικούς χάρτες της ΕΜΥ με τον καιρό σήμερα και αύριο:

Ο καιρός την Κυριακή

Γενικά αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οι νεφώσεις στην ηπειρωτική χώρα πλην της Θράκης θα αυξηθούν και, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια, θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και τα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα είναι μεταβλητοί 3 και πρόσκαιρα το πρωί στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και δεν θα ξεπεράσει τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

Το φαινόμενο της «Ψυχρής Λίμνης» που σαρώνει την Ευρώπη

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η προειδοποίηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη, μέσα από τη σελίδα του στο Facebook. Ο έμπειρος προγνώστης καιρού, υπογραμμίζει πως ο Ωμέγα Εμποδιστής που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα δυτικά τμήματα της Ευρώπης, αναμένεται να αλλάξει κατεύθυνση και να κινηθεί προς τα ανατολικά.

Αυτό είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει και την Ελλάδα, καθώς σε συνδυασμό με την πολύ θερμή επιφάνεια που έχει αναπτυχθεί στη χώρα τα τελευταία 24ωρα θα δημιουργήσει έντονη αστάθεια που θα αναπτύξει ισχυρές καταιγίδες οι οποίες δεν αποκλείεται να δημιουργήσουν προβλήματα.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη στο Facebook:

«ΜΕΤΑ ΤΗ ΖΕΣΤΗ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ

Σε εξέλιξη βρίσκεται το νέο ισχυρό θερμό κύμα που τα τελευταία 24ωρα έχει ανεβάσει τον υδράργυρο κοντά στους 40° σε αρκετές περιοχές. Σήμερα Παρασκευή η πολλή ζέστη θα επιμείνει με έμφαση τα κεντρικά, ανατολικά και νότια γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μας ενώ ταυτόχρονα οι ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι που θα επικρατήσουν από τα δυτικά θα αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο πυρκαγιάς και θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Η ΨΥΧΡΗ ΛΙΜΝΗ ΜΕ ΤΙΣ ΦΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Από αύριο Σάββατο και κυρίως από Κυριακή θα γίνει αισθητή η πτώση της θερμοκρασίας στις περισσότερες περιοχές ενώ ταυτόχρονα θα ξεσπάσουν και καταιγίδες. Όπως μπορούμε να δούμε στον πρώτο μας χάρτη ο ΩΜΕΓΑ εμποδιστής στα δυτικά τμήματα της Ευρώπης (μπλε καμπύλη) αναμένεται να αλλάξει προσανατολισμό κι εκεί που μας έστελνε τις πολύ θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της βόρειας Αφρικής (κόκκινα βέλη) θα ωθήσει τώρα την οργανωμένη ψυχρή λίμνη που στον χάρτη μας απεικονίζουμε με το γράμμα «Χ» και που δίνει τις φονικές καταιγίδες στην κεντρική Ευρώπη, προς τη χώρα μας.

Αυτό σημαίνει ότι σε συνδυασμό με την πολύ θερμή επιφάνεια που έχουμε ήδη στη χώρα μας θα δημιουργηθεί έντονη αστάθεια που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη καταιγίδων που είναι σε θέση να δημιουργήσουν πολλά προβλήματα.

Στον δεύτερο χάρτη μας απεικονίζονται οι βροχοπτώσεις (μπλε αποχρώσεις) έτσι όπως θα μεταφερθούν σταδιακά και από το απόγευμα του Σαββάτου στη χώρα μας. Να θυμίσουμε στο σημείο αυτό τη φονική καταιγίδα που χτύπησε την Χαλκιδική πριν δύο χρόνια αλλά και τις φονικές καταιγίδες που χτύπησαν πέρυσι την Εύβοια. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις η μετατόπιση ψυχρών αερίων μαζών στη μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα προς την περιοχή μας οδήγησε στην ανάπτυξη αυτών των φαινομένων και αφού είχαν πρώτα προηγηθεί ισχυρά θερμά κύματα.

Στον τελευταίο μας χάρτη δίνουμε μια εκτίμηση των καταιγίδων που αναμένουμε από Σάββατο απόγευμα μέχρι και Τετάρτη (μπλε αποχρώσεις) με τα φαινόμενα αυτά να επηρεάζουν το σύνολο της ηπειρωτικής χώρας μεσημέρι απόγευμα, ενώ τη νύχτα και το πρωί είναι δυνατόν να απασχολούν και θαλάσσιες παραθαλάσσιες περιοχές με έμφαση τα δυτικό και βόρειο Αιγαίο πιθανόν πρόσκαιρα και τμήματα του Ιονίου πελάγους με έμφαση τα κεντρικά και βόρεια. Είναι δυνατόν να συνοδεύονται από χαλάζι, κεραυνούς ή και ανεμοστρόβιλους – υδροστρόβιλους και θέλει πολύ μεγάλη προσοχή. Σε τέτοιες περιπτώσεις απομακρυνόμαστε από την θάλασσα».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Ζέστη τέλος, έρχονται καταιγίδες - Προειδοποίηση για Ωμέγα Εμποδιστή και «Ψυχρή Λίμνη»